Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

SDP traži od svojih zastupnika u EU parlamentu da zbog Šuice glasuju protiv cijele Komisije

SDP-ovi europarlamentarci ne misle da je ideja iz Zagreba dobra i ne žele biti protiv Komisije u kojoj je najviše povjerenika iz njihove obitelji
10. listopada 2019. u 06:36 122 komentara 17560 prikaza
Tonino Picula, Biljana Borzan, Fred Matić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu pod velikim su pritiskom vrha stranke u Zagrebu i svojih kolega zastupnika iz Sabora koji od njih traže da, zbog sumnji u porijeklo imovine Dubravke Šuice (HDZ), glasuju protiv cijelog novog saziva Europske komisije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta 23. listopada. Pod pritiskom su jer sami SDP-ovi europarlamentarci, kako neslužbeno doznajemo, ne misle da je to dobra ideja s obzirom na to da predložena Komisija ima najviše europskih povjerenika upravo iz njihove političke obitelji, socijalista i demokrata, pa bi SDP-ovci glasovanjem protiv cijele Komisije bili i protiv 10 svojih kolega. Takvo svrstavanje protiv moglo bi umanjiti značaj koji SDP-ovci imaju u klubu zastupnika socijalista i demokrata u EP-u baš u trenutku kad je SDP-ovcima krenulo u borbi za bolju vidljivost: Biljana Borzan nedavno je, naime, postala potpredsjednica europskih socijalista zadužena za ekonomiju. Protivljenje cijelom novom sazivu Komisije moglo bi za posljedicu imati marginalniju ulogu SDP-ovaca pri raspodjeli izvjestiteljskih dužnosti za važne teme i zakonske prijedloge.

Dubravka Šuica PLENKOVIĆ ČESTITAO Šuica dobila pozitivnu ocjenu uz protivljenje zelenih i radikala

U SDP-ovoj delegaciji u EP-u, kako doznajemo, prevladava stav da je kontraproduktivno zbog Šuice glasovati protiv cijele Komisije u kojoj je najviše predstavnika njihove političke obitelji.

– Nemamo snajper da pogodimo samo Šuicu, nego granatu koju možemo ispaliti na cijelu grupu, i na 10 naših, a to je glupo – prenosi nam jedan izvor mišljenje u SDP-ovu taboru u EP-u.

A u vrhu stranke na Iblerovu trgu i u Klubu zastupnika u Hrvatskom saboru, koji je baš jučer raspravljao o tom pitanju, prevladava stav da treba biti protiv cijele Komisije jer je SDP u unutarnjopolitičkoj borbi i želi izbjeći pitanja kako to da je podržao Šuicu. Od troje SDP-ovih europarlamentaraca, Biljana Borzan i Fred Matić su i članovi Predsjedništva SDP-a, Tonino Picula nije, ali izvori bliski predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću nisu nam potvrdili da će se o tome otvoriti rasprava na Predsjedništvu. Jedan izvor iz SDP-ova kluba u Saboru očekuje, pak, da će ta tema ići na Predsjedništvo stranke.

Dubravka Šuica i Andrej Plenković DUBRAVKA ŠUICA 'Moje imenovanje za potpredsjednicu izvršnog tijela EU veliko je priznanje našoj politici'

SDP-ovci su bili suzdržani kad je saborski Odbor za europske poslove krajem kolovoza glasovao o nominaciji Šuice. Tada je Peđa Grbin (SDP) postavio pitanje o porijeklu njezine imovine, a to je pitanje kasnije buknulo i pretvorilo se u vruću političku temu na hrvatskoj, premda ne toliko i na europskoj političkoj sceni. Šuica je prošla saslušanje pred nadležnim odborima EP-a, a svi europarlamentarci u sljedećem koraku imaju priliku glasovati o cijelom sazivu Komisije pod predsjedanjem njemačke pučanke Ursule von der Leyen. U toj Komisiji desetero je socijaldemokrata, devetero pučana, šestero liberala i po jedna osoba iz redova zelenih i konzervativaca. 

>> Pogledajte i ovaj video: Klub zastupnika SDP-a o temi 'Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o održivom gospodarenju otpadom'

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale