Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Austrija

Vrhovni sud Ernsta Strassera poslao na tri godine u zatvor

Ernst Strasser
Foto: Reuters/PIXSELL
14.10.2014.
u 12:21

Strasser je snimljen skrivenom kamerom 2010. i 2011. godine kadaje pristao za novčanu naknadu od 100 tisuća eura godišnje predložiti ciljane amandmane za promjenu europskih zakona u korist jednog lobija

Presuda Vrhovnog suda u Beču koji je u drugostupanjskom žalbenom postupku u ponedjeljak osudio bivšeg austrijskog ministra unutrašnjih poslova i zastupnika Narodne stranke (ÖVP) u Europskom parlamentu Ernsta Strassera (58) na tri godine zatvora proglasivši ga krivim jer je za mito bio spreman predložiti ciljane amandmane na europske zakone u korist jednog lobija, podijelila je austrijsku javnost.

Dok jedni podzravljaju presudu Vrhovnog suda koji nije uvažio Strasserovu žalbu na prvostupanjsku presudu bečkog suda  koji ga je osudio zbog korupcije na tri i pol godine strogog zatvora, smanjivši mu prvotnu kaznu za tek šest mjeseci, drugi su zgroženi "prestrogim“ kažnjavanjem bivšeg austrijskog europarlamentarca.

Strasser je u ožujku 2011. godine morao dati ostavku nakon što su ga u korupcijskom činu ulovili novinari britanskog dnevnog lista Sunday Times, predstavivši se kao lobisti. Snimljen skrivenom kamerom  2010. i 2011. godine on je pristao za novčanu naknadu od 100 tisuća eura godišnje predložiti ciljane amandmane za promjenu europskih zakona u korist jednog lobija. Britanski su novinari snimljene filmove stavili na YouTube. Na isti su način u zamku ulovili još trojicu potkupljivih eurozastupnika, Slovenca Zorana Thalera, Rumunja Adriana Severina i Španjolca Pabla Zalbu. 

Austrijski mediji prenose izjavu predsjedavajućeg Sudskog vijeća i predsjednika Vrhovnog suda u Beču Eckarta Ratza koji je obrazlažući Strasserovu presudu istakao kako je "korumpirani eurozastupnik zlo koje je cijelu Uniju postavio upitnom“. Toj izjavi mediji suprostavljaju izjavu austrijskog stručnjaka za kazneno pravo i profesora na Sveučilištu u Innsbrucku Klausa Schwaighofera koji je za austrijsku televiziju ORF kaznu Vrhovnog suda, koji je Strassera osudio na tri godine zatvora, ocijenio „pre strogom“ i "previsokom“. Kao razlog je naveo kako Strasser nije uzeo novac i stoga "nitko nije oštećen“.

Mediji podsjećaju kako su trojica Strasserovih potkupljivih kolega, koji su pali u istu zamku britanskih novinara prošli znatno bolje od njega, tj. s malim ili nikakvim kaznama. Ističu kako Austrija visoko izrečenom zatvorskom kaznom bivšem visokom državnom dužnosniku i europskom zastupniku želi biti primjer drugim državama da korupciju, to sve raširenije "zlo današnjice“ treba sasjeći u korijenima i da kod kažnjavanja nema izuzetaka. 

Prema austrijskim zakonskim odredbama Strasser ima pravo nakon šest mjeseci provedenih u zatvoru podnijeti zahtjev za stavljanje elektronskih odašiljača na noge (nanogica) i služenje preostale kazne u kućnom pritvoru, uz elektronski nadzor.

>> Bivši ministar u suzama: Strasser osuđen na četiri godine zatvora

Komentara 2

Avatar Uzoran Haški Robijaš
Uzoran Haški Robijaš
12:31 15.10.2014.

S obzirom da je Ernst Strasser austrijanski "nevini vitez" ne očekuju se uskoro usred Beča prosvjedi domoljubne mase koje če galamiti "Mi svi smo Ernst" i uz to se osječati da je svoja na svome u svojoj gluposti nalik onoj balkanskoj...

BA
bajo2
22:03 14.10.2014.

he he austrijanci,jel i sanader pao na istu foru kada ste ga namamili ahahahah.ako europa kaze hapsi nema mrdanja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije