Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Granica na moru

Vukas hrvatski arbitar u sporu sa Slovenijom

budislav vukas
Arhiva VL-a
15.06.2010.
u 19:40

Budislav Vukas devet godina bio je potpredsjednik Međunarodnog suda za pravo mora, a i ad hoc sudac u Haagu u tužbi Hrvatske protiv Srbije.

Najizgledniji je kandidat za hrvatskog predstavnika u peteročlanom arbitražnom sudu koji će rješavati pitanje morske granice Slovenije i Hrvatske 72-godišnji Budislav Vukas, ugledni stručnjak za međunarodno pravo te profesor i sudac s impresivnom stručnom karijerom i autoritetom.

Prema Sporazumu o arbitraži, Hrvatska i Slovenija imenuju "svog" arbitra u peteročlani sud. Iz Vlade potkraj prošlog tjedna nisu željeli komentirati razmišljaju li o kandidatima, poručivši da će o tome "kad dođe vrijeme".

S Vukasom, doznajemo, još nisu kontaktirali, no vjerojatno će se oko njegova imena prilično lako postići konsenzus između Vlade i predsjednika. Vukas je do lani bio zaposlen na zagrebačkom Pravnom fakultetu, devet godina bio je potpredsjednik Međunarodnog suda za pravo mora, a i ad hoc sudac na Međunarodnom sudu u Haagu u tužbi Hrvatske protiv Srbije zbog genocida te makedonskoj tužbi protiv Grčke zbog imena Makedonija.

S druge strane, Vukas je cijenjeni kolega Ive Josipovića, ali i stručnjak koji nije napadao Arbitražni sporazum. Ostvare li se želje slovenskog premijera Boruta Pahora, slovenski arbitar bio bi Borut Petrič, sudac ustavnog suda koji je dobar dio karijere proveo u diplomaciji.

Komentara 12

OB
-obrisani-
21:43 15.06.2010.

@mikrogryzli komentar ti nije u skladu sa titulom

MO
morales
21:48 15.06.2010.

Ako ovaj bude naš predstavnik, ne bi me čudilo da i Dalmacija postane slovenska. To je jedini \"stručnjak\" koji ne priznaje sud, odnosno ne inzistira na onome što će svatko tko zna da je u pravu inzisitirati, već je zahvaljujući zovu novca okrenuo ploču i prigrlio arbitražu. Sramota!

DU
Deleted user
21:21 15.06.2010.

U samom začetku tog nacrta arb. sporazuma, još od faze Rehn2, je bilo razvidno da će Jandroković \"otpilati\" akademika Rudolfa, koji je sve oko razgraničavanja (i sa CG, ne samo sa SLO) radio besplatno i nije želio ni kn honorara za taj posao. A kad ga je \"otpilao\", kako se to kaže u gradu u kojem živi ak. Rudolf, onda su prostitutkin posao obavljali za račun MVPEI ona splitska profesorica međurodnog prava (u dišpet ak. Rudolfu i na štetu hrv. interesa) i naravno prof. Vukas. Zašto prostitutkin posao!\' Zato jer ona prava prostitutka naplati kasnije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije