Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPROBAVANJE KOD KUĆE

Kako kupovati tekstil po novim pravilima: 'Oprez s odjećom koja se isprobava preko glave'

Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/2
24.04.2020.
u 15:11

Što se pak tiče prodaje odjeće Krunoslav Capak je izjavio da je ona dozvoljena svugdje osim u trgovačkim centrima jer nije zabilježen prijenos koronavirusa na tekstilu.

Na današnjoj redovnoj presici članovi Stožera civilne zaštite pričali su o najavljenom popuštanju mjera. Osim već spomenutih pravila za škole, frizere i kafiće posebno su se osvrnuli i pojasnili kada će se u normalu vratiti prehrambene trgovine te trgovine s odjećom.

Što se tiče dućana s prehrambenom i higijenskom robom oni će moći raditi pa čak i ako su u sklopu trgovačkih centara.

"Rad unutar trgovina unutar trgovačkih centara se ne dopušta, osim za dućane s prehrambenom i higijenskom robom. Ono što je izvana, nema nikakve razlike između nekog dućana u gradu i nekog u outletu. Osim toga počinju raditi postolari i krojači. Oni koje će imati radno vrijeme duže od deset sati morat će imati dvokratno vrijeme s pauzom da se obavi dezinfekcija. Nedjeljom neće biti dozvoljen rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovinama na benzinskim crpkama", rekao je Davor Božinović.

Što se pak tiče prodaje odjeće Krunoslav Capak je izjavio da je ona dozvoljena svugdje osim u trgovačkim centrima jer nije zabilježen prijenos koronavirusa na tekstilu. 

"Gdje god je to moguće će se priporučiti da se ne koriste kabine nego da se roba uzme kod kuće i da se onda proba i vrati u slučaju potrebe. Rizik je najveći kod one odjeće koja se odijeva preko glave, tu mogu ostati kapljice. Preporuka je da se roba koja se vrati stavi pet dana sa strane da virus, ako postoji, odumre", pojasnio je Capak.

>> Premijer Andrej Plenković o popuštanju mjera

Što sve uključuje prva faza popuštanja mjera?

Što se pak tiče vladinog plana popuštanja mjera, u prvoj fazi popuštanja omogućit će se otvaranje trgovina, osim unutar trgovačkih centara, knjižnica, muzeja, gradskog prijevoza, treninga; u drugoj fazi omogućit će se puni rad zdravstvenog sustava, ali i primjerice rad frizera, brijača, pedikera, a trećoj okupljanja do 10 osoba, rad trgovačkih centara, vrtića, razredne nastave, štekata.

Predviđeno je i uvođenje međužupanijskih prijevoznih linija i linija domaćeg zračnog prijevoza te otvaranje ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama. Ugostiteljski objekti u smještajnim kapacitetima bili bi otvoreni samo za korisnike usluga smještaja, otvorili bi se nacionalni parkovi i parkovi prirode i proširile mogućnosti za izdavanje e-propusnica.

Vlada je odlučila dopustiti i vjerska okupljanja od 2. svibnja, a Stožer civilne zaštite i HZJZ će izraditi precizne preporuke i upute.

>> FOTO Večernjakova inspekcija u Zagrebu: Na ulicama hrpe cigle i 30 dana nakon potresa

1/10

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije