Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S kim mogu računati SDP i HDZ

Vulin i Čačić i lijevo bi i desno, Josipović i Holy samo sa SDP-om

Vulin Čačić Josipović Holy
Foto: Pixsell
1/7
15.10.2015.
u 11:28

Oni koji su spremni na razgovor kao ključ suradnje vide niz reformi

Uz dva velika koalicijska bloka okupljena oko SDP-a i HDZ-a, građanima je na ovim izborima na raspolaganju niz potencijalnih “trećih puteva” kojima mogu pokloniti svoj glas.

Već je sada izvjesno da će im se nakon izborne noći, ovisno o tome tko od tih “trećih putova” osvoji mandate i uđe u Sabor, ti veliki blokovi morati obratiti kako bi skupili većinu za sastav Vlade.

SDP i HDZ su im isti

Neki će ih dočekati spremni za pregovore, dok im drugi već sada poručuju da na njihova vrata ne kucaju. Takav stav ima Marijana Puljak iz stranke Pametno koja nam kaže da ne zna zašto dati povjerenje onima koji su doveli državu u ovako lošu situaciju i imali su 25 godina da se dokažu. I Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida vjeruje da su SDP i HDZ uništili Hrvatsku pa je najbolje da koaliraju ako ne uspiju sastaviti Vladu. Božo Petrov iz MOST-a želi reforme koje ne spominje nijedan blok i to mu je signal da će se SDP i HDZ lakše dogovoriti oko fotelja nego postići dogovor s njime. – Ako do traženih reformi ne dođe, jeftinije je provesti nove izbore nego imati štetu iduće četiri godine – poručuje Petrov.

Ostale opcije spremne su na razgovore uz određene uvjete. Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin želi da njegova stranka bude dio buduće vlade jer jedino tako mogu napraviti pozitivne promjene za Slavoniju pa čeka da ga oba bloka pozovu na pregovore. Predsjednik Reformista Radimir Čačić također je spreman razgovarati s oba bloka, ali najvjerojatnije mu neće nitko odgovarati jer je već sada jasno da im se programi ne slažu. Zato bi, kaže, najvjerojatnije na nove izbore, dok se s time ne slaže njegov koalicijski partner Ivo Josipović. On je spreman razgovarati samo sa SDP-om, no ključan je uvjet bilo kakvog dogovora spremnost na ozbiljne reforme. Predsjednica ORaH-a Mirela Holy spremna je na razgovore samo sa SDP-om, program je bitan, ali i da se tu postigne dogovor, ne bi ulazili u Vladu, nego bi bili kontrolni mehanizam u Saboru. Isti mehanizam bila bi i predsjednica konzervativaca Ruža Tomašić, kojoj je Domoljubna koalicija prirodni partner, ali ne i motiv za ulazak u Vladu.

Samouvjereni Bandić

Jedino s HDZ-om spremna je razgovarati i Željka Markić, koja će s njim postići dogovor jedino ako je spreman povući tri koraka koja su neophodna za dogovor s njima.

Milan Bandić svoja je priča jer je uvjeren da će upravo on biti mandatar Vlade, a SDP i HDZ njemu će kucati na vrata. Ipak, realno je da će biti spreman na razgovore s oba bloka.

>>'Reakcija premijera potvrđuje činjenicu da se koristi agresijom i lažima u javnom prostoru'

>>'Naglim domoljubljem Milanović i SDP pokušavaju prikriti gospodarske rezultate'

Komentara 45

PP
pp
11:40 15.10.2015.

Stvar je jasna. Ako ste zadovoljni sa sadađnjim stanjem glasujte za SDP, ako niste glasujte za HDZ jer je to jedina sigurna promjena. Glasati za ove mališane, a da ne znaš kome će se prikloniti je promašen glas.

MA
marelica
11:33 15.10.2015.

Stara ljubav zaborava nema!

BH
bijela_hrvatska
13:11 15.10.2015.

Što reći o ovim bivšim članovima "partije"... Mazohizam čisti. Da netko "napuca" nekog normalnog čovjeka na način kako je to učinio Milanović Kolarićki, Liniću, Holy..i masi drugih, ne bi mu nitko ni približio se više na kilometar...al eto, ovi i dalje sanjaju "crvenilo", "region", tita, revoluciju, srp i čekić...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije