Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
latentni rasizam

Policija na jugu Švedske otvorila tajni registar Roma

Billie Holiday 1947.
Foto: arhivska fotografija
30.10.2013.
u 08:38

Javno pokazati svoje romsko podrijetlo u Švedskoj često znači pristati na diskriminaciju i marginalizaciju.

Romi su u Švedskoj još prije 12 godina priznati kao etnička manjina, njihov se broj procjenjuje na oko 25.000. No, unatoč tome što su na papiru ravnopravni građani zemlje, stvarnost je drukčija. Javno pokazati svoje romsko podrijetlo u Švedskoj često znači pristati na diskriminaciju i marginalizaciju. Zbog toga i danas mnogi Romi u ovoj zemlji prikrivaju svoj identitet ili ga se čak odriču.

Najnovije otkriće potvrđuje latentni rasizam: novinari su otkrili da je policija na jugu Švedske otvorila tajni registar Roma. U njemu je malo osoba koje su osumnjičene za kriminal, ali puno njihovih poznanika i članova obitelji – uključujući i malu djecu. 

>> Hrvatskim Romima u Francuskoj prijeti 10 godina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije