Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rudy Giuliani

Vučićev prijatelj šef diplomacije SAD-a

trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
16.11.2016.
u 17:00

Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, koji je svoje sposobnosti dokazao nakon terorističkog napada 11. rujna, najozbiljniji kandidat za šefa State Departmenta

Rudy Giuliani svijetu je ostao u uspomeni kao gradonačelnik New Yorka u trenucima kada je 11. rujna taj grad zahvatila najveća tragedija u njegovoj povijesti. Prije 15 godina on je napustio i to mjesto i politiku, no u nju bi se mogao vratiti kao državni tajnik u administraciji Donalda Trumpa.

Iako nije jedini kandidat za tu prestižnu funkciju, za sada kotira kao najozbiljniji.

Uz njega na Trumpovu popisu za glavnog diplomata njegove administracije nalaze se i živopisni konzervativac Newt Gingrich koji je u povijesti ostao zabilježen kao izrazito konzervativni vođa republikanske većine u Zastupničkom domu koji je Billa Clintona vjerojatno doveo na rub živčanog sloma.

Kandidirao se za predsjednika prije četiri godine, ali je nakon niza neuspjeha na predizborima suspendirao kampanju. S Donaldom Trumpom je od samoga početka njegove kampanje. Treći je kandidat John Bolton koji je služio u administraciji Ronalda Reagana i Georgea W. Busha. Trump ga je već u kampanji spominjao kao kandidata za šefa State Departmenta.

Iako Rudy Giuliani nema prebogatu političku karijeru, na američku politiku ostavio je dubok dojam, prvenstveno zbog toga što je bio gradonačelnik New Yorka u trenutku terorističkih napada na grad u rujnu 2001. godine.

Tada je pokazao da zna biti snažan lider u teškim i kritičnom situacijama zbog čega je tada i dobio nadimak “gradonačelnik Amerike”. To se dogodilo gotovo na kraju njegova drugog gradonačelničkog mandata, a 2008. godine, kada se kandidirao za predsjednika unutar Republikanske stranke, istraživanja među potencijalnim biračima na predizborima pokazala su da većina njih Giulianija vidi kao dobrog i požrtvovnog vođu koji bi bio najbolja osoba za vođenje rata protiv terorizma.

To mu je na početku sezone predizbora dalo status favorita za republikansku predsjedničku nominaciju, no vrlo brzo ispao je iz utrke.

Giuliani je katolik, dijete talijanske radničke obitelji iz Brooklyna. Doktorirao je pravo, a kao pravnik postao je poznat po borbi protiv korupcije, ali i po uhićenjima velikih mafijaških bosova.

Jedna od zanimljivosti iz 2012. godine jest da je Giuliani u Beograd došao kao gost Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića i to tijekom kampanje za parlamentarne izbore. Vučić je tada razmatrao kandidaturu za gradnončelnika Beograda. Mnogi su tada Giulianija optužili da je došao zbog novca, no on je na to odgovrio da je došao pomoći Srbiji, podržati neke projekte i dovesti investitore. 

>> Stoltenberg: Siguran sam da će Trump poštivati obveze prema NATO-u

Komentara 3

KR
krass
20:38 16.11.2016.

Pa nijeo on Vučićev prijatelj, već samo je odradio kampanju i lobirao da pobedi uz naravno odgovarajucu $ sumu:)) i kraj price

NE
Nemesis100
00:22 17.11.2016.

Naveli ste i Newt Gingricha koji je za vrijeme proteklog rata porucio Srbima: Zadržavamo pravo da vas razbijemo u komade i to možemo uraditi za tri do pet dana i paralizovaćemo sve vaše kapacitete. Da su tada republikanci bili na vlasti u Americi, rat bi davno prije bio gotov.

Avatar Anemični HDZ
Anemični HDZ
20:07 16.11.2016.

Američka politika biti ce ista. Svi koji ocekuju nesto posebno nece dobiti nista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije