Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nikad zabilježen

Vrijedan nalaz na arheološkom lokalitetu Gradac kod Bapske

gradac
Branimir Bradarić/VLM
11.09.2013.
u 13:24

Radi se o civilizacijskom iskoraku za to vrijeme, smatraju arheolozi s Katedre za prapovijesnu arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Tijekom ovogodišnje kampanje arheoloških istraživanja na lokalitetu Gradac kod Bapske, nedaleko od Iloka, arheolozi su pronašli ostatke velike prapovijesne zidane peći s vatrištem koja je pronađena u podnici prapovijesne kuće. Prema riječima voditelja istraživanja Marcela Buruića, s Katedre za prapovijesnu arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, radi se o iznimno značajnom nalazu kakav nije zabilježen u dostupnoj stručnoj literaturi.

– Pronađena pećnica predstavlja novitet ondašnjeg kasnog neolitika. Pećnica ne samo da je izrađena od zemlje nego je i žbukana što je samo dokaz da su njeni vlasnici bili imućni. Vjerujemo da su pećnicu koristili za stalno zagrijavanje prostorija ili pak za konstantno grijanje vode ili hrane. U svakom slučaju radi se o civilizacijskom iskoraku za to vrijeme, smatra Burić dodajući i da postoje sumnje, za koje još nemaju dokaza, da su mještani Gradca još u ono vrijeme poznavali načine da oplemenjuju zemlju. To je već tada dovelo i do raslojavanja društva, odnosno, na one koji imaju više i one koji imaju manje. U ovogodišnja arheološka istraživanja na Gradcu, gdje se istražuje prapovijesno razdoblje sopotske i vinčanske kulture koje su na ovom području postojale prije gotovo 6500 godina, uključili su se i stručnjaci s njemačkog instituta u Frankfurtu.

– Oni su nam besplatno, koristeći najmoderniju tehnologiju, odradili razna geofizička mjerenja koja pokazuju što se nalazi ispod zemlje. Tako smo došli do saznanja da je cijeli Gradac ispunjen kućama, a pronašli smo i jedno satelitsko naselje nešto ispod. U tom naselju su živjeli obični ljudi dok je Gradac nastanjivala tadašnja elita, istknuo je Burić.

>>U rimskoj grobnici našli i kosti zagrljenog para

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije