Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vukas hrvatski arbitar u sporu sa Slovenijom

Budislav Vukas devet godina bio je potpredsjednik Međunarodnog suda za pravo mora, a i ad hoc sudac u Haagu u tužbi Hrvatske protiv Srbije.
15. lipnja 2010. u 19:40 12 komentara 116 prikaza
budislav vukas
Foto: Arhiva VL-a

Najizgledniji je kandidat za hrvatskog predstavnika u peteročlanom arbitražnom sudu koji će rješavati pitanje morske granice Slovenije i Hrvatske 72-godišnji Budislav Vukas, ugledni stručnjak za međunarodno pravo te profesor i sudac s impresivnom stručnom karijerom i autoritetom.

Prema Sporazumu o arbitraži, Hrvatska i Slovenija imenuju "svog" arbitra u peteročlani sud. Iz Vlade potkraj prošlog tjedna nisu željeli komentirati razmišljaju li o kandidatima, poručivši da će o tome "kad dođe vrijeme".

S Vukasom, doznajemo, još nisu kontaktirali, no vjerojatno će se oko njegova imena prilično lako postići konsenzus između Vlade i predsjednika. Vukas je do lani bio zaposlen na zagrebačkom Pravnom fakultetu, devet godina bio je potpredsjednik Međunarodnog suda za pravo mora, a i ad hoc sudac na Međunarodnom sudu u Haagu u tužbi Hrvatske protiv Srbije zbog genocida te makedonskoj tužbi protiv Grčke zbog imena Makedonija.

S druge strane, Vukas je cijenjeni kolega Ive Josipovića, ali i stručnjak koji nije napadao Arbitražni sporazum. Ostvare li se želje slovenskog premijera Boruta Pahora, slovenski arbitar bio bi Borut Petrič, sudac ustavnog suda koji je dobar dio karijere proveo u diplomaciji.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • -obrisani-:

    @mikrogryzli komentar ti nije u skladu sa titulom

  • morales:

    Ako ovaj bude naš predstavnik, ne bi me čudilo da i Dalmacija postane slovenska. To je jedini \"stručnjak\" koji ne priznaje sud, odnosno ne inzistira na onome što će svatko tko zna da je u pravu inzisitirati, već je zahvaljujući ... prikaži još! zovu novca okrenuo ploču i prigrlio arbitražu. Sramota!

  • mikrogrizzly:

    U samom začetku tog nacrta arb. sporazuma, još od faze Rehn2, je bilo razvidno da će Jandroković \"otpilati\" akademika Rudolfa, koji je sve oko razgraničavanja (i sa CG, ne samo sa SLO) radio besplatno i nije želio ni kn honorara ... prikaži još! za taj posao. A kad ga je \"otpilao\", kako se to kaže u gradu u kojem živi ak. Rudolf, onda su prostitutkin posao obavljali za račun MVPEI ona splitska profesorica međurodnog prava (u dišpet ak. Rudolfu i na štetu hrv. interesa) i naravno prof. Vukas. Zašto prostitutkin posao!\' Zato jer ona prava prostitutka naplati kasnije...