Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STALNO ISTI PREKRŠAJI

Vozimo prebrzo kroz naselje i ne vežemo se pojasom

prometna policija
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
05.02.2014.
u 10:47

Za upravljačem je lani zatečeno čak 41.316 pijanih vozača , a samo najpijaniji trebali bi platiti 80,770.000 kn kazni

Hrvatski prometni policajci lani su redovnim kontrolama prometa zabilježili ukupno 726.347 prometnih prekršaja. Tome valja dodati i prekršajne naloge ispisane nakon prometnih nesreća. Grijesi naših vozača grupiraju se oko prekršaja vezanih za brzinu, sigurnosni pojas, alkohol, crveno svjetlo na semaforu.

Pijani i kroz crveno

Najviše vozača - 92.434 - prekršajno je prijavljeno zbog prekoračenja ograničenja brzine u naselju za 10 do 20 km/h. To je povećanje od 2,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Drugi grijeh po masovnosti odnosi se na 81.579 osoba koje se prilikom vožnje nisu vezale sigurnosnim pojasem. Sa 69.484 zabilježena slučaja slijedi nepropisno parkiranje. Blok za ispisivanje kazni prometni su policajci zbog nepoštivanja prometnog znaka vadili 62.277 puta, te još 41.316 zbog vožnje pod utjecajem alkohola (ne računajući vozače alkotestirane nakon prometne nesreće).

Čak 8077 vozača uhvaćeno je lani za volanom s više od 1,5 promila alkohola. Zakon o sigurnosti prometa na cestama za tu kategoriju prekršitelja predviđa kaznu od 5000 do 15.000 kuna. Uzmemo li za mjerodavan iznos prosječnih 10.000 kn, samo su najpijaniji vozači zaradili kazne u iznosu od 80,770.000 kn. Računajući s prosječnom kaznom od 4000 kn, još 43,324.000 kuna u proračun se trebalo sliti od 10.831 vozača uhvaćenog za volanom s više od 1,01, a manje od 1,50 promila alkohola u organizmu. Jasno, ovo je iznos propisan Zakonom, to ne znači da su ga uhvaćeni vozači i uplatili u državni proračun.

Skupo telefoniranje

Neki od njih koriste mogućnosti žalbe i pokušavaju slučaj dovesti do zastare, a mnogi se odlučuju odmah platiti 50% iznosa kazne. Tu mogućnost iskoristila je većina od 31.729 vozača - 29,6% više nego prethodne godine - uhvaćenih kako voze s mobitelom u rukama.

Da nisu brzim plaćanjem iskoristili mogućnost smanjenja kazne, zbog upotrebe mobitela tijekom vožnje naši bi vozači u državni proračun ukupno uplatili 15,864.500 kn.

Komentara 3

Avatar gladnijura
gladnijura
12:29 05.02.2014.

Moja vjera mi brani da se vežem pojasom. Ja ne vjerujem u pojas. Zbog moje vjere, platio sam već ni sam ne znam koliko kazni. I u Hrvatskoj a i bogme vani. Prolaz kroz crveno, je postal mjerilo hrabrosti. A. A i gluposti. I nije sigurno vezan sa alkoholom jer bi to značilo da su skoro svi na cesti alkoholizirani. Hebeš dobre zakone (mobiteliranje za vrijeme vožnje) koje nitko ne provodi. Volio bih znati koliko je kazni naplačeno po toj prekršajnoj odredbi. Kako je netko nekad odredio da u vozilu moraš imati trokut i kutiju sa hitnom pomoći (kaj da ja sa to kutijom delam kad se zlupam ili ak naiđem na nekog slupanog-ja ne znam kak kvalitetno pomoći jer namam takvo obrazovanje, a ako pogriješim, poslije me mogu i tužiti), tako sada mogu odrediti da u vozilu mora biti instalirana oprema za handsfree mobiteliranje. A treba priznati, da oni sa skupljim autekima, delaju i više opasnih .izdarija.

CH
chemica
12:30 05.02.2014.

Bilo bi puno zanimljivije saznati koliko je oblijanih vozača dobilo kaznu veću od dvadeset tisuća kuna zbog izazivanja prometne nesreće. Šteta na vozilu procijenjena na 2 iljadarke, a osiguranje traži da im platiš desetak puta više samo zato jer si bio pijan i jer tako piše u zakonu. Poznaniku je nakon nekoliko godina došla ovrha na pedeset dvije tisuće kuna! Eto, malo popratite i takve likove. To je prava lekcija i upozorenje intelektualno prikraćenima koji uporno nisu u stanju shvatiti da ne sjedaš pijan za volan. Ostaneš bez automobila ili čak bez doma i sve po zakonu. Kazna koju ti uvali policija uistinu izgleda beznačajno u usporedbi s onom od osiguranja.

AA
aabbcc
13:04 05.02.2014.

Kad je crveno svjetlo treba i rampa biti oborena na dole i tu problema nema ni za pijanog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije