Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAĐANSKA INICIJATIVA

Vukovarci pokušavaju spasiti jablan od rušenja: 'Spremni smo stati pred bager i braniti ga svojim tijelima'

Branimir Bradarić
24.05.2021.
u 11:50

Inicijatorica peticije Vanda Josić kaže kako je taj jablan je, po pričanju starih Vukovaraca, ondje najmanje pola stoljeća kao i da je u dobrom je stanju i na njemu se stalno  gnijezde ptice.

S ciljem spasa jednoga stabla jablana u Vukovaru grupa građana iz Vukovara se organizirala, pokrenula peticiju i započela s prikupljanjem potpisa kako bi se ovo staro stablo spasilo od rušenja. Kako navode iz ove grupe jablan se nalazi pored Osnovne škole Antuna Bauera i planira ga se rušiti radi izgradnje kružnog toka i parkinga.

Inicijatorica peticije Vanda Josić kaže kako je taj jablan je, po pričanju starih Vukovaraca, ondje najmanje pola stoljeća kao i da je u dobrom je stanju i na njemu se stalno  gnijezde ptice.

-Njegov je grijeh jedino taj što smeta jednom parkirnom mjestu zbog kojeg ga se planira rušiti. U cilju očuvanja biljnog  i životinjskog svijeta, zaštite prirode  i okoliša, ali i vrijednosti koje taj jablan predstavlja za mnoge generacije Vukovaraca i Vukovarki, peticiju je u 24 sata potpisalo 204 građana  i građanki, a još uvijek je otvorena za potpise, kaže Josić.

Potpisnici potpisnice peticije od Grada Vukovara, koji je odgovoran za radove, gradonačelnika Vukovara Ivana Penave osobno te direktora vukovarskog Komunalca traže da se odustane od rušenja, a da gradske službe i gradsko poduzeće Komunalac pronađu drugačiji način za izgradnju komunalne infrastrukture na tom mjestu koji neće uništavati, rušiti i iživljavati se na prirodi.

- Članovi i članice naše građanske inicijative za spas jablana, spremni su stati pred bager i braniti ga svojim tijelima. U tu svrhu smo se samoorganizirali u 24-satna dežurstva kako se ne bi dogodilo rušenje jablana bez našeg znanja i bez prisutnosti medija, ističe Josić.

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
12:11 24.05.2021.

slatix, ono što bi Penava rušio i što će se srušiti nisu spomenici već ostavština velikosrbijanske agresije.

SI
sisavac
12:49 24.05.2021.

nek ovi zagovornici ostanka jablana preuzmu svu materijalnu i kaznenu odgovornost za štetu koju će jablan napraviti ako ga nevrijeme sruši. sve su jača nevremena, i drveće se ruši ko da je od stakla, sve što je rizično, svojim stanjem ili rastom, se polako počelo micati. svi mi volimo zelenilo, al nekako tražimo krivca kad nam drvo padne i uništi auto, ne slegnemo samo ramenima i prežalimo auto. ili još gore, život. lako je tuđim...... ajd preuzmite odgovornost za štetu od jablana, ako ste toliko za njega. odgovarajte svojom imovinom za svu štetu koju će možda napraviti. najbolje da kupite tih par kvadrata gdje raste jablan, pa budete ponosni vlasnici. i odgovorni vlasnici. probajte jednom za promjenu svoja leđa podmetnuti za svoje ideje, ljubavi, želje.

DU
Deleted user
12:56 24.05.2021.

kako je taj jablan je......kako JE taj jablan JE....jel ovo to taj novi rvacki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije