Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubica Gatarić

Vuk s Wall Streeta uzet da nadigra svoje

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
17.08.2015.
u 12:00

Tsiprasovi preokreti prešli granicu prihvatljivog pragmatizma

Uoči ovotjednog zasjedanja njemačkog parlamenta, koji mora dati zeleno svjetlo za najnoviji plan pomoći Grčkoj težak 86 milijardi eura, tamošnji su mediji u redovima grčkih pregovarača pronašli američkog investicijskog bankara Glenna Kima – čovjeka čija biografija predstavlja simbol svega protiv čega se borio grčki premijer Tsipras i njegov karizmatični ministar Varoufakis.

Angažman konzultanta potkovanog svim finesama u surovom financijskom svijetu, koji je k tome donedavno sjedio u "protivničkom taboru" i krojio im obveze, Grcima se, očito, isplatio jer im više ne prijete izbacivanjem iz eurozone, nego se bruse detalji novog aranžmana i otvaraju pukotine u odnosima financijskih moćnika. MMF, primjerice, i dalje zagovara određeni otpis dugova, dok Nijemci traže dodatne garancije prije svega da bi umirili vlastitu javnost, a zbog toga što su uvjereni da će Grci poštovati dogovoreno.

Tsipras zacijelo shvaća da na pregovore s vukovima ne šalješ janje koje će satrati, nego vuka koji se s njima zna nositi. Preokreti grčkog premijera nadišli su okvire prihvatljivog političkog pragmatizma i graniče s politikanstvom. Zadnji dogovor s vjerovnicima prošao je u grčkom parlamentu zahvaljujući opoziciji, spominje se i glasanje o povjerenju vladi, a imajući na umu političku šestinu Grka, smiješe se izvanredni izbori. Slijede novi nastavci.

>>Tsipras je čitao Karla Marxa, a ne Bismarcka, pa ne zna što su to pregovori neravnopravnih

>>Tsipras smijenio ministre koji su glasali protiv sporazuma

Komentara 5

Avatar Sunčica
Sunčica
14:45 17.08.2015.

činjenica je da se Grčka počela oporavljati prije nego što je Syriza došla na vlast, onda su oni počeli pregovarati, a ono što su od toga dobili su još veće reforme od onih koje su imali prije, pa ako su one prve mjere funkcionirale valjda će i ove

Avatar Sunčica
Sunčica
20:05 17.08.2015.

svašta je moguće sa tim Grcima, pa i da Tsipras zakopča ta dva dugmeta na košulji i zaveže kravatu ahahaha

DU
Deleted user
13:50 17.08.2015.

Takav nama treba i to prije no sto bankrotiramo tj. ODMAH!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije