Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrdoljak: Ne bojim se previše moguće destabilizacije vladajuće koalicije

- Pa ja imam dojam da u Hrvatskoj PTSP koji imamo nakon dva puta rušenja Vlade, mi svakih nekoliko mjeseci imamo miris destabilizacije i potencijalnih prijevremenih izbora - istaknuo je Vrdoljak
02. rujna 2018. u 17:00 25 komentara 695 prikaza
Ivan Vrdoljak
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je u nedjelju da se ne boji previše moguće destabilizacije vladajuće koalicije zbog HDZ-ovog Darka Milinovića jer svakih nekoliko mjeseci imamo 'miris destabilizacije i potencijalnih prijevremenih izbora', te je ocijenio kako destabilizacija političkog sustava može biti skupa i nepotrebna, no da je HNS  spreman na izbore izaći s rezultatom.

Ivan Vrdoljak Ivan Vrdoljak: 'Ministrica Divjak i HNS reformu obrazovanja doveli su do učionica'

 Na novinarske upite strahuje li od destablizacije vladajuće koalicije i koja je strategija HNS-a - jer potencijalno ako će HDZ-ov ličko-senjski župan Darko Milinović biti izbačen iz HDZ-a i vrati se u Hrvatski sabor -  Vrdoljak je kazao da se ne boji previše. 

 Predsjednik HNS-a, koji je danas održao konferenciju za novinare uoči početka nove školske godine i početka kurikularne reforme, kazao je da je reforma obrazovanja koja sutra kreće u škole, tema kojom su se u HNS-u dominantno bavili godinu dana. 

 - Odnosi unutar SDP-a, Mosta ili HDZ-a nije dominantna tema kojom se HNS bavi - to je pitanje za predsjednika HDZ-a i Vlade. Hrvatska narodna stranke je u petak osnovala izborni stožer za parlamentarne izbore ne zato što ih nagoviještavamo za mjesec dana nego da budemo spremni sa rezultatom koji isporučujemo, sa ljudima koje ćemo po terenu imati u svakoj izbornoj jedinici, izaći pred građane i polučiti što je moguće bolji rezultat - istaknuo je Vrdoljak.

Radnici Uljanika na prosvjedima nose i transparente protiv IDS-a Milan Ivkošić Nije prvi put da netko uzvikuje ‘IDS, mafijo’ kao sada radnici Uljanika

 Na tvrdnju da će reforma obrazovanja biti ugrožena ako koalicija uđe u neku krizu, ako spadne na 76 ili možda čak 75, Vrdoljak je rekao kako očekuje da nitko neće dopustiti  da reforma nakon ulaska u učionice bude ugrožena.

- Ja stvarno očekujem od svih nas, vas, od sve zainteresirane javnosti da neće nitko dozvoliti da reforma bude ugrožena i da će to biti interes svake političke opcije. I da bez obzira na političko okruženje i stabilnost kada smo ušli u škole više nikada ne smijemo dozvoliti da izađemo van - ustvrdio je Vrdoljak.    

Imam dojam da u Hrvatskoj svakih nekoliko mjeseci imamo "miris destabilizacije i potencijalnih prijevremenih izbora

 A na pitanje "miriši li" to njemu na prijevremene parlamentarne izbore, Vrdoljak je rekao da on ima dojam da u Hrvatskoj svakih nekoliko mjeseci imamo "miris destabilizacije i potencijalnih prijevremenih izbora". 

- Pa ja imam dojam da u Hrvatskoj PTSP koji imamo nakon dva puta rušenja Vlade, mi svakih nekoliko mjeseci imamo miris destabilizacije i potencijalnih prijevremenih izbora - istaknuo je.  

Na pitanje - je li to i sada, Vrdoljak je rekao: "Pa svakih nekoliko mjeseci. Tako je bilo i na temi Uljanika i Agrokora, pa onda prije toga, pa sada na temi jedne županijske organizacije HDZ-a. Osobno mislim da destabilizacija političkog sustava može biti skupa i nepotrebna, ali smo sigurno spremni, i zato smo i krenuli kao stranka koja je prva osnovala izborni stožer za parlamentarne izbore na parlamentarne izbore sa rezultatom koji prezentiramo i danas i koji ćemo prezentirati i sutra". 

 Na upit o tome da je HNS  stranka s najviše donacija, Vrdoljak je rekao kako je članstvo stranke shvatilo da su "u jednome vrlo važnom političkom procesu i najveći dio tih donacija je iz članstva".

Darko MIlinović s pristašama napustio Središnjicu HDZ-a Hoće li mu dati podršku? Bez Milinovića, Plenković ima 76 ruku

  Vrdoljak je na pitanje kako komentira što je predsjednik IDS-a Boris Miletić danas u razgovoru za Hinu rekao da je Vlada i prije mogla isplatiti plaće radnicima Uljanika, odgovorio da ne zna za tu izjavu ali zna da se možda zakasnilo u reakciji oko Uljanika.

- Ja operativno nisam uključen u taj proces i svaki detalj ne znam - rekao je i dodao kako nije Vlada isplatila plaće.   

 Upitan smatra li da je Vlada odugovlačila s time ne bi li stavila pritisak na IDS, Vrdoljak je rekao kako misli da to nije politizacija.

 - Uljanik je uvijek funkcionirao kao poslovno i tržišno orijentiran i tako je trebalo biti i sada. Vlada nije isplatila plaće po mojim informacijama, niti treba isplatiti Vlada RH plaće. A da se zakasnilo u reakciji o razgovorima o potencijalnom programu restrukturiranja, to sam već rekao, da - istaknuo je.

 Pojasnio je kako Vlada nije isplatila plaće jer to je odluka onih banaka koje su 'isfinancirale plaće', Uprave društva koja je s njima pregovarala, tražila neka sredstva, te Nadzornog odbora.

Vrdoljaka su novinari pitali i što je s ostalim reformama.

- Mi smo već u travnju mjesecu kada smo znali da smo na dobrom putu da u devetom mjesecu reforma obrazovanja završi u učionicama, pozvali ostatak Vlade i ostale ministre da ubace u petu brzinu, onako kako je znanstvenica i profesorica Blaženka Divjak ubacila - odgovorio je predsjednik HNS-a.  

Istaknuo je i da je u prijedlogu porezne reforme "dobar dio" HNS-ovih sugestija prihvaćen. 

 - Dobili smo u javnoj raspravi i prijedlog porezne reforme. Dobar dio naših sugestija je prije otvaranja e-savjetovanja već uvršteno u prijedlog koji je objavljen. Jedan dio će se morati iskorigirati koji smo već javno komunicirali i ja očekujem da će se sigurno tijekom jeseni druga faza porezne reforme usvojiti i biti u primjeni od 1. 1. 2019. godine - istaknuo je.

Andrej Plenković otvorio 13. Dubrovnik forum 'HRVATSKA IMA VAŽNU ULOGU' Plenković za Die Welt odbacio kritike da hrvatska policija nasilno zaustavlja migrante

 A što se mirovinske reforme tiče, Vrdoljak je istaknuo kako je HNS i tu rekao svoje stavove - a to je zaštita drugog stupa.

 Rekao je da su o tome već obavili dva kruga razgovora s ministrom te misli da ćemo tijekom jeseni i mirovinsku reformu imati na klupama Sabora.

- I sve ostale potencijalne reformske procese koji su teški i za koje treba imati hrabrosti, političke odgovornosti, političko okruženje, kao što su potencijalne promjene i reformski procesi u zdravstvu, u upravi i u nekim drugim resorima ćemo sigurno podržati i tražiti od nadležnih ministara da svoje planove za sljedeće dvije godine iznesu - dodao je.

 Novinari su ga pitali i do kada ministar Zdravko Marić i premijer Andrej Plenković imaju podršku HNS-a, s obzirom na svojedobno glasovanje HNS-a za odlazak Marića, te vezano za 'nova otkrića' svjedočanstva na USKOK-u. 

- Što se tiče procesa kako je došlo do formiranja radnih grupa, povjerenstava ili već kako su se nazivali oko Agrokora, u to vrijeme su članove tih radnih grupa davali HDZ i Most, a ja stvarno ne znam da li je bilo tri sastanaka, pet sastanaka i tko je na njima sudjelovao, tko je koga informirao. To ćete pitati kolege iz HDZ-a i kolege iz Mosta - rekao je Vrdoljak. 

Pogledajte video: Razgovor s Bojanom Glavaševićem

Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Avatar AlPoS
  AlPoS:

  Bljak osoba i fujjjj političar

 • Avatar Mabolimekrac
  Mabolimekrac:

  Do sada sam imao 8 crvenih kartona od VL. Uvijek kad bi komentirao Vrdoljaka. Zanimljivo, zar ne... Pozdrav iz PPD-a...

 • Avatar istovari
  istovari:

  Državnik novog kova....mr.Gnyuss.