Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Vozač: 'Bolje da vam ne pričam kako su vatrogasci izgledali'

Koža na vatrogascu je šuštala dok je hodao i izgledala je, s dužnim poštovanjem, kao da je hrskava - rekao je Brala.
12. lipnja 2013. u 11:04 0 komentara 88 prikaza
Zeljko Mrsic/PIXSELL
Foto: Željko Mršić/PIXSELL

Na županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju.

Svjedočio je Marinko Brala vozač zadarske hitne medicinske pomoći. - Oko 20 sati su me na dan tragedije kada mi je bio i rođendan poslali u Zemunik i odande smo trojicu ranjenika prevezli u Zadar. Odmah nakon toga su nas poslali u Sukošan gdje su ranjenike dovezli brodovima. S jednim sam razgovarao. Kako je izgledao? Bolje da vam ne pričam kako - rekao je Brala dodajući da je stradalog vatrogasca pitao kako mu može pomoći.

"Samo su rekli da je vatra prešla preko njih"

- On mi je rekao da mu pomoć ne treba i sam je ušetao u kola. Kada sam ga pitao što se dogodilo nije mi odgovorio. Na sebi je imao samo mali komadić odjeće. Vidio sam izgorjelih i isječenih, ali onakve boje kože nikad. Možda samo kada je jednoj starici eksplodirao lak. Koža na vatrogascu je šuštala dok je hodao i izgledala je, s dužnim poštovanjem, kao da je hrskava - rekao je Brala vidno potresen viđenim na dan tragedije.

Svjedočila je liječnica Tereza Tičić. - Bio je to moj zadnji dan u službi hitne pomoći. Razgovarala sam s dvojicom vatrogasaca koje smo prevozili i kada sam ih pitala što se dogodilo samo su rekli da je vatra prešla preko njih. Cijelo tijelo im je bilo ispečeno i boja njihove kože bila je tamno smeđa - rekla je liječnica Tičić.

Medicinska sestra Tereza Lukić svjedočila je da su joj vatrogasci kada ih je upitala što se dogodilo govorili kako ne znaju. - Tomislav Crvelin i Ante Juričev Mikulin su govorili da su žedni, ali da ih ništa ne boli. Tijelo im je u cijelosti bilo opečeno i gotovo bez odjeće - rekla je medicinska sestra Lukić. I Lučano Petrić također vozač hitne pomoći na dan tragedije prevozio je stradale vatrogasce u zadarsku bolnicu. - Jedan je vatrogasac imao cijelu košulju, a ispod mu je odjeća bila izgorena. Drugi nije imao odjeće i bilo me je strah gdje ću ga uhvatiti da ga ne bi boljelo - rekao je Petrić.

"Kad sam ga vidjela mislila sam da je mrtav"

Liječnica Biserka Ivanov razgovarala je s 19-godišnjim vatrogascem Josipom Lučićem. - Rekao je da ga ništa ne boli i samo da mu damo piti. Čak se u jednom trenutku nasmijao, a imao je više od 90 posto opečenosti tijela. Koža mu je bila crna i kad sam ga vidjela mislila sam da je mrtav i da neću moći s njim razgovarati. Bila sam u šoku. Kasnije smo prevezli i Marinka Kneževića koji mi je rekao da se sve zapalilo kad je izašao iz helikoptera. Pitala sam ga je li se helikopter zapalio, a on je odgovorio negativno - rekla je liječnica Ivanov.

Medicinska sestra Grozdana Babić potvrdila je da je stradali vatrogasac Knežević rekao da se sve zapalilo kada su izišli iz helikoptera. -Kada sam Lučiću htjela ubosti braunilu u venu slomila se. Toliko je bio opečen. Kada sam mu rekla da smo iz Zadra pitao nas je pa kako nam je trebalo pet sati da im damo pomoć - rekla je sestra Babić.

>>Liječnici: Ozljede vatrogasaca bile su nespojive sa životom

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.