Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Maske ipak nisu obavezne u Sisačko-moslavačkoj županiji, Stožer: Preporučuju se

U Općoj bolnici Karlovac otvoreno  "drive in" testiranje na koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
25.04.2020.
u 19:17

U subotu je zabilježena nova smrt u Hrvatskoj uslijed oboljenja od COVID-19. Dosad je u Hrvatskoj 52 preminulih od te bolesti uzrokovane koronavirusom

Broj novozaraženih u Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju danas je bio sedam, čime je ukupan broj zaraženih od koronavirusa 2016. Hospitalizirano je 316 osoba, na respiratoru je 21 pacijent. Preminule su ukupno 54 osobe. Obavljeno je 30.913 tesitranja, 700 novih. Dakle, pozitivno je 6,52 posto testiranih osoba.

Lista se strelicama na dnu

18:36 – Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije u subotu je uputio obavijest građanima županije o obaveznom nošenju zaštitnih maski, a potom i pojašnjenje kako se ne radi o obavezi, nego o preporuci.

Kako je rečeno u pojašnjenju, virus se prenosi kapljičnim putem pa nošenjem maski svaki stanovnik zaštićuje sebe, ali i druge. Nošenje maski posebno je preporučeno prilikom ulaska u zatvorene prostorije prilikom obavljanja poslova, kao što su zgrade županije, grada, općine, policijske uprave, banke, pošte i dr. Tom je prilikom nužno obaviti dezinfekciju ruku i mobitela.

Inače, u protekla 24 sata na području Sisačko-moslavačke županije je registrirana jedna nova osoba pozitivna na SARS-CoV-2 virus, pa ih je trenutačno 18, a 15 ih je izliječeno. U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak nalazi se četvero pacijenta, čije je opće kliničko stanje dobro, dok su drugi u samoizolaciji.

17:45 – Tri pripadnika Hrvatske vojske u NATO operaciji KFOR na Kosovu nakon što su na testiranju pokazali da su pozitivni na koronavirus virus prevezeni su u poslijepodnevnim satima helikopterom Vojske Crne Gore u Split. Više ovdje.

14.15 - Jedanaesti je dan zaredom bez novooboljelih osoba od koronavirusa u Međimurskoj županiji. Ozdravila je i peta osoba od ukupno osam dosad zaraženih, pa su u ovom trenutku u Međimurju tri oboljele osobe koje su dobrog općeg stanja. U protekla 24 sata u Međimurju su testirane 34 osobe i svi su nalazi negativni. Dosad je testirano ukupno 360 osoba u toj županiji.

12:53 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupan broj oboljelih time je ostao na 45, a ozdravilo je 30 osoba. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 13 osoba, a dvije osobe liječe se u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. 

Zbog osoba oboljelih posljednjih dana, epidemiološkom obradom mapirano je dodatnih 36 kontakata, sveukupno 82 kontakta kojima je određena preventivna mjera samoizolacije i koji su pod aktivnim zdravstvenim nadzorom. Samo u protekla 24 sata uzeti su brisevi novih 66 osoba. Brisevi se i dalje uzimaju na dvije posebno pripremljene lokacije, i to ispred zgrade interne u krugu Opće bolnice Varaždin te posljednjih 15 dana i u krugu Doma zdravlja u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu. Ukupno je testirano 1150 osoba.

VIDEO Krunoslav Capak o popuštanju mjera

12:08 - Na području Osječko-baranjske županije tijekom protekla 24 sata testirana je 101 osoba, u Kliničkom bolničkom centru Osijek 87 i u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije 14. Svi su testirani uzorci negativni te je i dalje broj oboljelih od koronavirusa na području naše županije 115.

Nakon jučerašnjih 11, danas je još jednoj oboljeloj osobi drugi test za redom pokazao da nema prisutnosti virusa u organizmu pa je do sada od koronavirusa na području Osječko-baranjske županije izliječeno 53 osobe. Ni danas ne bilježimo nove smrtne slučaje uslijed koronavirusa, a u Respiracijskom centru KBC-a Osijek nema pacijenata.

U samoizolaciji se nalazi 157 osoba, što je za 3 manje nego jučer. Nema novih kontakata kao ni novih osoba koje su zbog dolaska iz inozemstva stavljeni u izolaciju. Građani Policijskoj upravi osječko-baranjska nisu prijavili ni jednu sumnju na kršenje samoizolacije.

Nova smrt u Splitu

11:49 - Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 165 obrađenih testova s područja SDŽ danas nema novooboljelih osoba. Ukupno do sada 74 zdravstvena djelatnika su oboljela od koronavirusa. 114 osoba je hospitalizirano. 103 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji. 8 osoba se nalazi na respiratoru od toga 6 iz Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije. 7 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Tijekom jutra u KBC-u Split preminula je starija muška osoba rođena 1930. godine. Preminuli je bio korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. Uz nekoliko kroničnih bolesti osoba je imala i infekciju COVID19.
Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada su zabilježena 462 slučaja zaraze koronavirusom  od toga su 134 osobe izliječene te je na dan 25.4.2020. na području Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na covid infekciju 328 osoba.  

11:34 - U Krapinsko-zagorskoj županiji danas do 8.30 sati nema novooboljelih od COVID-19 – od 68 briseva uzetih u petak, 63 su negativna, a za još pet se čekaju rezultati, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. 

U protekla 24 sata evidentirano je još šest osoba koje su ozdravile pa se time ukupna brojka onih koji su preboljeli koronavirus popela na 36. Aktivno je još 100 slučajeva zaraze. 

Bude li na području županije tijekom vikenda povoljna epidemiološka slika, Nacionalnom stožeru će biti podnesen zahtjev da se ukinu propusnice prema Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, ponovio je jučer župan Željko Kolar

Epidemiološka situacija se poboljšava. Imamo deset posto zaraženih u odnosu na broj testiranih i ako takva situacija bude unutar tjedan dana, bit ćemo unutar prosjeka Republike Hrvatske – rekao je Kolar.

U odnosu na broj stanovnika, upravo je u Krapinsko-zagorskoj županiji bilo najviše oboljelih.

10:52 - U Karlovačkoj županiji bez novozaraženih osoba. Tijekom jučerašnjeg dana obavljeno je testiranje 41 osobe na COVID-19. Svi su nalazi negativni. Karlovačka županija ima i dalje ukupno 30 oboljelih osoba (29+1). Među njima su 4 osobe hospitalizirane u OB Karlovac, 14 ih je na kućnom liječenju, jedna (1) osoba je na liječenju u Zagrebu, 10 osoba je izliječeno, a jedna (1) je osoba preminula.

Tijekom protekla 24 sata službenici Policijske uprave karlovačke proveli su 147 provjera osoba u samoizolaciji. Jučer nije evidentirano niti jedno kršenje mjera samoizolacije, koje je su na snazi za 352 osobe. Do sada je mjera samoizolacije ukupno prekršena 80 puta. Policija je jučer evidentirala 7 kršenja mjera propusnice, a ukupno je do sada zabilježeno 216 kršenja ove mjere.

U Karlovačku županiju je jučer pristigla zaštitna oprema koja je putem Vlade RH nabavljena iz Kine. To je već treća takva isporuka, a u najavama su nove pošiljke. Oprema je namijenjena zdravstvenim ustanovama s područja naše županije te operativnim snagama. Za zdravstvene ustanove je podjela opreme započela odmah po njenom preuzimanju, a nastavit će se i tijekom današnjeg dana. Podjela operativnim snagama ići će temeljem iskazanih potreba, a prema prioritetima utvrđenim od strane Stožera.

10:35 - Stožer Požeško-slavonske županije objavio kako je danas 25. dan bez novooboljelih osoba te kako od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalaze 252 osobe, a ukupno je testirano 309 osoba.

10:32 - Od jutros na području Zadarske županije je jedna novooboljelu osoba pozitivnu na koronavirus pa je ukupan broj zaraženih od početka epidemije na području Zadarske županije 85. Novooboljela osoba je s područja grada Zadra. Do danas je ozdravila 31 osoba.

U Općoj bolnici u Zadru liječe se 4 osobe od kojih su 2 na JIL-u,  a u biogradskoj bolnici  je 7 lakših pacijenata. Nitko od pacijenata nije na respiratoru.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 409 osoba, a nadzor je istekao za 2287 osoba.

10:27 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije deseti dan za redom nema novozaraženih osoba koronavirusom. U protekla 24 sata testirana je 21 osoba i svi nalazi su negativni.

Od početka zaraze koronavirusom na području Bjelovarsko-bilogorske županije do danas bilo je potvrđeno 10 oboljelih od kojih je u međuvremenu 6 ozdravilo, dakle još jedna osoba u protekla 24 sata.

Broj osoba u samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije trenutno je 331.  U posljednjih 24 sata zabilježeno je 1 kršenje mjera samoizolacije ili ukupno 45 do sada. Od kada policijski djelatnici županijske Policijske uprave vrše kontrolu mjera samoizolacije došli do brojke od 2957 provjera.

VIDEO Prof. dr. sc. Nenad Ban savjetuje čega bi se građani trebali držati i nakon opuštanja mjera

10:25 - Još je jedna osoba oboljela od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobi s područja Grada Šibenika koja se ne dovodi u vezu s prethodno oboljelom osobom i za koju su epidemiološki izvidi u tijeku. Od početka epidemije, s današnjim danom, broj zaraženih osoba je 84 od kojih su 32 ozdravljene osobe.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 6 osoba od kojih je jedna osoba na respiratoru. Dva pacijenta iz šibenske bolnice se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split. U protekla 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjera samoizolacije, a provjerom je utvrđeno da nije bilo kršenja navedene mjere - istakli su iz stožera šibensko kninske županije

09:48 - Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od koronavirusa. Testirano je ukupno 435 osoba, a njih 12 u posljednja 24 sata.

09:44 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na COVID-19 tako da ukupna brojka zaraženih i dalje stoji na 39 osoba.

- Trenutno u županiji nema hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata 3 osobe su izliječene, što znači da je ukupno 8 izliječenih osoba na području županije. Tri nove izliječene osobe su iz Nuštra, navodi se u priopćenju županijskog Stožera civilne zaštite.

Dodaju i kako je u protekla 24 sata testirano 60 osoba tako da je ukupni broj testiranih narastao na 835. 

U samoizolaciji na području županije nalazi se 274 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno je i jedno kršenje mjere samoizolacije.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 12 zdravstvenih radnika, a od toga 3 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni radnik. 

09:43 - Istarski stožer civilne zaštite obavijestio je da je unutar 24 sata ispitano 49 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus. Izliječeno je još 8 pacijenata.

09:40 - U odgovoru na krizu kulturnog sektora zbog pandemije covida-19, studenti zagrebačke Akademije dramske umjetnosti pokreću projekt kulturnih sadržaja na otvorenom "Drive in kultura", namijenjen revitalizaciji kulture i pomoći studentskoj populaciji koju kriza posebno pogađa.

Kako se ističe u najavi, ideja "Drive in kulture" je podsjetiti publiku na važnost umjetnosti, pokrenuti prezentaciju kulture na otvorenom gdje će se prikazivati stari, ali i recentni hrvatski filmovi, kao i solističke kazališne, plesne i koncertne izvedbe.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar SharonUT99
SharonUT99
16:26 25.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije