Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad slučaj

Vukovar ostao bez gradonačelnika, vijeća i proračuna

Željko Sabo
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
28.03.2014.
u 16:54

Iz HDZ-a kao najvećeg krivca za nedonošenje proračuna vide Saboa koji, kako su rekli, je spreman na sve samo da zadrži fotelju

Kako se i očekivalo, a i najavljivalo proteklih tjedana, na današnjoj sjednici Gradskoga vijeća Vukovar nije usvojen proračun za 2014. godinu što znači da će Vukovarci na još jedne izvanredne izbore. Sukladno zakonu dužnosti je razriješen i gradonačelnik Željko Sabo, njegove zamjenice Danijela Stanković i Drinka Kompljenović, kao i cjelokupno Gradsko vijeće.

Do izbora grad će voditi povjerenik kojega će imenovati Vlada RH. Izbori se trebaju raspisati u roku od 60 dana od raspuštanja, a održati u roku od 90 dana. Prema očekivanjima najvjerojatnije je da će izbori biti održani tijekom lipnja poslije čega slijede tjedni konstituiranja Gradskoga vijeća, a onda ponovno donošenja proračuna. Do dana kada će proračun za 2014. godinu konačno biti donesen u gradu će se sredstva moći trošiti samo na hladni pogon. Drugim riječima zaustavlja se realizacija svih projekata koji sz započeti ili trebaju da krenu sa realizacijom. Zaustavlja se i financiranje udruga, sportskih klubova...

Sredstava nema niti za tretiranje komaraca, a neizvjesno je i na koji način će biti obilježen Dan grada koji se proslavlja 3. svibnja. Dodatni problem je i što postaju upitni i neki veliki projekti poput 48 milijuna eura za sustav odvodnje i kanalizacije koji je realiziran iz fondova EU. Neizvjesna je i dalja plaća za 200-ak radnika Komunalca. U Gradskom vijeću stranke se međusobno optužuju za neprihvaćanje proračuna i izazivanje izvanrednih izbora.

– Vijećnici HDZ-a i HSP dr. Ante Starčević zatražili su da gradonačelnik podnese ostavku nudeći isto tako i svoje ostavke na mjesto vijećnika. Na taj način su željeli svi da zatraže legitimitet od građana koji su jedini mjerodavni za njihov rad. Mislim da je bolja opcija da  grad ima proračun a nema gradonačelnika i vijeće nego ova opcija što imamo danas kada nemamo niti gradonačelnika niti vijeće a ni proračun, rekao je dosadašnji predsjednik vijeća Željko Pinjuh.

Iz HDZ-a kao najvećeg krivca za nedonošenje proračuna vide Saboa koji, kako su rekli, je spreman na sve samo da zadrži fotelju. – S obzirom na sve kriminalne i druge radnje sa kojima se povezuje Sabo više ne može biti gradonačelnik Vukovara. On je svojim radom učinio veliku štetu gradu i mislim da bi bilo moralno da je podnio ostavku prije svega ovoga. Kako nije mi smo odlučili ne glasovati za proračun, rekao je Ivan Penava (HDZ).

U isto vrijeme predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak smatra da je cijela današnja sjednica vijeća zapravo običan politički igrokaz. – Njihov osnovni cilj je da sruše gradonačelnika i jedino su na tome radili. Proračun se mijenja amandmanima koje oni nemaju i konkretnim prijedlozima. Tko su oni da mogu zatražiti ostavku gradonačelnika? Njega su tri puta u šest godina birali građani i birati će ga i četvrti put. Jedini odgovorni za nove izbore u Vukovaru su HDZ i HSP AS, istakao je Bošnjak. Inače, jedan krug lokalnih izbora Vukovar košta oko pola milijuna kuna. Za očekivati je dva kruga izbora tako da će oko milijun kuna biti bačeno u vjetar koji su se mogli potrošiti na mnogo bolji način. Upućeni u politička zbivanja u Vukovaru kažu i kako postoji velika mogućnost da novi izbori ne donesu neke velike promjene, odnosno, da sastav Gradskoga vijeća ponovno bude sličan u odnosu snaga. Sve to ukazuje da Vukovar od grada slučaja postaje Grad slučaj.

>> 'Sabo tvrdi da nije kriv, ja mu u ovom trenutku vjerujem'

Komentara 3

Avatar puky
puky
17:28 28.03.2014.

... jugo komunsti tvrde da ce saba gradjani Vukovara ponovo izabrat ?!?! ... oni znju da ce u svih 3 - 4 sudjenja biti proglasen nevinim ? ... kako to mogu znati? ... strava ...

L0
luena 01
22:16 28.03.2014.

I Bosnjak se ko i Sabo lijepi za fotelju,sve bi dali za nju samo se oni nikad makli nebi iz nje... Koja saka jada od ljudi bez morala,sram vas bilo sve do reda...Ma sigurno birat ce ga i cetvrti put ,ako vjerujes u bajke... onda vjerujte,ovaj put ce te dobit kvitung za sve vase prljave rabote svih ovih godina...

ZD
zdsVukovar
13:54 31.03.2014.

Vukovar ostao bez gradonačelnika, vijeća i proračuna.......znači ništa novo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije