Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bespravna gradnja

Vrdoljak poslušao arhitekte - legalizacija će biti jednostavnija

'gradnja_mpa_bih_260911'
''
12.07.2012.
u 20:51

Obveza prilaganja izjave da zgrada ispunjava bitni zahtjev sigurnosti i zaštite od požara odnosi se samo na zgrade javne namjene

Ministarstvo graditeljstva reagiralo je i u konačnom prijedlogu Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama prihvatilo kritike arhitekata iznesenih u Večernjem listu.

Arhitekti su upozorili da je prema članku 11. u Nacrtu prijedloga zakona zgradama iznad bruto površine od 400 četvornih metara dodan stavak prema kojem je za donošenje rješenja o izvedenom stanju potrebno priložiti izjavu ovlaštenog arhitekta te inženjera građevinarstva, elektrotehnike i strojarstva da nezakonito izgrađena zgrada ispunjava zahtjev sigurnosti u korištenju i zahtjev zaštite od požara prema propisima koji su vrijedili u vrijeme kada je zgrada građena. Ili prema vrijedećim propisima ako je riječ o završenoj zgradi, odnosno njezinu dijelu.

Dodatno, uz izjave je potrebno priložiti niz provedenih skupih atesta koje vlasnici stanova moraju platiti, a da nisu sigurni da će svoje stanove moći legalizirati. Da je nacrt Zakona kao takav bio manjkav, priznao je i ministar Ivan Vrdoljak.

– Prema konačnom prijedlogu Zakona obveza prilaganja izjave da nezakonito izgrađena zgrada ispunjava bitni zahtjev sigurnosti u korištenju i bitni zahtjev zaštite od požara prema propisima koji su važili u vrijeme kada je zgrada građena ili prema važećim propisima, odnosi se samo na građevine javne namjene, a ne i za ostale nezakonito izgrađene zgrade.

Komentara 20

ZA
zagrebHR
23:45 12.07.2012.

od tog zakona najverojatnije neće bit ništa jer nakon više od godinu dana od kad je određen datum 21.6.2011 iza kojeg nema legalizacije bespravni graditelji bez ikakvih sankcija grade i baš ih briga za taj zakon, prema tome kad oni nakon tog datuma mirno grade zašto bi onda i ovi prije toga žurili s legalizacijom, svaka vlast samo populistički filozofira a boje se rušenja kojeg podržava većina građana, ta priča da je rušenje nepopularno samo je alibi svakoj vlasti da ne provodi zakon, baš me zanima kako će objasnit nerušenje objekata nakon 21.6, možda će opet odredit neki datum npr. 2015 da prebace to na nekog drugog kao što su i koalicijska i hdz-ova vlast to činile u prošlosti

M3
Miške 3
06:32 13.07.2012.

Atest za rugobu, uništavanje zelenog pojasa ? U doba mraka, ja sam morao rušiti garažu od 12 m dužine ( sve po građev.dozvoli) jer je izvođač (bahati Bosanac)krivo mjerio, pa je bio samo u jednoj točci udaljen od susjedove međee ne 2,5m već samo 2, oo m. A susjed nije ni postojao. Nisu mi dozvolili ni da kupim susjednu parcelu ( kasnije ju dali badava jednom ..., niti da platim kaznu. Tako je to na Krku- ruši. I srušio sam sve, promijenio izvođača i imam svoj mir. Prema tome gospodo, rušite i vi. Red treba biti.

MC
mcmarko
21:59 12.07.2012.

Kakva legalizacija. Bespravno si gradio, sada pravno sruši, plus novčana kazna. Tolerirao bih jedino povećanje gabarita kuće/građevine do 10 % na ukupnu površinu po projektu. Ostalo nema teorije. Pogotovo strancima. Idi odakle si i došao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije