Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Von der Leyen pozvala da se požuri s formiranjem EK-a

Ulog je velik i stoga je sada neophodno, zajedno s Parlamentom, ubrzati postupak  kako bi Europa mogla brzo djelovati, dodala je predsjednica Komisije.
10. listopada 2019. u 20:08 2 komentara 218 prikaza
Ursula Von Der Leyen
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Nakon što francuska kandidatkinja za povjerenicu u novoj Europskoj komisiji nije prošla na saslušanja u Europskom parlamentu, novoizabrana predsjednica EK-a Ursula von der Leyen pozvala je u četvrtak sve strane da brzo djeluju u cilju formiranja novog sastava Komisije.

Tonino Picula, Biljana Borzan, Fred Matić europarlamentarci pod pritiskom SDP traži od svojih zastupnika u EU parlamentu da zbog Šuice glasuju protiv cijele Komisije

EP je ranije u četvrtak odbacio francusku kandidatkinju za povjerenicu za unutarnje tržište i obrambenu industriju Sylvie Goulard, blisku suradnicu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, nakon drugog saslušanja, što bi moglo dovesti do kašnjenja u potvrđivanju nove ekipe Ursule von der Leyen.

"Ne smijemo izgubiti iz vida što je na kocki: sljedećih pet godina biti će odlučno razdoblje za Europu u teškom globalnom okruženju. Europa se mora pozabaviti Brexitom, trgovinskim prijeporima i sukobima u svom neposrednom susjedstvu", kazala je von der Leyen.

Sjednica Europskog parlamenta SJEDNICA PARLAMENTA Europska unija: Sporazum o Brexitu malo izgledan, no ne i nemoguć

"Ulog je velik i stoga je sada neophodno, zajedno s Parlamentom, ubrzati postupak  kako bi Europa mogla brzo djelovati", dodala je predsjednica Komisije.

Goulard je treća od 26 kandidata koje EP nije potvrdio. Bliska suradnica Macrona je u četvrtak morala na dodatno saslušanje jer nakon prvog prošli tjedan zastupnici nisu bili zadovoljni njezinim nastupom. Nakon dodatnog saslušanja, članovi dvaju odbora pred kojima je saslušavana - Odbora za jedinstveno tržište i Odbora za industriju - većinom su glasova odbacili njezinu kandidaturu. U tajnom glasovanju dobila je samo 29 glasova, a protiv je bilo 82.

Kraljica Elizabeta i Boris Johnson Demokracija na ispitu Slučaj Brexit: Neovisno sudstvo može obuzdati političke huligane, kad ga ima

Čelnica socijalista u EP-u Iratxe Garcia se u međuvremenu oglasila i kazala da ju suprotno tvrdnji predsjednika Macrona, von der Leyen nikada nije konzultirala u vezi s Goulard.

Konačnu odluku o rezultatima saslušanja donosi Konferencija predsjednika, koja čine predsjednik Europskog parlamenta i šefovi političkih skupina, ali teško je očekivati da će vodstvo Parlamenta ići protiv odluke donesene tolikom većinom u odborima.

Protiv Goulard se vode dvije istrage, jedna u Francuskoj, a jednu vodi Ured EU-a za borbu protiv prijevara (OLAF) zbog sumnje da je sudjelovala u sustavu fiktivnog zapošljavanja članova svoje stranke kao asistenata zastupnika u Europskom parlamentu.

VIDEO Velika smjena straže Počasno-zaštitne bojne na Markovom trgu

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima