Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odmak od prošlosti

Vučićevi ljudi za novu Srbiju: Dva ministra imaju 30 godina!

Aleksandar Vučić
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
20.03.2014.
u 19:30

Miodrag Rakić poveznica je između Borisa Tadića i Aleksandra Vučića, s Tadićem je u istoj stranci, s Vučićem blizak dugogodišnji prijatelj

Siva eminencija beogradske politike i najbliži suradnik Borisa Tadića Miodrag Miki Rakić mogao bi sjesti u ministarsku fotelju u novoj srpskoj vladi koju će najkasnije do 1. svibnja oformiti apsolutni izborni pobjednik Aleksandar Vučić. Tako se potvrđuju predizborna nagađanja o suradnji nekadašnjih političkih protivnika, s jedne strane nekadašnjeg predsjednika i lidera liberalne Demokratske stranke Borisa Tadića i s druge predsjednika Srpske napredne stranke koja se na suprotnom kraju političkog spektra iznjedrila iz Radikalne stranke Vojislava Šešelja.

No Miki Rakić, koji je bio šef Tadićeva kabineta i koordinator tajnih službi, osobna je spona između Tadića i Vučića, s Vučićem je u dugogodišnjim prijateljskim odnosima pa se čak tvrdi da je Rakić zacrtao odcjepljenje naprednjaka od Šešeljevih radikala, a očito je i dogovarao poslijeizbornu suradnju naprednjaka i Nove demokratske stranke koju je Boris Tadić prije izbora osnovao, povukavši dio članova Demokratske stranke.

Pomladio ekipu

Rakić bi, navodi beogradski Blic, mogao dobiti mjesto ministra unutarnjih poslova koje više neće osvojiti kratkotrajni premijer Ivica Dačić. Rakiću je tu konkurencija mladi Nebojša Stefanović, 37-godišnji doktor ekonomskih znanosti, još jedan od Vučićevih mladih lavova i njegov blizak suradnik. Neupitan je i nastavak rada još mlađeg ministra financija Lazara Krstića, 30-godišnjeg vunderkinda sa solidnim obrazovanjem u inozemstvu.

Na svom će položaju ostati i 30-godišnji Nikola Selaković, ministar pravde, koji je prvi javno predstavio ogroman uspjeh srbijanske policije i tajne službe, uhićenje velikog narkobosa Darka Šarića. Veliki izborni potres sa srpske će političke scene otjerati nekoliko i u nas poznatih osoba, čije stranke nisu prešle izborni prag, a među njima je i 70-godišnji Vojislav Koštunica, koji je bio prijelazno rješenje nakon pada Slobodana Miloševića: bio je prvo predsjednik, potom i premijer, a sad zastupa krajnje desne stavove i jedini je ozbiljniji protivnik ulaska Srbije u EU. Iz politike odlazi i bivši ministar financija Mlađan Dinkić, a zasad izbornom neuspjehu svojih liberala odolijeva samo Čedo Jovanović.

U Demokratskoj stranci, koja je Tadićevim izlaskom rascijepljena, pokreće se smjena predsjednika Dragana Đilasa, na njegovo bi mjesto rado Dragan Šutanovac, koji je do 2012. bio ministar obrane.

Tadiću diplomacija

Bivši predsjednik Tadić mogao bi ponovno u fotelju, ovaj put šefa diplomacije, a to, čini se, ovisi o tome hoće li Vučić u novu vladu opet uvesti Ivicu Dačića. Čini se tako da Vučić stvara zanimljivu vladu, mahom s ljudima koji nemaju repove iz prošlosti, barem ne kad je riječ o odnosima u regiji. Nešto na tom tragu rekao je u intervjuu Ivani Petrović za Novu TV priznavši da je griješio.

– Ako nemate neku ideju, idete mržnjom prema Srbiji – kritizirao je Vučić političare i medije u Hrvatskoj.

– Ja tako neću raditi. Nekad sam u nečem sličnom sudjelovao, prije 15 ili 20 godina, i to nije bilo naročito pametno – kaže Vučić, kome je to prva izjava koja nalikuje na odricanje od vlastite prošlosti.

Komentara 5

DU
Deleted user
22:15 20.03.2014.

kod nas sanader ima 30 godina robije

Avatar canicolZotiT
canicolZotiT
19:56 20.03.2014.

Vučić = mali vuk. Koliko god bio mali, on je vuk. A vuk - dobro znamo - dlaku mijenja ali ne i ćud.

BA
bacbos
20:48 21.03.2014.

To nije Vučićeva prva izjava kojom daje do znanja da je sada drugačiji ,ali jeste kako je hrvatski mediji nameću pučanstvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije