Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.03.2016. u 20:23

Unatoč brojnim posjetima političara, konkretnih planova za podizanje vukovarskog gospodarstva nema ni nakon gotovo 20 godina od reintegracije hrvatskog Podunavlja

Od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravne okvire Republike Hrvatske Vukovar ima izniman značaj za sve hrvatske vlade dosad kao i uopće građane Hrvatske. Posjeti predsjednika, premijera i ministara proteklih godina Vukovaru ne mogu se ni prebrojiti, a takvu praksu nastavila je i sadašnja Vlada RH.

Samo od početka ove godine predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović svoj je ured na tri dana premjestila u Vukovar, a čak šest ministara u Vladi posjetilo je dosad Vukovar. Idući tjedan očekuje se dolazak sedmog ministra u nizu, čime se nijedan grad u Hrvatskoj ne može pohvaliti. Govori se i o skorom posjetu premijera Tihomira Oreškovića. U Hrvatskoj nema akreditiranog veleposlanika koji nije barem jednom posjetio Vukovar. Niz je i drugih pokazatelja koji ukazuju koliko je zapravo Vukovar, kao grad i simbol, važan za Hrvatsku.

Poznato je da su upravo u gradu heroju simbolično započinjale ili završavale izborne kampanje, najavljivane predsjedničke kandidature, a stranačke pobjede bile su na neki način i jasan puls građana Hrvatske za iduće izbore. Međutim, sav taj politički značaj Vukovaru i nije donio previše toga. Nijedna od hrvatskih vlada nije imala konkretan plan kako Vukovaru vratiti nekadašnju gospodarsku snagu. Obnovljene su kuće i stanovi, uređeni trgovi i ulice, ali je obnova gospodarstva ostala po strani.

Štete u gospodarstvu procijenjene su na čak 4,6 milijardi kuna. Proizvodne hale su srušene, strojevi uništeni, tržišta izgubljena, a nestali su i ljudski resursi. Zbog svega toga, grad je iz dana u dan sve prazniji pa se tako samo prošle godine s područja Vukovara odjavilo više od 2700 građana. Pri rješavanju takvih problema ne pomažu koraci lokalne samouprave, nego je potrebno da država donese konkretne mjere i planove što i kako napraviti da se problem riješi.

Svjestan težine problema, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava jasno je rekao da je grad heroj zaslužio mnogo više od onoga što je dosad dobio te da Vukovarci danas s pravom traže da im se vrate hale, strojevi i radna mjesta bez kojih su u ratu ostali. Hoće li na sve to biti konkretnog odgovora iz Zagreba još se ne zna, ali se zato zna da su i ovi najnoviji posjeti ministara bili čisti protokol. Izostala je, barem zasad, bilo kakva konkretna mjera što i kako napraviti kako bi Vukovarcima bila osigurana mogućnost da rade i zarađuju u svome gradu i u njemu ostanu živjeti. Sve izjave ministara svodile su se na to da su se došli upoznati s problemima i čuti ideje, nijedan nije zaboravio upozoriti i na mogućnost korištenja novca iz fondova Europske unije. I to ukazuje da još uvijek nema planova za oporavak vukovarskog gospodarstva, što prepoznaju i sami Vukovarci, koji ili odlaze ili razmišljaju o tome da napuste svoj grad u potrazi za poslom i boljim životom.

>>Realiziran projekt Biciklističkih stajališta: 'Prva pomoć' za biciklističke turiste

>>Obnova Vodotornja ujedinjuje Hrvatsku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije