Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasna cesta

Vrgorčani zabrinuti za živote svoje djece: Spremni smo organizirati prosvjede kako bismo upozorili javnost

Zagreb: Odgođen dovršetak rekonstrukcije dijela Branovečke ceste u Jalševcu
Davorin Visnjic/PIXSELL
28.06.2022.
u 10:07

U Vrgorcu i okolici ceste su već mjesecima raskopane zbog radova na spajanju Gospodarske zone 'Ravča' s biopročišćivačem otpadnih voda u Plani.

Vrgorsku krajinu u crno je zavila tragedija koja se u noći s petka na subotu dogodila na Šetalištu Mate Raosa u Vrgorcu, u kojoj su nakon pada s motocikla živote izgubili E.Ž. (42) i M.J. (22).

Vrgorska krajina u svojoj novijoj povijesti ne pamti tako tragičan dan, pišu u Slobodnoj Dalmaciji. U crno je zavijen Tinov grad, u kojem je 42-godišnjak godinama bio vatrogasac, ali i malo mjesto Podprolog, ispod Napoleonove ceste uz granicu s BIH, iz kojeg dolazi 22-godišnjak.

U drugi plan je pala etno-gastro manifestacija "Dani dalmatinskog pršuta i vina", kao i svečana sjednica Gradskog vijeća. Razumljivo je da nikome nije do slavlja i smijeha. Turistička zajednica odmah je donijela odluku da se otkazuje druga večer spomenute manifestacije i planirani Severinin nastup.

Ipak, postavlja se pitanje je li se ova tragedija mogla na neki način spriječiti. Oko 400 metara državne ceste Vrgorac-Metković, na potezu od autobusnog kolodvora do naselja Škulja, duže je vrijeme improvizirani poligon za 'razvlačenje' motocikala i automobila.

Od 2016. godine do danas, tih 400 metara asfalta uzelo je četiri života. Najprije je 2016. stradao 62-godišnji M.T., zatim u svibnju 2020. godine A.P., nadareni kapetan malonogometaša "Vrgorca", i sad dvojac na motociklu.

Teško se ne zapitati, ako se zna da se na tom dijelu ceste 'jurcaju' motocikli i automobili, zašto se nisu pojačale ophodnje? Zasigurno bi odvratilo barem neke od opasne noćne vožnje. Zašto se na toj dionici ceste ne postave uspornici ili kamere za nadzor brzine i prometa? Koliko još života ta ulica treba uzeti da bi se neke stvari promijenile ili pokrenule stvari s mrtve točke? - pitaju se u redakciji Slobodne.

U Vrgorcu i okolici ceste su već mjesecima raskopane zbog radova na spajanju Gospodarske zone 'Ravča' s biopročišćivačem otpadnih voda u Plani.

Novinari Slobodne Dalmacije pokušali su doći do gradonačelnika Mile Hercega da kaže hoće li lokalna vlast u koordinaciji s policijskom postajom i "Hrvatskim cestama" pokrenuti inicijativu za postavljanje uspornika, no do vremena pisanja teksta on nije odgovorio na pozive.

No, javili su se stanari zgrada odmah uz Šetalište Mate Raosa s jasnom porukom, jer već sutra životi njihove djece mogu doći u pitanje. Dok prijatelji i rodbina poginulih pale svijeće na mjestu tragedije, Alen Govorko, bivši direktor 'Komunalnog poduzeća' i jedan od stanara zgrade čijoj djeci je ta ulica praktički dvorište, zatražio je hitno rješavanje problema.

"Šetalište Mate Raosa postalo je najopasnija prometnica na području Vrgorca, a ujedno najprometnija i najživlja ulica zbog brojnih šetača i djece. Stoga tražimo od nadležnih službi da postave 'ležeće policajce' od početka ulice, to jest od autobusnog kolodvora do benzinske postaje 'Pivac', i to na nekoliko mjesta" inzistira Govorko.

"Mislimo da bi to značajno smanjilo opasnost koja prijeti zbog prebrze vožnje. Posebno u noćnim satima" dodaje, te najavljuje prosvjed:

"Svjedoci smo tragedija koje su se tu dogodile, vjerujemo da je postavljanje uspornika dobro rješenje. Ako se nadležne službe ogluše na naš apel, spremni smo s dijelom ljudi iz okolnih zgrada i obiteljskih kuća izići na ulicu i organizirati prosvjed kako bismo upozorili javnost na opasnost" izjavio je Govorko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije