Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TAKO SU ODLUČILI SEOSKI ŠERIFI'

Vrbanjski natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta ide na sud

Dugopolje: Geodeti mjere zemljište gdje ?e biti izgra?en Aquapark
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
22.02.2024.
u 13:34

Natječaj se bodovao prema uputama Ministarstva, koje su došle poslije zaključenja natječaja, a koje nisu po zakonu

Tijekom proteklih godina gotovo redovita pojava postale su pritužbe dijela poljoprivrednika na provedene natječaje za zakup poljoprivrednog zemljišta koje su provodili općine i gradovi. Najnoviji slučaj, a sigurno ne i posljednji, zabilježen je u Općini Vrbanja, u Vukovarsko-srijemsko županiji, koji će najvjerojatnije završiti i na sudu.

– Natječaj u Općini Vrbanja bio je raspisan početkom 2023. godine i na njega sam se javio siguran da ću dobiti u zakup zemlju i dalje se se baviti poljoprivredom te širiti se, za što sam imao planove. Međutim, ispostavit će se da sam bio naivan i da od toga zapravo, barem za sada, neće biti ništa jer su tako odlučili seoski šerifi – kaže Dario Landekić iz Vrbanje.

Kaže kako je predmet natječaja bilo 300-tinjak hektara zemlje, a da su se na natječaj pristigle 64 prijave. Prema njegovim riječima, on ima trajne nasade od prije 17 godina, a oni su uputama koje su pristigle iz Ministarstva poljoprivrede, a ne važećim zakonima, jednostavno obrisani i na ime njih nije dobio nikakve bodove što je, kako kaže, morao.

– Problem je u tome što su se uvjeti natječaja mijenjali ne samo tijekom njegove provedbe nego i nakon što smo svi mi predali traženu dokumentaciju. Natječaj je trajao od 17. veljače do 17. ožujka prošle godine da bi 24. ožujka, dakle nakon što je završen i predana sva dokumentacija, došla uputa iz Ministarstva poljoprivrede kako da se boduju pristigli zahtjevi. Međutim, to nije po zakonu, ali su se Povjerenstvo, koje je imenovala općina, i sama Općina držali tih uputa. Zbog toga sam ja od ukupno 25 bodova dobio 15 i tako sam umjesto planiranih 30 hektara, što je maksimum, u zakup dobio 1,5 hektar zemlje – pojašnjava Landekić.

POVEZANI ČLANCI:

Međutim, kako ističe ni to nije bio kraj jer je naknadno otkrio da su nekim drugim kandidatima prijavljenima na natječaj dodjeljivani “izmišljeni bodovi”. – U raspisanom natječaju i zakonu piše da se točka H (udruživanje i zapošljavanje) boduje s maksimalno 3 boda, a oni su neke od prijavljenih bodovali s po 5 bodova. To je direktno pogodovalo jednoj osobi koja je s ta 2 boda dobila 30 hektara zemlje u zakup, a koja bez ta 2 boda ne bi dobila ništa – kaže Landekić.

Govoreći o provedenom natječaju, Landekić kaže kako ovo nije prvi put da se događaju čudne stvari oko njega te podsjeća i na provedeni natječaj od prije 15-ak godina, kada se dogodilo slično. – Tada je moj prijatelj, inače magistar agronomije, ostao bez zemlje. Planirao je raditi i ostati ovdje, ali je na kraju bio prinuđen otići raditi u Njemačku, gdje je i danas. Završilo je sve i na sudu. Osobno sam mislio da se tako nešto danas ne može ponoviti, ali i sam se uvjerio da sam se prevario – rekao je Landekić.

Pokušali smo komentar slučaja dobiti i od načelnika Općine Vrbanja Velimira Redla (HDZ), ali se on nije javio na telefonske pozive niti je odgovarao na poruke. Zato je o ovome provedenom natječaju bilo riječi u Hrvatskom saboru, gdje je predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček rekao kako je rezultat išao na štetu onih koji ne pripadaju političkoj eliti, a da su u ovom slučaju to neki članovi Hrvatskih suverenista.

– Oni će svakako zadovoljštinu zatražiti na sudu, a od Ministarstva i DORH-a očekujemo da provjeri što se tamo sve događalo jer je jasno kako to nije bilo u skladu sa zakonima – zaključio je Pavliček.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije