Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stiže toplinski val, očekuje nas 35 stupnjeva!

Idućih dana nad velikim dijelom Europe vladat će vedrina pa će i UV indeks biti vrlo visok
18. lipnja 2017. u 23:50 3 komentara 6008 prikaza
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Pred nama je ljetni solsticij ili suncostaj, dan u godini u kojem se sunce nalazi na svojoj najvišoj poziciji nad sjevernom hemisferom, pa je i snaga sunca sada najjača.

Fontana pripremite se Idući tjedan stiže toplinski udar, temperature idu i do 34

Idućih dana nad velikim dijelom Europe vladat će vedrina pa će i UV indeks biti vrlo visok, u planinama čak ekstreman. To su uvjeti u kojima djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta, piše 24 sata.

"Neće biti tako jako vruće kao na Pirenejskom poluotoku, ali možemo govoriti o prvom toplinskom valu ove godine. Naime, prema osnovnoj definiciji, toplinskim valom zovemo period u kojem temperatura zraka pet dana zaredom premašuje prosjek za pet stupnjeva. U našoj unutrašnjosti prosječna temperatura u ovo doba godine je oko 26, pa je o valu vrućine možemo govoriti na oko 31", kazala je Dunja Mazzocco Drvar.

Tu granicu premašit ćemo već u utorak i, unatoč mogućem manjem osvježenju u četvrtak, vrlo vjerojatno će potrajati više od tjedan dana. Dapače, idući vikend mogli bismo već dosegnuti i više od 35 stupnjeva, no nesigurnost prognoze za tako daleke dane ipak još prilično velika. 

Stiniva na Viisu NEW YORK TIMES Odlična vijest za Hrvatsku! Prva među top 5 odredišta za ljetovanje! Vrućina, ljeto savjeti Obranite se od toplinskog vala, izbjegavajte boraviti na suncu od 11 do 16h Ljetne radosti Jelena i Stjepan uživaju na Palmižani, a obožavatelji ih upozorili na ovo

 

 

 

VIP izdvaja za Vas

  • Avatar Speedy Gonzales
    Speedy Gonzales:

    Niti jedna vremenska prognoza u svijetu ne može bit precizna za perod veći od 4 - 5 dana. Zato svi zavodi i agencije, svakodnevno štimuju i ispravljaju prethodne prognoze, a medije koriste da prenesu njihove besmislice i promašaje.

  • nano0705:

    Kako to sada,zar niste očekivali dugo toplo ljeto vi kvaziljetoljupci i kao veselite se tome.