Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrijedan nalaz na arheološkom lokalitetu Gradac kod Bapske

Radi se o civilizacijskom iskoraku za to vrijeme, smatraju arheolozi s Katedre za prapovijesnu arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu
11. rujna 2013. u 13:24 0 komentara 410 prikaza
gradac
Foto: Branimir Bradarić/VLM

Tijekom ovogodišnje kampanje arheoloških istraživanja na lokalitetu Gradac kod Bapske, nedaleko od Iloka, arheolozi su pronašli ostatke velike prapovijesne zidane peći s vatrištem koja je pronađena u podnici prapovijesne kuće. Prema riječima voditelja istraživanja Marcela Buruića, s Katedre za prapovijesnu arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, radi se o iznimno značajnom nalazu kakav nije zabilježen u dostupnoj stručnoj literaturi.

– Pronađena pećnica predstavlja novitet ondašnjeg kasnog neolitika. Pećnica ne samo da je izrađena od zemlje nego je i žbukana što je samo dokaz da su njeni vlasnici bili imućni. Vjerujemo da su pećnicu koristili za stalno zagrijavanje prostorija ili pak za konstantno grijanje vode ili hrane. U svakom slučaju radi se o civilizacijskom iskoraku za to vrijeme, smatra Burić dodajući i da postoje sumnje, za koje još nemaju dokaza, da su mještani Gradca još u ono vrijeme poznavali načine da oplemenjuju zemlju. To je već tada dovelo i do raslojavanja društva, odnosno, na one koji imaju više i one koji imaju manje. U ovogodišnja arheološka istraživanja na Gradcu, gdje se istražuje prapovijesno razdoblje sopotske i vinčanske kulture koje su na ovom području postojale prije gotovo 6500 godina, uključili su se i stručnjaci s njemačkog instituta u Frankfurtu.

– Oni su nam besplatno, koristeći najmoderniju tehnologiju, odradili razna geofizička mjerenja koja pokazuju što se nalazi ispod zemlje. Tako smo došli do saznanja da je cijeli Gradac ispunjen kućama, a pronašli smo i jedno satelitsko naselje nešto ispod. U tom naselju su živjeli obični ljudi dok je Gradac nastanjivala tadašnja elita, istknuo je Burić.

>>U rimskoj grobnici našli i kosti zagrljenog para

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.