Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beograd zadovoljan

Vučić: Prvi put bit će omeđena srpska regija na sjeveru Kosova

'Za UNU 081208 Aleksandar Vucic, srpski radikal u posjetu zadarskom zaledju Photo: Dino Stanin/Vecernji list'
Foto: Dino Stanin/Vecernji list
1/4
23.04.2013.
u 08:14

Uz Srbiju i Republiku Srpsku u BiH, koju Nikolić već zove državom, Srbi sada dobili i dio Kosova

Dok se na Kosovu, u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, okupilo 10 tisuća Srba prosvjedujući protiv sporazuma Beograda i Prištine, potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić ističe kako će četiri općine na sjeveru Kosova biti u sastavu regije koja je tako prvi put omeđena. Iako se kosovski Srbi na sjeveru ne zadovoljavaju ičim osim priključenjem Srbiji, zapravo se čini da je Beograd u Bruxellesu dobio treći srpski entitet na bivšem području Jugoslavije, uz Srbiju, te Republiku Srpsku u BiH, koju je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić nedavno nazvao državom, a ona tako zapravo i funkcionira. Srbima na sjeveru smeta to što će njihove četiri općine, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić biti integrirane u kosovski poredak, policija će biti jedinstvena, iako će načelnik biti Srbin s liste koju sami sastave.

Mitrovica bi referendum

Integrira se i pravosuđe, ali će Srbi dobiti odjel višeg suda u Prištini koji će biti smješten u Mitrovici i koji će rješavati predmete iz srpskih općina. Treći srpski entitet zvat će se Zajednica srpskih općina i ukinut će je moći samo same te općine. Međutim, u Mitrovici su jučer na prosvjedima pod nazivom “Sjever Kosova i Metohije ostaje u Srbiji” zatražili da se građani Srbije izjasne na referendumu i sporazumu i poručuju da je vrijeme za osnivanje skupštine Autonomne pokrajine Kosova i Metohije. U međuvremenu, vlada Srbije na zatvorenoj sjednici koja je trajala pola sata dala je suglasnost na sporazum koji je premijer Ivica Dačić parafirao u Bruxellesu 19. travnja, a srbijanska Narodna skupština o sporazumu će se izjasniti u petak. U Mitrovici su pak kafići i dućani bili zatvoreni dok su prosvjednici nosili transparente na kojima je pisalo: Nećemo kosovski pečat, Nema predaje, Ne zakonima i ustavu Kosova, Odavde nema dalje, Ne sporazumu. Srbi na sjeveru izjašnjavaju se i deklaracijom, u kojoj kažu da neće dopustiti provođenje sporazuma i potpadanje pod vlast “lažne države Kosova”. Vučić je najavio da će u srijedu i četvrtak razgovarati s predstavnicima Srba na Kosovu.

Podrška oporbe

U međuvremenu, izjasnile su i političke stranke, one koje čine vladajuću koaliciju podržale su sporazum, u nedjelju je sporazum podržao Glavni odbor Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, kao i predsjedništvo Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića.

Podršku sporazumu najavila je i oporba, ali Demokratska stranka Dragana Đilasa potporu uvjetuje: neka vlada prizna građanima da sporazum znači priznanje Kosova. No, oporba ne vidi razlog za održavanje referenduma, koji zazivaju Srbi sa sjevera Kosova. Vučić se požalio što čak i njegov 15-godišnji sin dobiva prijetnje na Facebooku pa je opisao što se događalo u Bruxellesu.

– Za što sam kriv? Zato što sam se borio za Srbe na Kosovu i Metohiji. Zato što sam legao na pod jer nisam htio prihvatiti što su sve tražili? Zato što nisam dao da uđe točka 14. koja je predviđala stolicu u UN-u? Zato što nisam dao da se mijenja točka o regionalnom načelniku policije? – pita Vučić ističući kako “banditska Srbija neće pobijediti normalnu i pristojnu Srbiju”.

>>Srbi u Kosovskoj Mitrovici: \"Nećemo državu Kosovo\"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije