Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izrečene prve drastične kazne

Prometni stručnjak: Kazne su opravdane, ali i pretjerane. Za vožnju u pijanom stanju zatvor!

Ilustracija
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
06.08.2019.
u 19:45

Ovaj su vikend već izrečene i najstrože kazne: 24.000 kn, zabrana vožnje na 2 godine...

Nove drastične kazne za prometne prekršaje koje su stupile na snagu prošlog tjedna, mnoge vozače nisu odvratile od prebrze vožnje, sjedanja za volan u alkoholiziranom stanju, prolasku kroz crveno... Policija je diljem Hrvatske proteklog vikenda imala pune ruka posla pa je tako izrekla prvi put i brutalne kazne za najteže prekršitelje prometnih propisa od kojih su mnogi recidivisti. A jedna od najdrastičnijih kazni je ona koju je dobio 50-godišnjak iz Koprivnice, inače recidivist, koji je u subotu vozio automobil iako mu je vozačka dozvola oduzeta, a pri tome je imao i 2,69 promila alkohola u krvi. On je kažnjen sa 24.000 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije 24 mjeseca.

Nije stao policiji

Policija je pak u ponedjeljak u Požegi uhvatila 67-godišnjaka koji je vozio brzinom 31 km/h većom od dopuštene i nije se zaustavio na znakove koje su mu davali policijski službenici, koji su ga nakon toga slijedili i zaustavili. Pri tome su utvrdili da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 3,23 promila. Njemu je izrečena novčana kazna od 16.000 kuna, dobio je i zabranu upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca i po pravomoćnosti naloga određeno mu je 12 negativnih prekršajnih bodova.

U Koprivnici je policija u subotu uhvatila u vožnji pod utjecajem alkohola i 20–godišnjeg vozača i to s 1,23 promila alkohola u krvi, koji je usto vozio bez položenog vozačkog ispita i to neregistrirani i neosigurani automobil. Taj vozač je kažnjen kaznom zatvora od 15 dana uvjetno na devet mjeseci, novčanom kaznom od 13.300 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije šest mjeseci.

Kaznu od 15 dana zatvora, uvjetno na 12 mjeseci pak dobio je 21-godišnji vozač u Virju koji je u nedjelju vozio sa 2,08 promila alkohola u krvi. On je dobio i zabranu upravljanja motornim vozilom na 12 mjeseci. Pijani 27-godišnji slovenski vozač pak prošao je u nedjelju kroz crveno svjetlo na semaforima u Puli. Njemu je izmjereno 2,32 promila alkohola u krvi. Određena mu je kazna u iznosu 12.700 kuna, mora platiti i 500 kuna za troškove postupka, a i izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije na teritoriju RH u trajanju od tri mjeseca.

Policija je u Metkoviću pak zaustavila 53-godišnjaka kojem je izmjereno 2,87 promila alkohola u krvi. Usto, on nije bio vezan sigurnosnim pojasom niti je kod sebe imao važeću vozačku dozvolu kao ni osobnu iskaznicu. Protiv njega je podnesen optužni prijedlog pa mu prijeti kazna od 10.000 do 20.000 kuna zbog alkohola, 300 kuna zbog neposjedovanja vozačke dozvole, 1000 kuna zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa te 300 kuna zbog vrludave vožnje po cesti.

Švicarac jurio 207 km/h

U ponedjeljak je policija uhvatila 29-godišnjeg vozača na cesti Ovčare-Vetovo koji je vozio brzinom od 151 km/h, što je za 61 km/h više od dopuštenog. Imao je 1,41 promila alkohola u krvi. Oduzeta mu je vozačka na tri mjeseca i dobio je sedam negativnih bodova.

Na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac policija je u nedjelju pak zaustavila Mercedes, kojim je upravljao 40-godišnji Švicarac i to pri brzini od 207 km/h. Zbog prekoračenja brzine kažnjen je sa 5000 kuna te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije na području RH u trajanju od mjesec dana. Koliko su policajci imali posla proteklog vikenda svjedoče i brojke koje nam je dostavila PU splitsko-dalmatinska.

Na njenom je području tijekom produljenog vikenda evidentirano ukupno 536 prekršaja od čega 58 za alkohol, 114 za prekoračenje brzine, 72 za nekorištenje sigurnosnih pojaseva, 26 za korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom, devet za neregistrirano i tehnički neispravno vozilo i dva zbog zabrane upravljanja. Iako su kazne drastično povećane i za primjerice odbijanje na alkotestiranje, napuštanje mjesta nesreće... policija je proteklog vikenda uhvatila vozače i u tim prekršajima. 

Stručnjak: opravdane kazne

Prometni stručnjak Željko Marušić smatra da su s jedne strane drastične prometne kazne opravdane, a s druge strane da su i pretjerane. Prema njegovu mišljenju, bilo bi puno bolje da se povećala izvjesnost kažnjavanja i da se naplati puno više kazna od 500 kuna jer takvi prekršaji mogu dovesti do tragedije.

– Mogli smo zadržati stare kazne, ali povećati izvjesnost kažnjavanja. U nedostatku sustavnih mjera za povećanje sigurnosti u prometu, izvješća o, za naše prilike, drakonskim kaznama služe kao kompenzacijski PR – kaže Marušić koji se zalaže za zatvorske kazne za vožnju u alkoholiziranom stanju.

Komentara 64

Avatar Ledeni
Ledeni
20:19 06.08.2019.

Ovi komentatori oćito imaju Stockholmski sindrom. To je ono kada robovi daju za pravo svojim robovlasnicima što ih kažnjavaju. Bravo roblje, dajte im podršku i da vas ubiju , ako je potrebno, jer to je za vaše dobro.

BL
bellator luminis
20:40 06.08.2019.

Ovaj način kažnjavanja nema baš nekog smisla za nekoga je to drakonska kazna a za nekog smiješna cifra. Zakon bi trebao biti kao u švicarskoj tamo kazna ovisi o težini prekršaja ali i o imovinskom statusu to jest primanjima. Onda kazna ima efekta i jednako boli a ovako to je za neke financijski potop a za druge osmjeh na licu. Znamo dobro kakva je praksa bila u hrvatskoj do sad i ovakav nepravedni zakon neće promjeniti apsolutno ništa.

DU
Deleted user
20:01 06.08.2019.

Sve te kazne koje su nesrazmjerne primanjima godinama će se vuć kao nenaplativ dug, na kraju će pred neke izbore zavrsit kao oprost države, tako da će najteži prekršitelji biti najvjerniji glasaći. Dok će ljudi koji vode odgovoran život zbogg par nenamjernih prkrsaja u gradu dizat kredite. Nesto slicno kao bespravni graditelji. U kriminalnoj drzavi uvijek nahebe posten.odgovoran gradanin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije