Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrtićarce od malih nogu uče o važnosti recikliranja otpada

Želja nam je stvoriti odgovorne i ekološki osviještene mlade ljude, ističe Matija Hlebar iz UZOR-a
26. listopada 2012. u 14:06 0 komentara 13 prikaza
'25.10.2012., Koprivnica - Vrticka skupina Baloncici u vrticu Tratincica jedna je od mnogobrojnih skupina djece predskolskog uzrasta ukljucenih u akciju osvjestavanja najmladjih o potrebi razvrstavanj
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'

"Zajedno za djecu i planet Zemlju" naziv je građanske inicijative koju je ovih dana u Koprivnici pokrenula Udruga za održivi razvoj Hrvatske. Riječ je o projektu kojim će koprivničke vrtićarce učiti tajnama recikliranja i izgraditi im cjelovite sustave za odvojeno prikupljanje i zbrinjavanje otpada.

Petko žvače plastiku

Osim što će idućih tjedana u dječjim vrtićima Tratinčica, Smiješak i Sv. Josip, koje pohađa više od 1000 mališana u 50-ak odgojnih skupina, održavati kreativne radionice s tom temom, svima će donirati i eko kutije i eko vreće, a dobit će i posebne spremnike za prikupljanje starih baterija.

– Krajnji nam je cilj da djeca stečeno znanje poslije mogu primjenjivati tijekom svog boravka u vrtićima, ali i u svakodnevnom životu. Želja nam je stvoriti odgovorne i ekološki osviještene mlade ljude – istaknuo je Matija Hlebar, predsjednik UZOR-a i i autor ove građanske inicijative.

Zanimljivo je da će se s ekokutija u vrtićima djeci smiješiti crtani likovi kako bi ih i dodatno poticali na recikliranje. Tako će Petko Peti "žvakati" plastiku, Bocko Boca staklo, Limenko Lim metal, a Straško Strašić tekstil.

– Sav odvojeno prikupljeni otpad u suradnji s Komunalcem zbrinjavat će se na koprivničkom reciklažnom dvorištu, a potom će se dalje otpremati u tvornicu za reciklažu otpada – pojasnio je Hlebar i dodao kako im je želja ovaj projekt proširiti na regiju, a u konačnici i na cijelu državu jer je otpad, tvrdi, jedan od najvećih problema s kojim se Hrvatska susreće.

Oduševljeni mališani

Sami vrtićarci više su nego oduševljeni ovom inicijativom, iako su o zbrinjavanju otpada, kažu, već puno naučili od izviđača i planinara.

– Razvrstavanje i recikliranje otpada jako je bitno za očuvanje prirode – uglas su se jučer složili petogodišnjaci Vili i Elena iz dječjeg vrtića Tratinčica.

Ovu građansku inicijativu sa 13.000 kuna financijski podupire Regionalna zaklada za lokalni razvoj "Zamah".

PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
Otkrivamo
Istražili smo: Znate li kako ostvariti svoje pravo na mirovinu
Argeta
STROGO ČUVANO
Otkrijte tajnu tako dobrog posebnog okusa
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.