Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marijana Petir:

'Vučićeva izjava ne pridonosi europskom putu Srbije'

Marijana Petir
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
09.08.2018.
u 15:00

Petir kaže da ovdje nije samo riječ o pukoj neistini i govoru mržnje, već o poruci koja u svojoj biti negira pravo Hrvatske na obranu od agresora, na slobodu i suverenitet

Izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića povodom obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja u kojoj je usporedio Hrvatsku s nacističkom Njemačkom ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima, a iznad svega ne pridonosi europskom putu Srbije - poručila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Petir kaže da ovdje nije samo riječ o pukoj neistini i govoru mržnje, već o poruci koja u svojoj biti negira pravo Hrvatske na obranu od agresora, na slobodu i suverenitet te bi kao takva trebala biti analizirana i od strane međunarodne zajednice naročito u trenutku kada srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tvrdi da se Srbija nalazi na europskom putu.

- Ako Srbija zaista želi ući u Europsku uniju trebala bi se početi baviti rješavanjem nagomilanih problema i provođenjem reformi u kojima se ne uočava napredak. Posebno brine što Srbija u segmentu pravne stečevine i zaštite prava nacionalnih manjina nije ostvarila očekivani pomak što se reflektira kroz konstantno zatiranje hrvatskog identiteta u Vojvodini kao i u cijeloj Srbiji pri čemu su Hrvati na dnevnoj razini izvrgnuti stalnim pritiscima čiji je cilj trajni nestanak Hrvata s tog područja. Jednako tako, službene vlasti Republike Srbije nisu reagirale niti osudile izjave osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja koji je javno pozivao na kaznena djela protiv čovječnosti te još uvijek obnaša zastupnički mandat u Skupštini Srbije - poručuje Petir.

- Nažalost, još uvijek nije riješeno pitanje nestalih osoba, povrata hrvatske imovine i kulturnog blaga tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku kada je bio okupiran dio hrvatskoga teritorija, a koji je oslobođen upravo vojno-redarstvenom akcijom Oluja. Srbija se i dalje ponaša kao međunarodni sudac premda na to nema pravo te još uvijek nije promijenila sporne članke Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Republike Srbije (ZORZ) koji predstavljaju opasnost za hrvatske branitelje. Pred Srbijom je jako puno posla i rješavanje tih zadataka za njih bi trebao biti prioritet te se nadam da će i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić to shvatiti - zaključuje Marijana Petir.

Marijana Petir
1/26

Komentara 43

DO
Donald
22:52 09.08.2018.

Za Hrvatsku uopće nije loše, da se Srbija i dalje valja u primitivizmu i mentalno stagnira u srednjem vijeku. Neka im bude, ako tako hoću, nama totalno svejedno šta oni rade. Vojno nas više ne mogu ugroziti, a u EU također ovako sigurno ne mogu. Neka se samo dalje trljaju sa Albancima i šuruju sa Rusima, tako će i dalje ostati ono što su uvijek bili, zaostali divljaci i primitivci.

Avatar bokolo
bokolo
20:27 09.08.2018.

Toliko vole ti srbi Jugoslaviju a maklu su joj ime na brzak??

Avatar rubinet
rubinet
17:49 09.08.2018.

Petirova...svaka čast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije