Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNO PROFITERSTVO

Vrhovni sud odbio žalbu USKOK-a, ni Gavrilović nije ratni profiter

Zagreb: George ?uro Gavrilovi? odlazi sa Županijskog suda
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
1/2
11.11.2022.
u 08:15

Županijski sud u Zagrebu je odluku da nema ratnog profiterstva temeljio isključivo na stavu Ustavnog suda u slučaju Hypo. To je postalo nešto što se može tumačiti kao ekscesivni sudski aktivizam kojim se sudovi postavlja iznad ustava. Primarni izvor prava je Ustav, a zatim primijenjeni zakon, kojeg Ustavni sud nije proglasio neustavnim. Tražimo da se ova presuda ukine - naveo je USKOK u žalbi.

Iako je bio optužen kao ratni profiter, za to na koncu nije osuđen jer je 2019. zagrebački Županijski sud donio odbijajuću presude smatrajući da je za osnovno djelo, zloporabu položaja nastupila, zastara. A sada je tu odbijajuću presudu Georgu Đuri Gavriloviću potvrdio i Vrhovni sud, odbivši žalbu USKOK-a.

Gavrilović se teretio da je 1992. tvornicu Gavrilović kupio novcem koji je bio namijenjen kupnji oružja za obranu Hrvatske, a za to djelo je još 2002. nastupila zastara. Stoga ga je USKOK teretio i za ratno profiterstvo kojim je u tom, ali u sličnim slučajevima premošćena zastara. No odluka Ustavnog suda u slučaju Ive Sanadera i Hypa 2015. sve je zakomplicirala. Naime, 2011. je donesen Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije čija je intencija bila da privatizacijski zločini ne prođu nekažnjeni.

Sanader je bio prvi, i dugo je bio i jedini, koji je osuđen za ratno profiterstvo, jer je Ustavni sud njegovu prvu presudu za aferu Hypo srušio, smatrajući da se spomenuti zakon iz 2011. može odnositi samo na djela ratnog profiterstva koja su počinjena nakon što je zakon stupio na snagu.  Način na koji se tumači primjena spomenutog zakona bila je okosnica USKOK-ove žalbe koji je u njoj tvrdio da je smisao  promjene Ustava iz lipnja 2010. bio u retroaktivnoj primjeni nezastarijevanja kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije.

 - Riječ je  o teškim kaznenim djelima za koja je opravdano uskratiti primjenu instituta zastare. Osobito kada se ima na umu vrijeme i okolnosti počinjenja tih djela, a i njima prouzročene posljedice. Potvrdu takvom razmišljanju nalazi i u ovom predmetu, budući da je krunski svjedok tek 22 godine od inkriminiranog događaja iznio svoja saznanja. Županijski sud u Zagrebu je odluku da nema ratnog profiterstva temeljio isključivo na stavu Ustavnog suda u slučaju Hypo. To je postalo nešto što se može tumačiti kao ekscesivni sudski aktivizam kojim se sudovi postavlja iznad ustava. Primarni izvor prava je Ustav, a zatim primijenjeni zakon, kojeg Ustavni sud nije proglasio neustavnim. Tražimo da se ova presuda ukine -  naveo je USKOK u žalbi.

 No Vrhovni sud im je žalbu odbio.

- Ovo vijeće odluku je donijelo na temelju  izraženog pravnog shvaćanja iznesenog u odluci Ustavnog suda Republike Hrvatske koje ima načelno značenje i prelazi okvire pojedinačnog slučaja s obzirom na to da je u konkretnom slučaju do stupanja na snagu izmjene Ustava (16. lipnja 2010.) nastupila zastara kaznenog progona protiv okrivljenog, a koja predstavlja zakonsku smetnju za daljnje vođenje kaznenog postupka. Naime, prema tom stavu u slučaju nastupa zastare za kazneno djelo na dan stupanja na snagu izmjene Ustava 16. lipnja 2010. nema pravne mogućnosti kaznenog progona za kazneno djelo ratnog profiterstva - navodi se u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

Odluka Ustavnog suda na koju se pozivaju  je ona Sanaderu iz slučaja Hypo, za koji je bivši HDZ-ov premijer nedavno na ponovljenom, trećem suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo, pa tako sada u Hrvatskoj nitko nije osuđen kao ratni profiter.

VIDEO: Institut u Splitu u potrazi je za ogromnim crvom od 6 metara: 'O ovoj vrsti znamo fascinantno malo!'

Komentara 5

DU
Deleted user
08:38 11.11.2022.

Još samo da oslobode ove što opljačkaše Fortenovu i INU i Hrvatska će i službeno biti opljačkana legalno. Osim ako nisi iz povlaštene stranke, onda provjeravaju i transakcije od 10.000 Eura

DU
Deleted user
09:40 11.11.2022.

Ako je nase pravosudje dozvolilo da je slucaj zastario, onda treba osobama koje su zamjesane u taj slucaj podjeliti odkaze, jer nisu odradile svoj posao. Z druge strane ocito je da i zakoni nisu napisani jasno, pa i to stvara neefikasni sustav, a znamo tko je napisao zakone i propise. Iz svega toga je jasno da pravosudje nije nezavisno, a korupcija i politika dodatno stvaraju privid nemoci.

KR
Krotila
08:41 11.11.2022.

Hrvatski branitelji sU ratni profiteri, jer sU ginuli i krvarili za Hrvatski narod?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije