Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA PS OESS-a

Vukšić: Kada se susretnemo s različitošću, odmah se nakostriješimo

Branko Vukšić, PS OESS
Foto: Snježana Herek
1/2
13.02.2014.
u 18:37

Laburist Branko Vukšić predvodi izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini

Trinaesto zimsko zasjedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (PS OESS), na kojem sudjeluje više od 250 parlamentaraca iz 50-tak zemalja članica PS OESS-a, među kojima i iz Hrvatske, počelo je u četvrtak u bečkom Hofburgu.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini te organizacije predvodi saborski zastupnik laburista i predsjednik Odbora za medije Branko Vukšić.

U sklopu dvodnevnog zasjedanja, uz razmatranje aktualnih zbivanja na području sigurnosti, suradnje i gospodarskog razvoja, održat će se u petak posebna rasprava na temu „Porast ekstremizma, radikalizma i ksenofobije: Izazovi OESS-a u regiji“ , a biti će govora i o aktualnoj situaciji u Ukrajini.

Na plenarnoj sjednici triju skupštinskih odbora, koju je otvorio predsjednik PS OESS-a Ranko Krivokapić, parlamentarcima se uz Krivokapića obratila i predsjednica Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Barbara Prammer, predsjednik afganistanskog parlamenta Abdul Rauf Ibrahimi i glavni tajnik PS OESS-a Spencer Oliver.

Svi govornici na prvoj plenarnoj sjednici istaknuli su važnu ulogu OESS-a u sprečavanju sukoba te uspostavi mira, sigurnosti i stabilnosti u regiji na temelju demokratskih vrijednosti.

„Iskreni dijalog u Ukrajini preduvjet je za mirno rješenje sukoba“, rekla je predsjednica austrijskog parlamenta Prammer otvarajući zasjedanje. Dodala je kako Austrija „sa zabrinutošću“ prati razvoj situacije u Ukrajini, napomenuvši da je od „odlučujuće važnosti“ da se sve strane suzdrže od nasilja. Ustvrdila je da je Ukrajina „lakmus-test za političke obveze OESS-a“.

Prammer je također govorila o potpori Austrije, koja trenutačno predsjeda Vijećem Europe prioritetima švicarskog predsjedanja OESS-om, posebice kontroli konvencionalnog naoružanja. Spomenula je zasluge bivše predsjedateljice OESS-a Ukrajine protiv diskriminacije Sintija i Roma.

Predsjednik afganistanskog parlamenta A.R.Ibrahimi govorio je o važnoj ulozi OESS-a kao platforme za dijalog i razmjenu mišljenja, osvrnuvši se na dosadašnja demokratska postignuća svoje zemlje.

„Naša snaga nije u šarolikosti nego u sposobnosti premošćivanja različitosti mišljenja“, rekao je predsjedavajući PS OESS-a Krivokapić. Istakao je važnost pojačane suradnje zemlja članica OESS-a osobito u suzbijanju ekstremizma, radikalizma i svih drugih oblika netrpeljivosti, kao i svih oblika kriminala. Najavio je obilježavanje 40. godišnjice od Helsinške deklaracije i prilagođavanju novim okolnostima koje su ključni izazov za tu Organizaciju.

Spencer je istakao važnost pojačane suradnje OESS-a sa svim partnerima tj. međunarodnim organizacijama.

Porast ekstremizma, radikalizma i ksenofobije kao i aktualna situacija u Ukrajini mnogo su kompleksniji problemi nego što ih se danas ovdje plastično opisivalo“, rekao je za Večernji list nakon prve plenarne sjednice voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora Vukšić dodavši:

„Verbalno se zaklinjemo kako poštujemo svaku različitost, a kada se s njom u praksi susretnemo, odmah se nakostriješimo“.

Vezano uz Ukrajinu Vukšić je istaknuo da treba početi otvoreni i iskreni dijalog oko demokracije u toj zemlji i onoga što se želi tamo postići, napomenuvši da bi, s obzirom na kompleksnost situacije, dobro bilo da delegacija OESS-a otiđe u Ukrajinu i tamo porazgovara i prikupi utiske kako bi ih potom iz prve ruke mogla prenijeti svojim državama članicama.

„Bojim se da zaključci sa sastanaka nisu dovoljni i da možda svi skupa nismo dovoljno glasni i učinkoviti“, zaključio je Vukšić.

Parlamentarna skupština OESS-a osim zimskog, ima još dva redovna zasjedanja – godišnje i jesenje, koja se održavaju u različitim državama članicama.

Komentara 1

XA
xaron
18:58 13.02.2014.

Nevjerojatno koji su ovo zgubidani. I takve mi masno plaćamo kroz razne članarine, dok pošteni ljudi nemogu doći do novca za puko preživljavanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije