Naslovnica Vijesti Svijet

Vrhovni sud odobrio primjenu novog Trumpova pravila o azilu

Pravilo bi zabranilo gotovo svim imigrantima da traže zahtjev za azil na južnoj granici
12. rujna 2019. u 06:39 2 komentara 222 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Američki Vrhovni sud odobrio je u srijedu zahtjev administracije predsjednika Donalda Trumpa za potpunim provođenjem novog pravila koje bi smanjilo broj molbi za azil imigranata na američko-meksičkoj granici, što je ključni element Trumpove tvrde imigracijske politike.

Napadi 11. rujna napadi 11. rujna Prošlo je 18 godina od terorističkih napada na SAD - ovo su činjenice

Sud je ocijenio da novo pravilo, koje predviđa da većina imigranata prvo treba potražiti sigurno utočište u trećoj zemlji na putu prema SAD-u, može stupiti na snagu za vrijeme dok se nastavlja sudski spor koji dovodi u pitanje njegovu zakonitost.

Pravilo bi zabranilo gotovo svim imigrantima da traže zahtjev za azil na južnoj granici. Pravo na azil imali bi meksički građani a blokiralo bi gotovo sve imigrante iz zemalja poput El Salvadora, Hondurasa i Gvatemale da kao azilanti uđu u SAD  nakon prolaska kroz Meksiko.

Američka unija za građanske slobode i drugi koji su osporavali politiku Trumpove administracije na saveznom sudu smatraju da se tom promjenom krši američki zakon o imigraciji.

Američki predsjednik Trump smijenio savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona 'NAJRATOBORNIJI BRK' Trump otjerao svog savjetnika, zagovornika promjene granica na Balkanu

Jedan od glavnih Trumpovim ciljeva bio je smanjiti broj zahtjeva za azil prvenstveno migranata iz Srednje Amerike, koji su u velikom broju prešli američko-meksičku granicu tijekom njegova predsjedanja.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas