Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srbija 'izvozi stabilnost'

Vučić: Kod nas nema fašizma kao u Hrvatskoj

aleksandar vučić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.11.2013.
u 19:05

Jedino kod nas nema nemira i nereda na nacionalnoj i bilo kojoj drugoj osnovi, nema tih fašističkih ispada kakvih ima u Hrvatskoj, rekao je Vučić

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade rekao je danas da krivnja što do sada nisu međusobno povučene optužnice za genocid Srbije i Hrvatske "svakako nije na Srbiji" te da su njezini argumenti u tom sporu "jači od hrvatskih", prenose mediji u Srbiji. Dodao je i da je Srbija spremna na povlačenje tužbi te kako se trudi očuvati dobre odnose. Podsjetio je da je Srbija, što je više puta istaknuo, "izvoznik stabilnosti" u regiji.

– Jedino kod nas nema nemira i nereda na nacionalnoj i bilo kojoj drugoj osnovi, nema tih fašističkih ispada kakvih ima u Hrvatskoj – rekao je Vučić dodajući da Srbija nije pokušavala ni to "dosoljavati" Hrvatskoj. Mediji u Srbiji podsjećaju da se pravnički tim Srbije neće se puno razlikovati od tima koji je srušio tužbu Bosne i Hercegovine da je Srbija odgovorna za genocid u BiH pred istim sudom.

Dačić: Hrvatskoj nedostaje hrabrosti i političkog liderstva

Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je pak da Srbija "sigurno neće jednostrano povući protutužbu za genocid" koju je Međunarodnom sudu pravde u Haagu podnijela protiv Hrvatske, ali i poručio da je Beograd, "suprotno nekim porukama iz Zagreba, i dalje spreman za nastavak dijaloga o međusobnom povlačenju tužbi.

Dodao je kako izjave dužnosnika Hrvatske da dvije vlade "nisu našle modalitete za uzajamno povlačenje tužbi ne odgovaraju istini, jer spremnost na strani Srbije za razgovor i dalje postoji".

– Spremamo se za proces kao da će ga biti, ali bismo zbog dobrosusjedskih odnosa bili spremni na daljnje napore prema dogovoru o međusobnom povlačenju tužbe. Potičem hrvatsku Vladu i predsjednika Hrvatske da hrabrije koračaju u tom smjeru. Srbija je smjelo koračala prihvativši Bruxelleski sporazum. Kamo su oni iskoračili? Za to su potrebni hrabrost i političko liderstvo – rekao je Dačić ocijenivši da izjave "poput one predsjednika Ive Josipovića upućuju na strah od reakcije javnosti u Hrvatskoj".

Dačić je objasnio da predstavnici dviju vlada nisu došli do konačnog stava kako nema više prostora za razgovor o međusobnom povlačenju tužbi, ali u Hrvatskoj "postoji atmosfera koja svakako ne ide u prilog tome" te se osvrnuo na razbijanje ćiriličnih ploča i na "ustaške pozdrave na stadionu". Rekao je da je "jedini razlog zbog kojeg se Srbija suzdržala od reakcije taj što ne želi urušavati dobrosusjedske odnose".

>>'Za obje države bilo bi bolje da se povuku tužbe'

Komentara 44

Avatar El Indio
El Indio
18:59 21.11.2013.

Kod njih tog nema, oni samo javno palu zastave drugih drzava

HR
HR4ever
16:40 21.11.2013.

Vlada Republike Hrvatske dijeli Vase misljenje....ali Hrvatski narod NE......

XM
xmancro38
16:40 21.11.2013.

zapamtite VUKOVAR

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije