Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Slušamo naš narod'

Vučić protjerao Rio Tinto iz Srbije u strahu od ulice uoči izbora u travnju

Protest against Rio Tinto's plans to open a lithium mine in Belgrade
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS
1/3
22.01.2022.
u 11:11

Konačnu pobjedu proglasit ćemo tek kada se u cijeloj Srbiji zabrani eksploatiranje litija, kažu u udruzi "Ne damo Jadar"

Tjedni i mjeseci prepiske, telefonski pozivi, a prije svega prosvjedi širom Srbije rezultirali su odlukom po kojoj je vlada Srbije ukinula uredbu o prostornom planu područja posebne namjene za preradu minerala jadarita kao i sve dozvole i uredbe u vezi s kompanijom Rio Tinto. Prema riječima predsjednice vlade Srbije Ane Brnabić, poništeni su i svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole i odluke.

"Slušamo naš narod"

- Ukinuta je i radna grupa za implementaciju projekta Jadar čime su ispunjeni svi zahtjevi istaknuti na ekološkim prosvjedima i stavljena je točka na Rio Tinto u Srbiji. Time je, što se tiče projekta Jadar i Rio Tinto, sve završeno - rekla je Brnabić.

Ukazala je i na licemjerje stranaca rekavši da financiraju ekološke organizacije koje se bune protiv otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto i njihove prosvjede te istaknula da su najveći financijeri iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Austrije. Govoreći o mogućim posljedicama ukidanja uredbe, rekla je da se ne plaši eventualne tužbe kompanije Rio Tinto napominjući da je odluka vlade Srbije konačna.

Vlada Srbije poništila sve upravne akte vezane uz "Rio Tinto"
Foto: Milos Tesic/Pixsell

- Mi se kompanije Rio Tinto ne bojimo, neka rade što misle da je najbolje. Mislim da je ova odluka ispravna i da još jednom govori o tome da slušamo narod i da je naš posao zaštititi njihove interese čak i kad mislimo malo drukčije - kazala je Brnabić.

Ta odluka tumači se kao dosad najveći poraz predsjednika Aleksandra Vučića koji je još prije samo nekoliko tjedana, zajedno s cijelom vladom, čvrsto stajao iza projekta kompanije Rio Tinto. Međutim, ovo povlačenje gleda se kroz prizmu travanjskih izbora u Srbiji kada će građani birati predsjednika Srbije i Skupštinu Beograda, a možda se održe i prijevremeni parlamentarni izbori. Svjesni su toga i organizatori prosvjeda u Srbiji navodeći da je to Vučićevo povlačenje samo prva njihova pobjeda, ali da je konačna pobjeda još jako daleko.

- Zadovoljni smo povlačenjem uedbe jer su kompaniji Rio Tinto sada vezane ruke. Međutim, nismo i potpuno zadovoljni jer tražimo da se sanira svih 528 bušotina po poljima. Konačnu pobjedu moći ćemo proglasiti tek kada se u cijeloj Srbiji zabrani eksploatiranje litija. Svjesni smo i da je sve to rezultat prosvjeda ulice jer mjeseci dopisivanja i nazivanja nisu dali rezultate sve dok nismo izišli na ulice i blokirali promet - rekao je Zlatko Kokanović iz udruge "Ne damo Jadar".

Nismo potpuno zadovoljni jer tražimo da se sanira svih 528 bušotina, kažu prosvjednici
Foto: GORDANA

Dodao je i da je znakovito da se iz kompanije Rio Tinto ne oglašavaju pretjerano o tim novim odlukama što je, kako je rekao, mnogima znakovito. Kaže i kako aktivisti strahuju da je sve to samo dio predizborne igre i taktike Vučića i vlade uoči skorašnjih izbora.

Razmatraju tužbu

Aktivisti poručuju i da će pozorno pratiti provođenje uredbe, ali i da će tražiti odgovore i zvati nadležne da ih pitaju za nedoumice… Najavljuju i da će, utvrde li da se dogovor ne poštuje, ponovo izići na ulice i blokirati prometnice.

Kompanija Rio Tinto navodi da je tijekom rada na projektu Jadar poštovala zakone Republike Srbije kao i da razmatra osnove za tužbu. Kao rezultat ukidanja uredbe na svjetskim je tržištima zabilježen i pad cijena dionica kompanije Rio Tinto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije