Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrhovni sud povisio kaznu na 10 godina Vinku Martinoviću Šteli

Pored činjenice velikog proteka vremena, u pitanju je jedno do najtežih kaznenih djela. Ubijena je posve nedužna osoba, a Martinović je bio organizator cijele operacije, te je ostalim sudionicima naredio što da rade. Manifestirao je pri tome doista krajnju brutalnost i bešćutnost - obrazložio je Vrhovni sud strožu sankciju.
28. listopada 2020. u 08:22 2 komentara 5459 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Četiri puta mu se sudilo. Zločin je počinjen prije 24 godine. I zbog njega je u studenom 2016. nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora. Presudu u sudnici nije saslušao jer je malo prije toga, shvativši će ponovo završiti iza rešetaka, pobjegao prvo sa suda, a zatim u BiH, čiji je državljanin. A sada mu je ta presuda nakon žalbi, odlukom Vrhovnog suda uvećana za tri godine.

bosanska policija PO NALOGU SUDA U BiH uhićena dvojica bivših srpskih vojnika zbog ubojstva 78 civila

On je Vinko Martinović Štela, nedostupan je hrvatskom pravosuđu i sada je pravomoćno osuđen na 10 godina zatvora jer je 1996. u Mostaru ubio Jasminu Đukić. Postupak za taj zločin protiv Martinovića se vodio četiri puta; dva je puta bio osuđen, dva puta oslobođen. Prvu osuđujuću presudu od osam godina zatvora te dvije oslobađajuće nakon te, Vrhovni  je sud ukinuo. Četvrto suđenje okončano mu je u studenom 2016., nakon četiri godine  jer je sud prihvatio iskaz Đine Zekana, jednog od pripadnika Martinovićeve postrojbe tzv. Kažnjeničke bojne,  koji je opisao kako je počinjeno ubojstvo Jasmine Đukić. Njegov iskaz povezan je s iskazima ostalih svjedoka koji su opisali kako je Martinović tražio da se riješe pištolja kojim je žena ubijena.

Tijekom posljednjeg suđenja, Martinović je tvrdio da je nevin, a ponavljana suđenja nazivao je ""terorom hrvatskih vlasti". Za to ubojstvo  Martinović je prvi put bio osuđen 1998., no ta je presuda ukinuta pet dana prije no što je izručen haaškom sudu zbog optužbi za ratne zločine. U Haagu je potom osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. a nakon odslužene dvije trećine kazne u siječnju 2012. izašao je iz talijanskog zatvora. Dva mjeseca kasnije uhićen je i ponovno pritvoren zbog ubojstva u Mostaru, a u srpnju iste godine počelo je ponovljeno suđenje u kojemu je tužiteljstvo ublažilo optužbu pa ga je teretilo za tzv. obično ubojstvo, a ne kao prije da je zločin počinio iz koristoljublja, to jest da je Jasminu Đukić ubio kako bi se domogao njezina stana i prodao ga.

Protest against President Ivan Duque's policies vojna akcija Zapovjednik ELN-a ubijen u operaciji kolumbijske vojske

Martinović se žalio na nepravomoćnu osuđujuću presudu, no žalba mu je odbijena i kazna povišena  jer je  Vrhovni sud smatrao da se samo tako može pokazati koliko su ovakva djela pogubljena.

 - Pored činjenice velikog proteka vremena, u pitanju je jedno do najtežih kaznenih djela. Ubijena je posve nedužna osoba, a Martinović je bio organizator cijele operacije, te je ostalim sudionicima naredio što da rade. Manifestirao je pri tome doista krajnju brutalnost i bešćutnost - obrazložio je Vrhovni sud strožu sankciju.
 

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Avatar smokeonthewater
    smokeonthewater:

    Hrvatska mu sudi zbog ubojstva u Mostaru a on tamo pobjegao kako ne bi išao u zatvor? Nešto tu nije jasno ........

  • Meter:

    Tako to rade "naši vitezovi"...