Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragedija u sl. Brodu

Vozio 93 na sat kada je naletio na tri djevojke

Deni Župan BMW-om naletio na tri djevojke
Foto: Facebook/Pixsell
1/6
16.01.2014.
u 19:50

Auto je sve više ubrzavao. Prijatelju sam rekao: “Vidi ovoga koliko brzo vozi”, svjedoči jedan očevidac

Deni Župan (20) iz Slavonskog Broda, koji je 25. travnja prošle godine očevim BMW-om pokosio tri učenice, neposredno prije nesreće vozio je brzinom od 93 kilometra na sat, čak 43 km/h većom od dopuštene. Proizlazi to iz vještačenja prometnog vještaka, koje je Općinskom sudu u Slavonskom Brodu dostavilo tužiteljstvo. Nalazom Centra za forenzična ispitivanja utvrđeno je kako u trenutku nesreće nije bio pod utjecajem alkohola i droga.

Ne sjećaju se nesreće

Župan je kobnog dana upravljao vozilom čija je snaga motora veća od 80 kW, koja je njemu kao mladom vozaču dopuštena. Zbog prevelike brzine izgubio je kontrolu nad upravljačem te skrenuo na pješačku stazu i pokosio 16-godišnje učenice Ivonu Srećković, Margaretu Sedlarević i Anamariju Sabljak koje su se vraćale iz škole. Ivona je preminula, Margareta je ostala bez noge, a Anamarija je također teško ozlijeđena.

– Unatoč velikoj brzini kretanja, Župan je obilazio kombi parkiran ispred sebe, pa je nakon pokušaja da se vrati na desnu stranu ceste došlo do zanošenja i izlijetanja vozila ulijevo. Udario je u zid kuće i stablo, a potom i u tri pješakinje koje su se kretale nogostupom – stoji u optužnici koja još nije potvrđena. Margareta i Anamarija, koje su se iz kome probudile u bolnici nekoliko dana kasnije, kazale su kako se ne sjećaju samog događaja. Međutim, svjedok Marko T. iz obližnje je pekarnice primijetio srebrni BMW koji je velikom brzinom “jednostavno preletio preko ležećih policajaca” postavljenih ispred Poljoprivredne škole.

Vidjela sam dvije djevojke kako leže na nogostupu, dok je treća s dijelom tijela ležala na cesti

Svjedokinja Jasena

– Krećući se dalje prema Kumičićevoj, auto je sve više ubrzavao. Sjećam se kako sam prijatelju iz pekarnice rekao “Vidi ovoga koliko brzo vozi” – rekao je Marko T. Jasena S. Ž., koja stanuje u Cankarevoj ulici, vozeći bicikl vidjela je udar i požurila se na mjesto događaja.

– Vidjela sam dvije djevojke kako leže na nogostupu, dok je treća s dijelom tijela ležala na cesti. Vozač je izišao iz vozila, a onda je netko pozvao Hitnu – ispričala je Jasena. Nino B. vidio je kako je BMW udario u kuću, odbio se natrag i pritom udario u tri djevojke.

– Bio sam šokiran i nisam mogao prijeći cestu – izjavio je istražiteljima. Margareta, kojoj je amputirana desna noga, a tek uz veliko znanje i trud liječnika spašena joj je lijeva, prije dva je mjeseca dobila protezu. Iako više nije prikovana za kolica, osim odlazaka k liječniku na kontrole, rijetko izlazi iz kuće. U ponedjeljak će, nakon devet mjeseci stanke, krenuti u školu, ali na nastavi će provoditi samo dva-tri sata.

Naime, protezu može nositi samo šest sati dnevno, pa preostalo vrijeme mora sačuvati i za druge aktivnosti. Poslije nesreće Deni joj je poslao pismo u kojem se ispričava, izražava žaljenje zbog svega što se dogodilo, no nakon toga više se nije javio.

– Znam da moj život više nikada neće biti isti. Prije sam mogla sama ići k svojim prijateljicama, do trgovine, knjižnice, grada... Sada sve to više ne mogu jer mi je lijeva noga dosta problematična i boli me kad dulje hodam – kaže Margareta, koja će u školi morati “stizati” svoje kolege, a “bježe” joj cijelo polugodište. Unatoč svemu, veseli se povratku u klupe i jedva čeka ponovni susret s prijateljima iz razreda. Pokušat će što je više moguće pratiti nastavu, jer planira položiti ispite i na jesen upisati treći razred.

I prije vozio brzo i pijan

Udomiteljica Ana Dobrić dodaje kako je pred Margaretom još puno pretraga i nalaza. Često idu u Zagreb i imaju pun fascikl novih uputnica.

– Hvala svim ljudima koji su sve ovo vrijeme bili uz nas, u prvom redu liječnicima i medicinskom osoblju koje ju je spasilo, prijateljima, rodbini, školi i svima koji su sudjelovali u humanitarnim akcijama za Margaretu – kazala je Ana Dobrić. Uzimajući u obzir činjenicu da je Župan već kažnjavan zbog alkoholiziranosti i nepropisne brzine u naselju, tužiteljstvo je za njega zatražilo kaznu zatvora od pet godina, uz zabranu vožnje u istom trajanju. Sjednica Optužnog vijeća održat će se 7. travnja.

>> Najbolje prijateljice u smrt odvezao pijani vozač

Komentara 34

TR
trieste
19:42 16.01.2014.

Uzeti mu vozacku I dat mu petnajst godina!

PA
paprikaš
19:44 16.01.2014.

rođeni ubojica

SA
sargu123
19:50 16.01.2014.

Dvadeset godina bilo bi mu premalo, đubre u ljudskom obliku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije