Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlučeno u Ministarstvu zdravstva

Uz Dubravu, COVID pacijente primat će još 4 bolnice u Zagrebu

Zagreb: Prosvjed medicinskih djelatnika ispred KB Dubrava zbog teških uvjeta rada
Matija Habljak/PIXSELL
31.08.2021.
u 10:43

O tome hoće li se i kada cijepiti zdravstveni djelatnici trećom dozom cjepiva, raspravljat će se na sastanku nove ekspertne skupine Ministarstva zdravstva koji će biti održan u petak.

Specijalna bolnica za plućne bolesti u Rockefellerovoj, KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice te Infektivna klinika “Dr. Fran Mihaljević”. Popis je to četiriju bolnica u kojima će se, kako doznajemo, uskoro početi primati pacijenti inficirani koronavirusom, dok će se u KB-u Sveti Duh te KB-u Merkur zasad i dalje liječiti samo osobe koje nisu oboljele od COVID-19. Vijest je to koja je odzvonila medijskim prostorom, a odluka je donesena na sastanku ravnatelja spomenutih zagrebačkih bolnica s ministrom zdravstva Vilijem Berošom i ekspertnom skupinom resornog ministarstva.

– U svakoj od navedenih bolnica stvorit će se COVID odjeli u posebnim zgradama, odnosno blokovima. Upravo zato su te bolnice odabrane jer, primjerice, KB Merkur, ali i Sveti Duh, nemaju odvojene laboratorije i mogućnosti za to. Zarazno se, kako je jednom rekao otac hrvatske medicine doktor Andrija Štampar, ne smije miješati s nezaraženim i tako ćemo pobijediti pandemiju – kazali su nam neslužbeno iz KB-a Sveti Duh dodajući kako će, po potrebi, širiti kapacitete i blokove.

Do sada je, podsjetimo, u Hrvatskoj najveća bolnica koja je primala zaražene bila KB Dubrava, kao ujedno jedina COVID bolnica u metropoli. U pomoć joj tako svojim krevetima i ljudstvom uskaču u četvrtom valu epidemije i spomenute četiri bolnice u kojima će se osigurati više od 400 smještajnih jedinica, odnosno kreveta za oboljele.

VIDEO: Delta nosi dvostruko veći rizik od hospitalizacije

– Ako, zlu ne trebalo, bude potrebno povećati broj kreveta za pacijente, moći ćemo i to. No vjerujemo da to neće trebati jer smo na vrhuncu epidemije do sada imali petstotinjak oboljelih u bolnicama u Zagrebu. Ovi nam kapaciteti trenutačno nisu potrebni, ali su to mjere opreza. Što se tiče KB-a Dubrava, on već nekoliko tjedana nije isključivo COVID bolnica i ondje primamo sve pacijente još od početka kolovoza. Oboljeli od COVID-a nisu jedini životno ugroženi te je zato bilo potrebno rasteretiti bolnički sustav i preraspodijeliti snage – objasnili su nam izvori iz KB-a Sveti Duh.

O tome hoće li se i, ako da, kada cijepiti zdravstveni djelatnici trećom dozom cjepiva raspravljat će se pak na sastanku nove ekspertne skupine Ministarstva zdravstva koji će biti održan u petak. Prije nekoliko je dana Beroš rekao kako ono neće biti obavezno, ali da je onda obavezno testiranje za radnike nužna opcija.

– Slovenija, primjerice, ima obvezno testiranje zdravstvenih djelatnika jednom tjedno. U Europi se ide i na ukidanje besplatnog testiranja kada ne postoji jasna klinička situacija zato da bi se svi cijepili. I mi tako razmišljamo – poručio je ministar zdravstva dodajući kako bi “zaposlenici COVID potvrdama trebali dokazivati svoj koronastatus, a onima koji se ne žele cijepiti neko bi se vrijeme plaćalo testiranje iz zdravstvenog proračuna”.

Zaključno s 29. kolovoza, podsjetimo, utrošeno je 3,258.375 doza cjepiva, a cijepljeno je 42,38% ukupnog stanovništva, odnosno 50,91% odraslih. Posljednja poznata brojka o broju novozaraženih je 139, pa je time broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj trenutačno ukupno 3014. Među njima je 427 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru njih 55. Na posljednjoj su konferenciji za medije iz Stožera civilne zaštite kazali kako se oporavilo 450 osoba, a testirano je njih 3784. Do danas je ukupno testirano više od dva i pol milijuna osoba, od toga 3784 jučer, a u samoizolaciji je trenutačno njih 7744. Preminula su četiri pacijenta.

– Od onih koji su jučer, nažalost, preminuli, nijedna osoba nije bila cijepljena, a svi su visoke dobi. Upravo cjepivo može biti onaj faktor koji će promijeniti kliničku sliku bolesnika. Cijepljenjem ćemo izaći iz ove krize – kazao je ministar Beroš na jučerašnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite.

 

 

Komentara 3

SO
Sir Oliver
11:01 31.08.2021.

Pa dokle vise? Pa koliko su vam farmaceutske kuce platile za ovo vec dvogodisnje maltretiranje stanovnistva? Molim vas. prestanite se "brinuti" za nase zdravlje, ukinite sve mjere i pustite nas da svi poumiremo od tog strasnog covida!

PA
pajper
11:57 31.08.2021.

Susijedi danonoćno grade bolnice jucer su otvorili jednu.Oni delaju sto im Kinezi kazu,po tome bi rekao da nece stati preko noci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije