Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o dvojezičnosti

Vukovarski HDZ: Ono što nisu uspjeli puškom, rade kroz zakone

hdz,vukovar (1)
Branimir Bradarić/VLM
14.01.2013.
u 14:39

Tražimo da se u Ustav RH Vukovar naglasi kao mjesto od posebnog značaja za hrvatsku prošlost i budućnost i da kao takvo mjesto u njemu osim hrvatskog jezika i latinice ne može se koristiti niti jedan drugi jezik ili pismo, kaže Ivan Penava

U Vukovaru još uvijek nisu stvoreni uvjeti za uvođenje dvojezičnosti i ovo pitanje je zapravo samo skretanje pozornosti s puno većih problema koji pogađaju ovo područje. Stoga tražimo od hrvatskih institucija da odgode primjenu ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji propisuje tu mogućnost, rekao je potpredsjednik HDZ-a Božo Galić na konferenciji za novinare vukovarskog HDZ-a održanoj u ponedjeljak. 

Dodao je i da je kao župan Vukovarsko – srijemske županije, svjestan koliko ovaj problem opterećuje građane, uputio predsjedniku RH Ivi Josipoviću pismo u kojem traži da iskoristi svoj autoritet i utjecaj kako bi zaustavio ovaj proces. Novinarima se obratio i potpredsjednik vukovarskog HDZ-a Ivan Penava koji je rekao da je Vukovar duša i srce Hrvatske i da je ćirilica neprihvatljiva u gradu heroju makar u njemu živjelo i 90 posto Srba.

– Tražimo da se u Ustav RH Vukovar naglasi kao mjesto od posebnog značaja za hrvatsku prošlost i budućnost i da kao takvo mjesto u njemu osim hrvatskog jezika i latinice ne može se koristiti niti jedan drugi jezik ili pismo, rekao je Penava napominjući da kao stranka nemaju ništa protiv srpske nacionalne manjine, ali da se snažno protive uvođenju dvojezičnosti. Pojašnjavajući svoje tvrdnje iz HDZ-a su još jednom ponovili kako je niz nelogičnosti u gradu koje se nerješavaju kao i da Popis stanovništva nije odrađen kako treba i po zakonu.

– Na evidenciji policije u Vukovaru danas živi preko 40.000 građana dok je Popis birača pokazao da nas je oko 28.000. Međutim, u isto vrijeme u Vukovaru je 32.000 birača a svi dobro znamo da u Vukovaru ne živi više od 25.000 ljudi. Uz to, zaboravlja se da je ovdje provođeno etničko čišćenje i da je Vukovar sustavno razaran i uništavan. Ono što nisu uspjeli sa puškom napraviti sada rade kroz naše zakone koji su pisani na ovaj način, rekao je Pilip Karaula.

>>Ovčara na ćirilici: Dvojezičnost se uvodi po sili zakona

Komentara 2

IV
ivica3213
11:52 15.01.2013.

To je srbima omogućio HDZ, eto vam sada koalicijskih partnera sa kojima ste imali Vladu.

Avatar madcap
madcap
14:54 14.01.2013.

HDZ: "Ono što nisu uspjeli puškom, rade kroz zakone...." ---------------------------------------------------------------------------------------- ......koje je donjela kukulele koalicija HDZ-SDSS.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije