Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vrli papa: Odbio zlatni križ, nosio si kovčeg, vozi se običnim autom...

Već prvi potezi novog pape Franje pokazuju i njegovu namjeru da mnogo toga promijeni
14. ožujka 2013. u 16:20 119 komentara 68 prikaza
papa Franjo (1)
Foto: Reuters/PIXSELL

Franjo je platio svoj račun u hotelu, vozio se u običnom automobilu, nosio je svoj kovčeg, odbio zlatni križ...

– Stavite ga vi. Ja ću zadržati ovaj željezni koji sam dobio nakon zaređenja – rekao je papa mons. Guidu Mariniju, koji mu je savjetovao da preko bijele halje odjene crveni plašt od baršuna i stavi zlatni križ. Sve to prvog dana svoga pontifikata.

Neka vam Bog oprosti

Već prvi potezi novog pape pokazuju i njegovu namjeru da mnogo toga promijeni. Nakon što se obratio gradu i svijetu (urbi et orbi) s balkona pročelja bazilike sv. Petra, Franjo se nije vratio u hotel Santa Marta u pripremljenom automobilu kojim se inače koriste pape, onom s tablicom SCV 1, nego s ostalim kardinalima u autobusu. S ostalim je kardinalima novi papa i večerao i na koncu ih pozdravio: “Neka vam Bog oprosti” (za ono što su učinili, odnosno izabrali ga za papu, nap. a.). Spomenimo i karikaturu koju je danas na prvoj stranici objavio Corriere della Sera. Papa Franjo je na balkonu bazilike sv. Petra i kaže da su ga braća kardinali iznenadili izabravši ga za papu, ali “ne možete ni zamisliti koje vam iznenađenje pripremam”.

I iznenađenja su nastavljena u četvrtak. U 8 sati otišao je u baziliku sv. Marije Velike, gdje se pola sata zadržao u molitvi. I na taj prvi i kratki “izlet” izvan vatikanskih zidina Franjo je otišao običnim automobilom, a ne papinskim vozilom. Nije imao ni posebnu policijsku pratnju. S njime je bio samo šef vatikanske žandarmerije. Papu su pratili pročelnik Papinske kuće mons. Georg Gänswein, koji je ujedno i osobni tajnik Benedikta XVI., te zamjenik pročelnika Papinske kuće otac Leonardo Sapienza. S Franjom su bili i kardinal Santos Abril y Castello, naslovnik bazilike sv. Marije Velike, kao i papinski rimski vikar kardinal Agostino Vallini. Papa Franjo molio je u Pavlovoj kapeli pred slikom Gospe Spasenja Rimskog Naroda, zaštitnice Rima, odnosno rimskih biskupa. Do oltara te kapele sa slikom Gospe koja u naručju drži Isusa papa je odnio buket cvijeća. Nakon molitve Franjo je pjevao “Zdravo, Kraljice”, a onda je otišao do Sikstinske kapele, do oltara na kojem je svoju prvu misu održao Ignacije Loyola, osnivač isusovačkog reda kojem pripada i Bergoglio. Tu se papa ponovno zadržao u molitvi. Na koncu se nakratko zaustavio ispred groba sv. Pija V. te pozdravio svećenike bazilike.

Kada se pročulo da je papa u bazilici, odmah su dotrčali vjernici ispred ulaza, ali su ostali razočarani jer je izašao na druga vrata, a ne na ona kroz koja je ušao. No tu su bili učenici škole Albertelli koje je papa pozdravio mahanjem ruke i otišao automobilom – Volkswagenom. Otišao je u dom u kojem je stanovao prije nego što se preselio u vatikanski hotel Santa Marta za konklave. Casa del Clero nalazi se u blizini Anđeoske tvrđave, dosta blizu Vatikana. Ušao je u dom, iz sobe u kojoj je spavao uzeo je svoje stvari, svoj kovčeg, na recepciji platio račun iz svog džepa. S kovčegom u ruci došao je do automobila i vratio se u Vatikan, u hotel Santa Marta.

To što je prvi dan novi papa bio bez posebne sigurnosne pratnje pokazalo je također promjenu. Na brifingu su novinari šefa ureda za tisak Svete Stolice oca Federica Lombardija pitali kako će biti organizirana sigurnost. Lombardi je kazao da i papin odlazak do bazilike sv. Marije Velike daje do znanja da neće htjeti imati veliku pratnju. Svaki papa kaže kako želi biti praćen, a tome se moraju prilagoditi oni koji se brinu o sigurnosti. Čini se da više nećemo vidjeti golemu policijsku pratnju uz papu. Franju će pratiti malobrojni agenti sigurnosti. U četvrtak ga je pratio samo šef vatikanske žandarmerije Domenico Giani i automobil s papom bio je bez pratnje policajaca na motorima. Lombardi je podsjetio i da je Ivan Pavao II. znao otići na “izlete” bez velike pratnje. Dakle, poglavar će odlučiti kako će biti praćen. A kakva je papa Franjo zdravlja? U mladosti mu je uklonjen dio jednog plućnog krila, ali oni koji su dosad radili s njim u Argentini kažu da se na njemu ne vide posljedice te operacije i kako je uvijek radio bez ikakvih problema.

Predvodio misu

Na pitanje je li u bazilici sv. Marije Velike bio i američki kardinal Bernard Law, koji je bio uključen u pedofilske skandale, Lombardi je odgovorio da je bio u bazilici kao njezin bivši naslovnik. Hoće li Franjo odmah uvesti promjene u vatikanskoj kuriji? Svaki papa može odmah zamijeniti sve vatikanske dužnosnike. Neki to učine nakon nekog vremena. – Mislim da će papa Franjo vrlo skoro imenovati nove ljude na čelu dikasterija – kazao je Lombardi.

U 17 sati Franjo je predvodio euharistijsku misu u Sikstinskoj kapeli s kardinalima izbornicima. Nakon toga je otišao skinuti pečate na ulasku u papinski stan u apostolskoj palači koji su stavljeni 28. veljače kada je Benedikt XVI. odstupio. Papinski apartman uskoro će biti obnovljen pa će se Franjo moći preseliti iz hotelskog u papinski apartman.

>>Ovako je papa Franjo izgledao u mladosti

>>Sve o novom papi Franji pročitajte u našem specijalu

Čestitka A. Nicolasa Šef isusova

Čestitka A. Nicolasa

Šef isusovaca želi mu da otvori novu stranicu nade

Na izboru za papu isusovcu Bergogliu čestitao je i šef isusovačkog reda Adolfo Nicolas poželjevši mu da “otvori novu stranicu nade”. Franjo je nakon izbora telefonski razgovarao s Benediktom XVI., a premda je Franjo kazao da će se susresti sa svojim prethodnikom, to se vjerojatno neće uskoro dogoditi. Na pitanje na koja će Franjo ići putovanja, jer ga je, primjerice, u Poljsku već pozvao krakovski nadbiskup Stanislaw Dziwicz, Lombardi je kazao da ne zna koja će države pohoditi. Novi pape odlazili su u države iz kojih potječu pa bi tako Franjo mogao u Argentinu, a čeka ga i Međunarodni dan mladeži koji će se u ljeto održati u Brazilu.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • qwerty:

    koliko je samo trebalo vremena da veliki vjernici pocnu po starom papi srat. sad franju dižu u nebesa iako nemaju pojma što on donosi. brzo ce i franjo doživiti istu sudbinu od svojih sljedbenika. ak si i malo pametan, zgrabi ... prikaži još! mirovinu od 7000 eura i briši od toga ko vrag od tamjana.

  • Marko Kraljević:

    skroman je ......bit će popularan skoro kak i Tito...

  • Deleted user:

    Po pravilu jezuiti izbjegavaju karijeru u crkvenim sluzbama... ali vidi... ovome to sve odgovara... cak je i dva puta kandidirao... Dosad je prvi jezuit postao papom, drugi se se pridrzavali skromnih pravila reda...