Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Svađa Vučića i Kotromanovića zbog Oluje: S puškom u ruci pozivao je na ubojstva

Vučić je podsjetio kako su vlade Srbije i Republike Srpske na zajedničkoj sjednici donijele odluku da se 5. kolovoza ubuduće obilježava kao Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja"
17. srpnja 2015. u 17:06 400 komentara 37827 prikaza
Kotromanović Vučić
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Srpski premijer Aleksandar Vučić kaže kako bi Srbija odlazak stranih dužnosnika na vojni mimohod u Hrvatskoj u povodu 20. godišnjice Oluje, doživjela kao uvredu, javlja B92.

 - Neki ministri su nas pozvali i pitali bi li to Srbija doživjela kao uvredu. Ja sam osobno rekao da bismo to doživjeli kao uvredu jer mi smatramo da se tog dana nema što slaviti - rekao je Vučić na konferenciji za novinare, komentirajući izjave pojedinih stranih dužnosnika koji su poručili kako neće doći na mimohod.

Srbija može razumjeti unutrašnje motive Hrvatske, dodao je premijer, ali ne može se s time složiti i opravdati.

 - Oni planiraju veliku proslavu, za nas je od ove godine pa zauvijek dan žalosti koji je proglašen odlukom vlade Srbije i RS na zajedničkoj sjednici. Za nas ne postoji, teško je pronaći, tužniji dan u srpskoj povijesti - rekao je Vučić.

Vučićeve izjave komentirao je hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović.

 - Do sada nisam reagirao, ali danas stvarno moram odgovoriti. Radikalna retorika nije dobar način komunikacije. Međutim, postoje trenuci kad jednostavno treba uputiti na činjenice. Sve ovo vrijeme, naša namjera je bila da nacionalni praznik oslobođenja zemlje držimo dalje od međudržavnih odnosa. Proslava 4. i 5. kolovoza je daleko iznad toga. Komentari osobe koja je '90-ih s puškom u ruci poticala sve ono najgore i pozivala na ubojstva i mržnju - nisu nimalo vjerodostojni. Na ove najnovije pokušaje balansiranja krivnje i izjednačavanje žrtve i agresora želim jasno reći - vrlo dobro znamo tko je bio agresor, a mjesta poput Vukovara i Srebrenice najbolje govore tko je bio žrtva. Operacija Oluja je bila legitimna akcija koja je spriječila, među ostalim, još jedan masakr koji bi bio puno veći od Srebrenice - poručio je Kotromanović.

Ministar smatra kako bi Vučić "trebao više uvažavati operaciju Oluja jer bi bez nje, danas vrlo vjerojatno morao odlaziti na još jednu komemoraciju i ispričavati se za još jedan genocid".

 - Sitne diplomatske igre ne mogu iskriviti povijesne činjenice. Rat se vodio u Hrvatskoj i BiH. Hrvatska je u zadnjih 20 godina izgradila državu koja ne promiče mržnju i ne opravdava ono što je bilo loše. I zato je danas članica Europske unije i NATO-a. Nadam se da će vodstvo Srbije uvidjeti da je to jedini put koji vodi naprijed - kazao je Kotromanović.

I ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić osvrnula se na Vučićevu izjavu.

 - Ne razumijem njegovu izjavu zato što mislim da je prirodno da svaka zemlja, pa tako i Hrvatska, slavi činjenicu da je to godišnjica teritorijalnog ujedinjenja zemlje, koja je prije toga bila pod okupacijom takozvane Jugoslavenske narodne armije, koja se u međuvremenu bila pretvorila u vojsku Slobodana Miloševića, i paravojnih jedinica. Dakle, to je ono što mi slavimo. Ne slavimo nikakve individualne tragedije pojedinaca koje, nažalost, u svim ratovima postoje. I zato poručujem da je jako važno ne započinjati ratove jer kad jednom započinješ rat, strada puno ljudi. Dakle, ono što Hrvatska slavi jest oslobađanje od okupacije i ujedinjenje zemlje, a ne stradanje bilo koga, koje se s jedne strane zapravo protezalo kroz sve godine rata u Hrvatskoj, gdje je stradalo mnogo ljudi iz Hrvatske, hrvatskih građana i mnogo Hrvata. Ne slavi se niti stradanje hrvatskih građana Srba koji su u tom razdoblju otišli iz Hrvatske i koji se, nasreću, moram reći, danas vraćaju svojevoljno i procjenjuju da im je tu naprosto bolji život. Dobrodošli su, to je njihova zemlja - kazala je.

>> Slovenija se predomislila i otkazala sudjelovanje u vojnom mimohodu u Zagrebu

'Otkazivanje sudjelovanja Slovenije na mimohodu nema veze s Vučićem'

Ministirca Vesna Pusić komentirala je i odluku slovenske vlade koja je otkazala sudjelovanje svojih trupa na vojnom mimohodu u Zagrebu.

  - Ne mislim da to ima veze sa Vučićem ni bilo s čime. Ja mislim da vojnu paradu treba organizirati Hrvatska sa svojim postrojbama. Mi nikada dosad nismo to radili u glavnom gradu naprosto kao hommage i ljudima koji su oslobodili Hrvatsku i činjenici da smo tada normalizirali zemlju s kasnijim dodatkom mirne reintegracije istočne Slavonije te da smo zapravo teritorijalno ujedinili zemlju. Svatko treba iskazati poštovanje prema tome, kao što svatko treba iskazati poštovanje prema svakoj žrtvi, bez obzira na to kako je i na koji način došlo do toga, kazala je

Večernjakova ruža
Mojmira Pastorčić: Šprajc mi je poslao poruku: 'Ti si sljedeće godine'. Mislila sam da je lud
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • flok:

  vučić je četnik i ratni zločinac

 • gordana93:

  Ali zato ste zato slavili kad ste okupirali dioHrvatske.Tko uopce ovom idio.u daje medijski prostor i tko njega pita kako se on osjeca.Šešeljev potrčko

 • Avatar Finanz
  Finanz:

  Nema tu govora o protjerivanju ili ubijanju,ali ima govora o 'bezaniji' kako je to Slobodan Milosevic nazvao.: ...Ne bih govorio o jednoj poražavajućoj i ponižavajućoj situaciji – da je sva pomoć koju je dobila Republika Srpska Krajina, praktično, završila kao ... prikaži još!kao naoružavanje hrvatske vojske! Zamislite vi taj apsurd: na jednoj strani, odbija se mirovni plan, a na drugoj strani, odbije se da se brani? Vi ste najstručniji deo ove naše Vojske, kao što znate, tamo je palo naredjenje da svi izadju iz Krajine tog istog dana, bez čak stvorenog kontakta sa hrvatskom vojskom na najvećem delu fronta. Da smo tog istog dana napravili idiotsku glupost da im pomognemo, ko bi to stigao do Knina do večeri da im pomogne?! Pa, tamo ne bi moglo da se stigne od njihovih kolona kojima su zakrčili sve puteve u bežaniji zajedno sa stanovništvom. Više su izginuli u bežaniji sa stanovništvom, nego što bi izginuli držeći linije. To je apsurdna situacija! Pitanje je ko je, zaista doneo odluku da krajiško rukovodstvo napusti Krajinu? Takva odluka, u uslovima kada su imali sve uslove da se brane, bude doneta koja izazove egzodus. Sada to treba da bude razlog da Jugoslavija jurne tamo da brani te teritorije, sa kojih su oni utekli kao zečevi?! Molim vas, 6 hiljada Hrvata je branilo Vukovar pola godine; napadala je cela Prva armija, vazuduhoplovstvo, čudo, sva sila koju je imala JNA, a oni nisu odbranili Knin, kojem se može prići samo iz tri pravca; nisu ga mogli braniti ni 12 sati!? Oni ga nisu ni branili, jer po svim izveštajima koje smo dobili od policajaca, gradjana i ostalih, čim je prestala artiljerijska priprema u sedam uveče, oni su naredili – bežaniju! Prema tome, tu nije bilo nikakvog otpora, niti je bilo borbenog dodira sa hrvatskim snagama. Sada mi treba da se uvlačimo u jednu situaciju, kako je, evo, zbog odbrane žrtava, nama stalo više do te teritorije nego onima koji su na tom teritoriju imali sve uslove da se brane, a odlučili su da 'hitno' svi – pobegnu! Ja neću da govorim o pojedincima, verovatno ima primera herojskog otpora, ima primera herojskog ponašanja ali nažalost takva je odluka tamo doneta i tako se to završilo! (...)".