Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanacija šteta

Vučković: Požeško-slavonskim poljoprivrednicima 20 milijuna kuna pomoći

Snažno nevrijeme praćeno tučom poharalo Požegu i okolna sela
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
23.07.2021.
u 16:58

Prema riječima županice Antonije Jozić, gradska i općinska povjerenstva trenutačno  izrađuju procjene šteta

Vlada je u vrlo kratkom roku, manje od tjedan dana od nepogode, intervenirala s nekoliko važnih mjera koje trebaju i hoće ublažiti posljedice nepogode. Kao što smo i tada rekli, to neće biti sve što ćemo uraditi - kazala je danas (petak) ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ona je u Požegi održala radni sastanak sa županicom Antonijom Jozić, gradonačelnicima i načelnicima s područja pogođenih prirodnom nepogodom te oštećenim poljoprivrednicima. Ministarstvo poljoprivrede je odlukom Vlade odobrilo Požeško-slavonskoj županiji 20 milijuna kuna koje će kroz program potpora male vrijednosti isplatiti poljoprivrednicima kao pomoć za sanaciju šteta.

- Osim povog programa pomoći, poljoprivrednici su predložili niz drugih načina pomoći za ublažavanje posljedica nepogode, ali i za otklanjanje nekih njihovih neizvjesnosti u budućnosti.  Potvrdit ću da će i za ovu županiju kao i za druge u kojima se događaju tako velike prirodne katastrofe putem mjere 5.2.1. biti osigurana brza, efikasna i učinkovita pomoć. Ta mjera namijenjena je onima koji su pretrpjeli najveće štete – dodala je ministrica.

Prema riječima županice Antonije Jozić, gradska i općinska povjerenstva trenutačno izrađuju procjene šteta. Kada štete budu unesene u registar, županija će raspisati javni natječaj na koji će se onda poljoprivrednici moći prijaviti.

- Mi ćemo u relativno kratkom roku obraditi zahtjeve poljoprivrednika i ići s isplatom, znajući naravno da je svaki trenutak bitan. U ovom trenutku imamo velike štete na trajnim nasadima, od kojih su neki u tako lošem stanju da će im trebati temeljita obnova - kazala je Jozić.

Podsjetimo, Požeštinu je krajem lipnja pogodilo strahovito nevrijeme praćeno tučom koje je najveću štetu pričinilo na poljoprivrednim kulturama. Na mnogim gospodastvima one su i stopostotne, što je unijelo dodatan nemir i opterećenje među poljoprivrednike. Ratari koji su tek započeli žetvu ječma i uljane repice ostali su bez uroda, a stradale su i proljetne kulture poput kukuruza, soje i suncokreta. 

Komentara 1

DN
doriano1810@net.hr
17:49 23.07.2021.

Đakiću 19 miliona, a milion ovcama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije