Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet zagrebu

Vučić potvrdio da će Nikolić doći na proslavu ulaska Hrvatske u EU

'Serbian Progressive Party (SNS) leader and Serbian defence Minister Aleksandar Vucic (C) gestures during a media conference in his party's headquarters in Belgrade February 4, 2013. Analysts said Se
Reuters/Pixsell
28.04.2013.
u 19:30

Posljednje izjave Tomislavu Nikoliću osigurale pozivnicu i za proslavu ulaska u EU

Posjet najmoćnijeg srbijanskog političara Aleksandra Vučića Hrvatskoj otvaranje je nove ere hrvatsko-srpskih odnosa koji bi trebali osjetno zatopliti. Vučić nije samo predsjednik vladajuće stranke, Srpske napredne stranke, koju čine prebjezi iz Šešeljevih radikala, već i prvi dopredsjednik vlade, ministar obrane i koordinator srbijanskih sigurnosnih službi. Stoga posjet sugerira da nakon nešto manje od godinu dana distanciranih odnosa obje strane nastoje pružiti ruku suradnje. Vučića će primiti državni vrh, a uz otvaranje gospodarske suradnje očekuju se i ozbiljni razgovori o pitanjima posljedica rata.

Odmrzavanje odnosa

Službeni protokol Banskih dvora izvijestio je da se prvi s Vučićem sastaje premijer Zoran Milanović, a nešto poslije s prvim potpredsjednikom srbijanske vlade razgovarat će potpredsjednik naše vlade Neven Mimica. Uoči susreta Mimica je istaknuo kako odnosi između dviju zemalja napreduju i da je proces normalizacije tih odnosa u usponu.

– Susreti na ministarskoj razini, na razini predsjednika vlada, a siguran sam i na razini predsjednika država, pridonijet će nastavku normalizacije odnosa – istaknuo je Mimica.

Tako je otvorio pitanje posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Hrvatskoj koji se donedavno nije mogao ni zamisliti. Nikolić je oštrom retorikom, a naročito nakon izjave da je Vukovar "srpski grad", isprovocirao Pantovčak na zamrzavanje odnosa. Predsjednik Josipović nakon te izjave prekinuo je komunikaciju s Nikolićem, ali reteriranje srbijanskog predsjednika koje se moglo čuti posljednjih dana osiguralo je Nikoliću pozivnicu i za proslavu ulaska Hrvatske u EU.

Dokaz predanosti

Prihvati li Nikolić taj poziv, protokolarne okolnosti dovest će do neformalnog susreta dvaju predsjednika. Taj se susret ne može okarakterizirati kao diplomatski susret na vrhu, ali se njime ipak prekida zaoštreno ignoriranje. Nikolić se prije nekoliko dana ispričao za zločine u Srebrenici, potpisao je sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom, a nedavno je pomogao pri otkrivanju masovne grobnicu u Sotinu. Geste su to koje su otvorile mogućnost komunikacije, ali i koje se očekuju od Vučićeva posjeta. Dio javnosti očekuje veliku gestu, kao što je otkrivanje masovne grobnice kao dokaz Vučićeve, a na kraju i srbijanske predanosti izgradnji kvalitetnijih odnosa s Hrvatskom. 

Vučić je pak u nedjelju za televiziju Pink 3 naglasio da "ima mnogo pitanja koja nisu riješena između nas" ali da se nada da će na pragmatičan i racionalan način znati razvijati dobre odnose". Komentirajući susret Josipovića i Nikolića Vučić je rekao: Josipović i Nikolić vidjet će se za mjesec dana na prijamu Hrvatske u Europsku uniju –rekao je Vučić.

U nedjelju navečer gostovao je u HTV-ovoj emisiji Tema dana. Na pitanje koji je cilj posjeta Zagrebu, Vučić je odgovorio da je prvenstveno želja unaprijediti međudržavne odnose na praktičan način.

– To radimo u interesu naših naroda, a ne zato što to traži netko od nas. I nisu nam potrebni izljevi emocija, već odnos povjerenja i rezultati, postavljanje stvari na pragmatičnoj razini – rekao je Vučić.  

– Želimo dobre, racionalne odnose koji idu korak po korak naprijed. Različiti pogledi na prošlost, poput onog na akciju Oluja, ne smiju nas razdvajati. Nama treba pomoć Hrvatske, kao što, mislim, i Hrvatskoj treba partner na istoku –  izjavio je Vučić za HTV.

>> T. Nikolić pozvan na proslavu obilježavanja ulaska RH u EU

>> Vučić stiže u Zagreb
. Posjet je prethodnica Josipoviću i Nikolića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije