Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrhovni sud s dr. Tuđmanom obranio pravo suca da i treći put bude član DSV-a

"Kada sam čitao Orwellovu 1984. mislio sam da se radi o satiričnoj fikciji, a ne o točnom predviđanju budućnosti", napisao je u prigovoru sudac Kolakušić.
05. veljače 2015. u 17:29 27 komentara 7592 prikaza
Mislav Kolakušić
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Vrhovni sud je s dr. Franjom Tuđmanom obranio pravo Nediljka Bobana, suca Visokog prekršajnog suda, da i po treći put bude član Državnog sudbenog vijeća, premda u Ustavu izričito piše da to "nitko" ne može biti više od dva puta.

E pa može, odlučilo je peteročlano sudsko vijeće kojim je predsjedao sudac Davor Milković odbivši žalbu Mislava Kolakušića, suca Trgovačkog suda u Zagrebu. U DSV-u izuzetno suci mogu biti i četiri puta ako su dvaput bili njegovi članovi prije 2010. godine kad je u Ustav uneseno spomenuto ograničenje mandata. Ustav se odnosi na one koji od 2010. budu više od dva puta članovi DSV-a, presudilo je petero sudaca Vrhovnog suda. Kažu da se ustavna odredba ne može odnositi na suca Bobana i jer je drugi put bio ni pola mandata član DSV-a, i to zbog tadašnjih izmjena normi. Pozvali su se i na odluku Ustavnog suda u predmetu U-VII-700 od 11. lipnja 1997. godine.

A Kolakušićev sljedeći korak upravo je obraćanje Ustavnom sudu. Tu odluku Ustavnog suda našli smo na stranicama Državnog izbornog povjerenstva, a donesena je u povodu zahtjeva HSP-a 1861 koji se žalio na drugu kandidaturu dr. Franje Tuđmana na predsjedničkim izborima. Stranka Dobroslava Parage pozivala se na ustavnu odredbu da nitko ne može biti predsjednikom države više od dva puta. Dr. Tuđman bio je od 30. svibnja 1990. predsjednik Predsjedništva bivše Socijalističke Republike Hrvatske, a ustavnim amandmanom postao je od srpnja te godine predsjednikom RH, te je temeljem Ustavnog zakona obnašao tu dužnost u prijelaznom razdoblju do prvih neposrednih izbora za predsjednika države na kojima je u kolovozu 1992. i pobijedio.

Orwellova 1984.

Uzimajući u obzir kako je postao predsjednik predsjedništva, odnosno da se radilo o prijelaznom razdoblju, Ustavni sud je 1997. godine zaključio da se ustavno ograničenje ne može odnositi na razdoblje prije nego je donesen Ustav RH, pa da stoga nema prepreka da se dr. Tuđman kandidira na izborima 1997. godine. Je li riječ baš o identičnoj situaciji, morat će presuditi sam Ustavni sud.

Sudac Boban bio je imenovan 2005. i 2009. i to drugi put nije bio niti dvije godine, pa je na tu argumentaciju Kolakušić u žalbi pisao kako bi to značilo da se članom DSV-a može biti i nebrojeno puta ako se podnese ostavka, odnosno da će se ustavna odredba iz 2010. primjenjivati najranije od 2019. po isteku eventualno dvaju uzastopnih mandata članovima DSV-a, dok bi sudac Boban 2019. ili kasnije mogao i po četvrti put biti imenovan članom DSV-a. 

"Kada  sam  čitao  Orwellovu 1984. mislio sam da se radi o satiričnoj fikciji,  a ne o točnom predviđanju budućnosti. Kada je namjera zakonodavca da se odredbe Ustava ne primjenjuju odmah po njihovom donošenju, isto se vrlo jasno naznačuje u samom Ustavu (primjerice odredbe vezane uz ulazak Hrvatske u Europsku uniju)", napisao je u prigovoru sudac Kolakušić.

>>Suci u DSV mogu i četiri puta iako im Ustav ne da više od dvaput?

>>Izabrano sedam predstavnika Državnog sudbenog vijeća

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar PURGERICA1
  PURGERICA1:

  E, kako bi sve bilo bolje, brže, kvalitetnije da nam je više "Kolakušića"! Ovako nam danas jedna nestručna a proglašena stručnom - sudska vještakinja svojim nedolaskom na ročište opet odgodi rješavanje predmeta na novih godinu dana. Ovo niti Orvel nema ... prikaži još!nema u svojim "prognozama".

 • puf:

  Lakrdija od drzave

 • Lavica7:

  Zasto uopce imamo zakone, Ustav, gluposti. Cijela Drzava ionako funkcionira po sistemu - "Koga Znas" I "koliko imas".