Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.05.2017. u 11:24

Nikakvi “Rusi” nisu provaljivali u mailove Hillary Clinton i napadali server 
DNC-ja, već Obama i Comey

Najnoviji pokušaj medijskog atentata na američkog predsjednika Trumpa samo svjedoči o panici u suprotnom taboru. Hajka je počela jkad je Trump otpustio direktora FBI-a Jima Comeya. Apsurd je u tome da su do tog trenutka oporba i mediji vodili kampanju protiv Comeya i tražili njegovu ostavku zbog uplitanja u proces predsjedničkih izbora, kada je u dva navrata pokretao istragu protiv Hillary Clinton.

Dakle, činilo se da nikakvih prepreka za Trumpa nema da otpusti Comeya, jer je to htjela i oporba. Kad je Trump to konačno i učinio, počeo je protunapad. Sada isti oni koji su ga optuživali da štiti Comeya jer mu je, navodno, omogućio pobjedu na izborima, Trumpa optužuju da je Comeya otpustio kako bi zaštitio sebe od istrage o navodnim vezama s Rusima. Posegnulo se, dakle, za starom slikom Trumpa kao “ruskog čovjeka”. Trump je, prema pisanju Washington Posta, prilikom susreta s ruskim ministrom vanjskih poslova Lavrovom, Rusu proslijedio osjetljivu informaciju koja bi mogla kompromitirati tajnu akciju savezničkih špijuna pri Islamskoj državi. Koliko je sama optužba apsurdna možda najbolje svjedoči sama ta oznaka tajnosti. Washington Post se, naime, samom optužnicom ogradio od mogućnosti provjere autentičnosti te informacije, jer se radi o strogo povjerljivoj državnoj tajni. Dakle, imamo potpuni fabrikat, medijski spin, čiju vjerodostojnost nikako ne možemo provjeriti!

Vratimo se na tren na Comeya i kontekst cijele drame oko njega. Ako ne shvatimo zašto je Trump otpustio Comeya, ne možemo shvatiti ni zašto je Trump pobijedio Hillary Clinton na izborima. Svi znamo za Comeyevo uplitanje u izborni proces, ali da bismo razumjeli tu njegovu igru, potrebno je u sliku uvući i “trećeg čovjeka”, Baracka Obamu. Poznato je da između Clintonovih i Obame oduvijek postoji žestok animozitet. Obama nikako nije želio Hillary kao kandidatkinju demokrata plašeći se da bi njezin izbor ugrozio njegovo nasljeđe jer bi on između dvoje Clintonovih djelovao kao incident.

Kada je Hillary ipak osvojila nominaciju, posegnuo je za drugim oružjem – aktivirao je direktora FBI-a Comeya. Cilj je bio kompromitirati Clinton optužnicom i držati je tako ucijenjenu u šaci, kako bi očuvao svoj utjecaj na američku politiku. Procijenjeno je bilo da Trump nikako ne može pobijediti, pa su napadi bili prilično nemilosrdni. Korumpirana, ucijenjena, bolesna i slaba Hillary, svakako ne bi mogla samostalno obnašati zahtjevnu predsjedničku dužnost. Znamo da je to bio račun bez krčmara, jer je Obama tako nenamjerno pridonio Trumpovoj pobjedi. Dakle, nikakvi “Rusi” nisu provaljivali u Hillaryne mailove i napadali server DNC-ja, već Obama i Comey.

Bitno je rasvijetliti te odnose kako bismo se snašli u trenutačnoj rašomonijadi oko Comeyeve smjene. Trump je dosad držao Comeya “blizu” ne iz zahvalnosti što mu je donio pobjedu, kako su to iz neznanja tvrdili razočarani pristalice Hillary Clinton, već zato što je čekao pravi trenutak kada će ga se osloboditi. Taj je trenutak nastupio kada je Comey 3. svibnja pred Kongresom svjedočio da Trump nije utjecao na njega povodom istrage bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Mikea Flynna o njegovim vezama s Rusima. Trump je, dakle, čekao da Comey pod prisegom kaže da on nije stvarao pritisak na njega tijekom istrage, a potom ga je otpustio.

Sad je Comey u klopci, a pojavljivanje nekakvih njegovih bilješki u medijima samo mu jače steže omču oko vrata. Ako podrži medijske interpretacije bilješke na papiriću, u kojoj se kaže da je Trump izrazio “nadu” da će s istragom sve biti u redu, onda bi to značilo da je lažno svjedočio pod prisegom, za što je predviđena zatvorska kazna. Ako pak ne podrži tu interpretaciju i ostane pri iskazu koji je dao pred Kongresom, otvara Trumpu vrata za raskrinkavanje igre koju je Comey igrao s Obamom oko izbornih manipulacija – za što je predviđena puno veća zatvorska kazna. Navodno je i sam Bill Clinton voljan svjedočiti o tome pred sudom.

I to je cijela igra koju treba pokriti medijska prašina koju su podigli mediji pod Obaminim utjecajem. Panika je u kući Obaminih. Nakon što je smijenjena glavna tužiteljica Loretta Lynch, sada je smijenjen i Jim Comey, i vrata istrazi Clintonovih i samoga Obame su otvorena. To je ono što će uslijediti kad se ova prašina slegne.     

 

Komentara 2

AU
autoritet
01:22 21.05.2017.

Ristić je dašak razuma i priglupom oceanu zvanom hrvatsko novinarstvo.

Avatar dras32
dras32
16:52 20.05.2017.

Kakav spin, ovoga se ni u americi nisu sjetili, srećom pa je tu VL, "ozbiljne" novine, prava šteta što ih sam Trump ne čita. :drama:

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije