Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravna bitka

Vrijeme radi za banke tužene u aferi Franak

25.04.2015., Zagreb - U organizaciji udruge Franak odrzan je prosvjed na kojemu su gradjani pokazali nezadovoljstvo situacijom u drzavi. Prosvjednici su se okupili na Trgu dr. Franje Tudjmana odakle su krenuli prema Trgu bana Josipa Jelacica gdje su se po
Foto: Borna Filic/PIXSELL
01.05.2015.
u 22:30

U sljedećih 15-ak dana bit će objavljena revizijska odluka Vrhovnog suda

U sljedećih petnaestak dana trebala bi biti objavljena revizijska odluka u slučaju Franak, potvrdio nam je jučer predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin. O toj odluci ovisi sudbina pojedinačnih parnica koje će pokrenuti ili su već pokrenuli građani koji imaju kredite u švicarskim francima. Osobito odluka o biti stvari bit će o(bes)hrabrujuća za pojedinačne sporove potrošača i banaka. Osobito za očekivane gubitnike s obzirom na parnične troškove.

Formalna i ograničena

Zbog petogodišnje zastare potraživanja na štetu potrošača, a u korist banaka, i mogućih prigovora da su tisuće parničara držali u neizvjesnosti, Vrhovni sud žuri s revizijom. Sa svakim danom banke i u slučaju gubitka kolektivnog spora su na dobitku. Inače, još se pouzdano ne zna od kada teče zastarni rok, unazad od podnošenja kolektivne tužbe u travnju 2012., kako tvrdi Franak pozivajući se na europsku praksu u kolektivnim sporovima, ili od pravomoćne presude u srpnju 2014.

Prema nekim procjenama, koliko god je dvojbena, odluka Vrhovnog suda "teška" je 2,5 milijardi kuna u dijelu koji se odnosi na promjenjivu kamatnu stopu, do 8,5 milijardi sa zahtjevom vezanim i uz valutnu klauzulu u švicarskim francima. Može se pretpostaviti da je odluka već donesena pa i napisana s obzirom na vrijeme potrebno da izrađena presuda prođe završnu provjeru Službe evidencije.

Revizija je izvanredni pravni lijek, prilično formalan i ograničen, koji se u pravilu okonča odbačajem jer nisu zadovoljene stroge formalnosti da bi se odlučivalo o biti zahtjeva. Može se podnijeti, recimo, za neke radne sporove, ali potrošački kolektivni spor ne uživa tu povlasticu. Trgovačka revizija ograničena je na sporove čija vrijednost prelazi 500.000 kuna (za ostale 200.000) i Vrhovni sud bešćutno, jer takav je zakon, odbacuje revizije makar se radilo i o za kunu manjem iznosu. Našli smo odluku u kojoj je taj uvjet bio višestruko zadovoljen, ali je revizija odbačena jer je nije podnijela ovlaštena stručna osoba. Uoči rasprave u slučaju Franak sudac Radovan Dobronić je suptilno sugerirao Potrošaču da se ne opterećuje sudskim troškovima koji se određuju prema vrijednosti spora pa su prvotnu vrijednost spora od 501.000 kuna povećali na tri milijuna kuna. Visoki trgovački sud u pravomoćnoj presudi za Franak navodi: "Vrijednost predmeta ovog spora, prema rješenju prvostupanjskog suda od 19. studenog 2012., iznosi 3,000.000,00 kn, što znači da za svakog tuženika vrijednost predmeta spora iznosi 375.000,00 kn" jer kod više tuženika, prema Zakonu o parničnom postupku "vrijednost predmeta spora se određuje prema vrijednosti svakoga pojedinog zahtjeva".

Veliki korak k rješenju

Ali odvjetnik Nikša Valjalo iz tima koji vodi pravnu bitku protiv banaka objasnio nam je kako je tumačenje Potrošača da je riječ o presudi VTS-a donesenoj prema članku 373a kad je revizija dopuštena neovisno o vrijednosti predmeta spora te da se "trgovačka" ograničenja po ZPP-u ne odnose na potrošačke sporove. VTS u pravomoćnoj presudi i sam navodi da je presudu suca Dobronića djelomično potvrdio i preinačio temeljem članka 373a. To bi značilo da će Vrhovni sud meritorno odlučiti te reviziju obiju ili jedne od strana odbiti ili usvojiti. Što je veliki korak prema konačnom rješenju, iako ostaju još Ustavni i Europski sud kao mogućnost. 

>> 12.000 građana ne vraća stambeni kredit! 

>> Vlada i Franak uvlače banke u politički ring zbog kampanje

Komentara 10

GV
golub Vaso
07:22 02.05.2015.

lako i lakše je kupiti par sudaca nego tisuće građana namiriti

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
08:32 02.05.2015.

to je tuđmanova obećana švicarska. oslobodili su nas od zločeste jugoslavije i zločkastog komunizma pa nam sada cvjetaju ruže jer beograd nas više ne krade.

Avatar airbizz
airbizz
11:26 02.05.2015.

osvrnio bi se na drugu stranu svih sudskih sporova,a to su troškovi.da li troškovnik pravnih sporova svojim velikim iznosima odbija većinu građana od tužbi za svoju nepravdu koja mu je možda nanesena?mi,građani,izdvajamo za funkcioniranje reda iz državnog proračuna i još jedanput kada se nađe spor na sudu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije