Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Austrijski kancelar

Faymann: Zemljama koje se protive izbjeglicama treba uskratiti sredstva

Werner Faymann
Foto: Reuters/PIXSELL
17.12.2015.
u 12:06

 Austrijski kancelar Werner Faymann zaprijetio je, uoči sastanka na vrhu čelnika Europske unije danas u Bruxellesu, uskraćivanjem sredstava zemljama koje se budu opirale primitku izbjeglica u sklopu zajedničkog rješenja izbjegličke krize istaknuvši kako europska solidarnost ne može biti "jednosmjerna".

"Solidarnost nije jednosmjerna ulica. Onaj tko iz europskog proračuna više prima nego daje ne bi se smio skrivati kad je u pitanju pravedna raspodjela izbjeglica", rekao je austrijski kancelar njemačkom dnevniku Die Welt od četvrtka.

 On je izrazio mišljenje kako je za uspjeh dogovora s Turskom oko raspodjele jednog dijela izbjeglica iz ove zemlje važna europska solidarnost. No kako se dosad neke članice Europske unije, prije svega istočnoeuropske zemlje poput Mađarske, Poljske ili Češke, opiru ovom rješenju, Faymann je, kao i nekoliko puta dosad, zaprijetio kako će se založiti da zemlje poput Austrije, koje uviše plaćuju u proračun EU-a nego što iz njega primaju, preispitaju ovaj sustav.

 "Zemlje koje se odupiru primitku izbjeglica dovode čitav sustav financiranja proračuna EU u pitanje, a to zemljama poput Austrije otežava da i dalje kao dosad uplaćuju toliki novac", rekao je Faymann.

 On je najavio da bi se ovo pitanje moglo tematizirati sljedeće godine prilikom pregovora o višegodišnjem financijskom okviru Europske unije.

 "Tada ćemo jako dobro obratiti pozornost na to koje su se zemlje, kada su u pitanju izbjeglice, ponašale posebno nesolidarno", zaključio je Faymann.

 Osim austrijskih i mnogi njemački političari su dosad tražili sankcije za zemlje koje budu odbijale primiti izbjeglice.

 Uoči današnjeg summita 28 predsjednika država i vlada zemalja EU-a i iz redova Kršćansko-demokratske unije (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel dolaze zahtjevi za preispitivanjem sustava financiranja EU proračuna.

 "Ako se naši europski susjedi i dalje budu opirali konstruktivnom rješenju izbjegličke krize, tada moramo otvoreno razgovarati o tomu kako se nositi s gospodarskim teretom koji trenutno Njemačka nosi. Odbacivanje europskog načela solidarnosti ne može u budućnosti više ići samo na teret Njemačke", rekao je demokršćanski ministar unutarnjih poslova njemačke savezne pokrajine Hessen, Peter Beuth, za Spiegel Online.

 Beuth je najavio mogućnost smanjenja njemačkih uplata u zajednički proračun i svojevrstan "popust" zbog financijskog tereta kojeg Njemačka trpi zbor rekordnog broja izbjeglica.

Komentara 11

DU
Deleted user
12:14 17.12.2015.

Ha, ha, ha, pravi se javio. Austrija je do sada prihvatila 1600 tih tzv. "izbjeglica" i to je to!!! Njemacka ih sa danasnjim danom ima nesto preko milijun!!!

Avatar Abcd....
Abcd....
12:37 17.12.2015.

Prvo neka se politicari tj. ta ekipa nishkoristi presele i zive u getima sa crncima,zidovima i arapima pa nek se onda jave. Jasno, i svoju djecu poslati u skole u tim getima. Lako je ovako kenjati. A Madjari i Poljaci nece prihvatiti ilegalne imigrante da hebe rak raka.

Avatar Olujni
Olujni
12:37 17.12.2015.

Pa to Faymann hoće osobno svojoj zemlji uskratiti lovu! Austrija ne prima nikoga, čak su uveli i privremeni azil, dakle ako ga uopće dobiješ vrijedi ti samo 2 godine, pa poslije ti ponovno razmatraju zahtjev. Ali Austrija ionako samo glasno govori ono što Njemačka javno ne smije ili ne može ili oboje, pa mu i nije zamjeriti, jadan svaki mjesec ide kod tete Merkelice u Berlin po svoje mišljenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije