Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vukovar dobiva World Peace Gong!

World Peace Gong je nastao u Indoneziji kao monumentalna instalacija koja simbolizira Zemlju i njezino neprocjenjivo bogatstvo različitosti, te poziva na mir, toleranciju i prijateljsku suradnju među narodima
27. veljače 2014. u 14:20 1 komentara 275 prikaza
Vukovar, Agus Sardjan
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/2

Prema najavama veleposlanika Republike Indonezije u Hrvatskoj Agusa Sardjana tijekom ove godine u Vukovaru će biti postavljen spomenik World Peace Gong. Sardjan je to najavio tijekom današnje posjete Vukovaru kada je istakao da je Vukovar adekvatno mjesto za jedan takav monumentalan i prepoznatljiv spomenik radi svih dešavanja i nedavne nesretne ratne prošlosti.

Inače radi se o spomeniku kakvih trenutno u svijetu ima svega 18, a koji simboliziraju mir, ljubav i budućnost. World Peace Gong je nastao u Indoneziji kao monumentalna instalacija koja simbolizira Zemlju i njezino neprocjenjivo bogatstvo različitosti, te poziva na mir, toleranciju i prijateljsku suradnju među narodima. Prvi Svjetski gong mira oglasio se u Indoneziji na Staru 2002. godinu da bi označio 2003. godinu kao indonezijsku godinu mira. Od tada je instaliran i u drugim državama u spomen na nevine žrtve, ali i kako bi nas upozorio na krhkost svjetskog mira.

Kada je riječ o Hrvatskoj, Vukovar bi bio jedino mjesto u zemlji koje bi imalo takav spomenik koji će iti izrađen u obliku gonga. Prema najavama dogradonačelnice Vukovara Danijele Stanković, privremena lokacija spomenika u početku bi bila Gradski muzej Vukovar gdje je trenutno deponiran i kamen mira iz Hiroshime. Konačna lokacija biti će Centar za mir i toleranciju, koji će se nalaziti u objektu poznatome i kao crveni magacin, a gdje će također biti pohranjen i kamen mira.

Tijekom posjete Vukovaru indonežanski veleposlanik upoznat je i sa raznim gradskim projektima, prezentirana mu je i gospodarska situacija, a obišao je i Luku Vukovar.

>>Evo koliko koštaju dječja igrališta. Ne uništavajte, 'Čuvajmo naš Vukovar'

Pneumatici automobila
SIGURNA VOŽNJA
Znate li voziti po bljuzgi: Ove znakove upozorenja ne smijete zanemariti
CVH
ZIMSKA VOŽNJA
Ovo svi zaboravljaju: Nije ni čudno da da će vas automobil izdati