Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odmrzavanje odnosa

Vučić stiže u Zagreb
. Posjet je prethodnica Josipoviću i Nikolića

'Za UNU 081208 Aleksandar Vucic, srpski radikal u posjetu zadarskom zaledju Photo: Dino Stanin/Vecernji list'
Dino Stanin/Vecernji list
26.04.2013.
u 07:32

Do sastanka možda i ne bi došlo, iako je hrvatski premijer Zoran Milanović bio kod Dačića u Beogradu, da nema pritiska SAD-a i Njemačke, ocjenjuju mediji u Srbiji

Aleksandar Vučić, prvi potpredsjednik srbijanske vlade, stiže u ponedjeljak u Zagreb, potvrdili su u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova. Bit će to prvi službeni kontakt bivšeg radikala koji je sa sadašnjim predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem okrenuo leđa Vojislavu Šešelju, nakon toga se okrenuo prema umjerenijem pristupu politici i na kraju s premijerom Ivicom Dačićem dogovorio detalje sporazuma s Kosovom.

Izjave o Vukovaru

No do sastanka možda i ne bi došlo, iako je hrvatski premijer Zoran Milanović bio kod Dačića u Beogradu, da nema pritiska SAD-a i Njemačke, ocjenjuju mediji u Srbiji. Vučićev posjet Zagrebu trebao bi biti samo prethodnica susretu Ive Josipovića i Tomislava Nikolića, čime bi odnosi zamrznuti nakon lanjskih izbora i Nikolićevih izjava o Vukovaru došli u novu fazu. Očito u Washingtonu i Berlinu nemaju previše strpljenja za stalno iznova zategnute odnose između država na tlu bivše Jugoslavije pa je u utorak u Beogradu bio i Bakir Izetbegović, bošnjački član predsjedništva BiH iako je još nedavno i tu vladao led, nakon što je Nikolić bio u Banjoj Luci i tamo Republiku Srpsku nazvao državom. Zategnuti odnosi sa Sarajevom sad su popravljeni, Nikolić je izjavio da se dva entiteta u BiH moraju međusobno dogovarati, sad je objavljena i njegova isprika za Srebrenicu, pa je na redu i popravljanje odnosa između predsjednika Hrvatske i BiH, čemu bi trebao pridonijeti i Vučićev posjet Zagrebu. Već je prije, na prošlogodišnjem sastanku Vesne Pusić sa srbijanskim kolegom Ivanom Mrkićem, utvrđeno kojim će se redom predstavnici baviti otvorenim pitanjima.

Tri košare pitanja

Kako je i najavila V. Pusić nakon prvih kontakata, dogovorene su “tri košare pitanja” – ona koja proizlaze iz rata, u drugoj su gospodarska pitanja, a treća se tiče europske budućnosti i suradnje na korištenju europskih fondova. Krenut će se od, uvjetno govoreći, lakših tema prema težima. Iako je izgledalo da su odnosi Srbije i Hrvatske, nakon oštrih izjava tamošnjih najviših dužnosnika nakon oslobađajuće presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču, stavljeni na led, V. Pusić to je demantirala. – Hrvatska i Srbija surađuju na nizu stvari koje možda nisu tako vidljive ili naprosto nisu poznate široj javnosti – rekla je Vesna Pusić i napomenula da je sa svojim srbijanskim kolegom Ivanom Mrkićem u New Yorku i Dublinu vodila “vrlo konstruktivne razgovore”. Vučićev dolazak potvrdilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. Uz V. Pusić, Vučić će se sastati i s Josipovićem, Milanovićem i Kotromanovićem.

>>Aleksandar Vučić u nedjelju dolazi u Zagreb?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije