Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Sutra preseljenje iz kampa Vučjak, protive se migranti kojima je primarni cilj: Hrvatska

Rezultati rada ministara Borovac i mektić s prihvatom migranata dobri su koliko i uvjeti u logoru Vučjak, poručuju hrvatski zastupnici iz Mostara
08. prosinca 2019. u 19:32 60 komentara 5473 prikaza
Migranti u kampu Vučjak
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Nakon velikog pritiska Europske unije i svjetskih humanitarnih organizacija na vlast BiH zbog nehumanih uvjeta u kampu Vučjak te prizora napola golih i bosih promrzlih migranata koji su obišli svijet, Sarajevo je odlučilo zatvoriti taj izbjeglički kamp nedaleko od Bihaća. Policija bi sutra trebala početi prazniti kamp te migrante koji se nalaze ondje preseliti u Ušivak i Salakovac, kampove pokraj Sarajeva i Mostara.

Migranti za neke potrebni mjeseci Novi problem u BiH: Migrantima je sve teže utvrditi identitet

Vučjak je zacijelo najgori kamp na cijeloj ruti kojom su migranti dolazili. Postavlja se pitanje zašto je uopće kamp podignut na tom području jer se od početka znalo da je lokacija Vučjak potpuno neadekvatna za smještaj ljudi, da predstavlja zdravstveni i sigurnosni rizik te da nije opremljena za prihvat migranata i izbjeglica u skladu s međunarodnim standardima. Lokacija je, naime, u neposrednoj blizini područja kontaminiranog minama.

Osim toga, u ljeto kada je otvoren, upozoravalo se i na veliku opasnost od požara i eksplozije zbog moguće prisutnosti metana u tlu jer je tu nekad bio deponij otpada. Nije bilo mogućnosti ni za postavljanje sanitarnih čvorova, a mjesto nema ni pristup pitkoj vodi ili električnoj energiji. Unatoč tim nehumanim uvjetima, migranti se ne žele iseliti iz kampa Vučjak, odnosno iz Bihaća, jer njima je primarni cilj domoći se Hrvatske iz koje bi otišli u razvijenije zemlje EU. Migranti kažu da ih mogu otjerati samo silom i već nekoliko dana odbijaju hranu koju im dijeli Crveni križ. U Vučjaku se trenutačno nalazi između 800 i tisuću ljudi – Afganistanaca, Pakistanaca, Sirijaca, Libijaca, Marokanaca, Egipćana, Indijaca, Bangladešana te nekoliko njih iz Somalije i Nigerije.

Migranti USPJEŠNA INTEGRACIJA? Otkrili koliko Njemačka ima stanovnika s migrantskim podrijetlom

Osim migranata koji pod svaku cijenu žele ostati što bliže hrvatskoj granici, i hrvatski zastupnici iz Hercegovačko-neretvanske županijske skupštine usprotivili su se njihovu preseljenju u readmisijski centar Salakovac pokraj Mostara. Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac, koja je na odlasku, tijekom susreta s povjerenicom za ljudska prava Vijeća Europe Dunjom Mijatović iskazala je spremnost da se u Salakovcu osigura smještaj samo za maloljetnike bez pratnje iz logora Vučjak. Hrvatskim zastupnicima ni to nije prihvatljivo jer, tvrde, ne postoje uvjeti za smještaj i život maloljetnika u centru Salakovac pa su optužili ministricu Borovac i državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića za destabiliziranje njihove županije.

– Rezultati rada na tom problemu ministara Borovac i Mektić dobri su koliko i uvjeti u logoru Vučjak i sigurnosno stanje u Bihaću. Stanovnici HNŽ-a još dobro pamte kako je ministar Mektić uredno “očistio” Sarajevo od migranata da bi taj grad uredan dočekao turskog predsjednika Tayypa Erdogana i njegov predizborni skup. Od tada se bez ikakve strategije i koordinacije ilegalni migranti premještaju po BiH – ističu hrvatski zastupnici.

Migranti u kampu Vučjak
1 / 13
Kamp Vučjak
Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
 • jeremija1:

  nismo zainteresirani. Nek vam Erdogan pomogne zbrinuti braću po Alahu

 • Avatar Matteo1212
  Matteo1212:

  Nadam se da su naši dečki na granici podmazali vaspitne palice-trebat će im noćas da objasne garavima da se ne može ulaziti, pogotovo na silu i nepozvani u tuđu državu😎😎😎

 • Avatar toxic alien
  toxic alien:

  "Postavlja se pitanje zašto je uopće kamp podignut na tom području jer se od početka znalo da je lokacija Vučjak potpuno neadekvatna za smještaj ljudi..." Pa, valjda zato sto je blizu granice sa EU! Racunica je jasna... uzmes novac od ... prikaži još! EU za njihov smjestaj i onda cinis sve da ih se sto prije otarasis... Nepotroseni novac se dijeli...