Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret s kineskom delegacijom

Wang Jianjun susreo se s ministrom Butkovićem: 'Ovdje smo došli puni optimizma'

Oleg Butković
Foto: Robert Anić/PIXSELL
24.02.2016.
u 17:00

-Nova godina otvara i nove mogućnosti. Ne tako davno nova hrvatska Vlada izrazila je dobrodošlu spremnost vezano uz unaprijeđenje dosadašnjih odnosa naših država prelaskom na novu razinu suradnje,poručila je kineska ambasadorica

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković danas se susreo s NJ. E. Deng Ying, ambasadoricom Narodne Republike Kine u Hrvatskoj i Wang Jianjunom, šefom kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme (NDRC) u okviru radnoga posjeta Republici Hrvatskoj. 

Uz ministra Olega Butkovića sa hrvatske strane sastanku su nazočili pomoćnici ministra Alen Gospočić, za cestovni i željeznički promet i infrastrukturu, Jure Šarić, zračni promet, elektroničke komunikacije, načelnik uprave sigurnosti plovidbe, Joško Nikolić i načelnica Sektora upravljanja pomorskim dobrom, lučkim i koncesijskim sustavom Nina Perko, te direktori i predstavnici trgovačkih društava unutar djelokruga Ministarstva, Renata Suša, predsjednica uprave „HŽ Infrastrukture“, Davor Mihovilić, predsjednik uprave „Hrvatske autoceste“, Josip Šala, predsjednik uprave „Autoceste Rijeka – Zagreb“ i Miro Škrgatić, savjetnik predsjednika Uprave „Autoceste Rijeka – Zagreb“.

Ministar Butković na početku sastanka pozdravio je sve članove visoke kineske delegacije kao i sve sudionike bilateralnoga sastanka te je izrazio veliko zadovoljstvo ovim radnim susretom.

- Od ovoga sastanka očekujem konkretne rezultate u vidu operacionalizacije suradnje Hrvatske i Kine na svim područjima od zajedničkog interesa. – rekao je ministar Butković.

Kineska ambasadorica, NJ. E. Deng Ying zahvalila je na srdačnom i prijateljskom ozračju kojim je dočekana kineska delegacija te je izrazila nadu i optimizam u pogledu daljnjega jačanja suradnje između Kine i Hrvatske, a posebno u područjima koja su bila tema današnjeg sastanka.

-Nova godina otvara i nove mogućnosti. Ne tako davno nova hrvatska Vlada izrazila je dobrodošlu spremnost vezano uz unaprijeđenje dosadašnjih odnosa naših država prelaskom na novu razinu suradnje, na područje zajedničkoga nastojanja u pronalaženju praktičnih rješenja što srdačno pozdravljamo. Pozdravljamo nedavno predstavljenu Inicijativu povezivanja „Jadran – Baltik - Crno more“, koju smatramo komplementarnom s kineskom inicijativom „Jedan pojas, jedan put“ (One Belt, One Road), a što je gotovo u potpunosti u skladu i sa interesima kineskih investitora.

Narodna republika Kina već je uspostavila određeni okvir suradnje sa Europskom unijom stoga očekujemo da će suradnja Hrvatske i Kine na temelju već uspostavljenog okvira suradnje sa zemljama srednje i istočne Europe (Kina + 16), biti plodonosna i rezultirati konkretnom realizacijom projekata u područjima koja su uostalom i tema današnjega sastanka Nacionalne komisije za razvoj i reforme (NDRC) i hrvatske delegacije.“. - poručila je kineska ambasadorica Ying.

Šef kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme (NDRC), Wang Jianjun ispred visoke kineske delegacije također je pozdravio dobhrvatske domaćine te istaknuo važnost ovoga sastanka na svim razinama moguće suradnje.

-Vrlo nam je drago što nas je na ovome sastanku osobno ugostio ministar Butković. Ovdje smo došli puni optimizma te očekujemo pobliže se upoznati sa svim mogućnostima i aspektima buduće suradnje naših dviju zemalja. Jučer smo održali sastanak sa hrvatskom Predsjednicom i Premijerom sa kojima smo razgovarali o mogućnostima ulaganja u područja energetike, prometa, infrastrukture i turizma, stoga su nam na današnjem sastanku dobrodošli svi prijedlozi suradnje u resornim područjima – rekao je šef kineske delegacije Jianjun.

Uz šefa NDRC-a, Janjuna sastanku su nazočili i članovi kineske delegacije sačinjene od predstavnika kineskih državnih poduzeća te istaknutih kineskih tvrtki, koji zajednički nastupaju u cilju (su)investiranja izgradnje strateških infrastrukturnih objekata diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Sa  projektima i planovima u sektorima cestogradnje, cestovnog i zračnog prometa kinesku delegaciju informirali su ukratko pomoćnici i načelnici u resorskim upravama i sektorima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te direktori državnih tvrtki unutar resorskih djelokruga, a glavne teme današnjeg sastanka najvećim dijelom bile su usmjerene na dodatno jačanje bilateralne suradnje u okviru inicijative povezivanja pomorskih luka u Jadranu, Baltiku i Crnom moru, s naglaskom na infrastrukturne projekte.

Projekti u željezničkoj infrastrukturi pobudili su najveći interes kineske delegacije uz poseban naglasak na izgradnju željezničke pruge na dionici 'Rijeka - Zagreb - granica s Mađarskom, o čemu je u prigodnoj prezentaciji detaljnije govorila Renata Suša, predsjenica Uprave HŽ Infrastrukture, koja je također odgovorila i na brojna pitanja kineske delegacije, poglavito o svim željezničkim projektima koji su započeti i koji su u planu, odnosno čija realizacija ovisi o uspješnosti apliciranja projekata u okviru financiranja sredstvima iz europskih fondova.

Kineski gosti također su se zanimali za trenutno stanje projekta Luka Rijeka, odnosno vezano uz izgradnju novoga kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali, o čemu je govorila Nina Perko, načelnica Sektora upravljanja pomorskim dobrom, lučkim i koncesijskim sustavom te je također odgovorila na mnoga pitanja vezano uz mogućnosti unaprijeđenja lučkih kapaciteta opremanjem dodatnim lučkim instalacijama ali i izgradnjom lučke infrastrukture

Sugovornici su se složili kako će današnji susret dati novi poticaj daljnjem jačanju odnosa Hrvatske i Kine, osobito u području gospodarstva.

Kineska delegacija odmah nakon sastanka u Ministarstvu uputili su se u radni obilazak te upoznavanje sa trenutnim stanjem na aktualnim gradilištima Luke Rijeka, kao i planiranim infrastrukturnim zahvatima u rječkome lučkom području.

>>Prvi pravaš nakon '165 godina' ušao u izvršnu vlast

>>Rješenje za dug: Mirovinski fondovi autoceste spašavaju s dvije milijarde eura

Komentara 6

ZL
zlatnirat
18:48 24.02.2016.

Kinezima prodati i onako unisteni HZ i auto ceste na upravljanje da vidis za 5 godine dobiti iz poreza a drzava bez tog duga, ali nece moci sa domoljubima jer u kini se lopovluk placa glavom, nestali bi nasi politicari a tko ce onda krasti?.

DU
Deleted user
18:10 24.02.2016.

Bilo bi dobro da istu dozu optimizma imaju i kod odlaska. Zašto ja u to uopće sumnjam?

Avatar superhik74
superhik74
20:59 24.02.2016.

Brzo vracajte bistu Josipa Broza na Pantovcak, mozda od Kinezi tako isprosimo sto novaca i odgodimo propast, s obzirom da za nikog drugog s ovih prostora nisu nikad niti culi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije