Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Zagrebačka filharmonija opet na udaru: 'Molimo vas da Čajkovski utihne dok ne prestane ruski genocid'

Glazba Čajkovskog meni govori da bi je skladatelj iz ovakvog svijeta sam povukao, s Istoka i Zapada

Komentari 17

DU
Deleted user
11:26 03.11.2022.

Nema gorih ljudi od onih koji ratne prilike i periodična političko - ideološka previranja navode kao uzroke i pretaču u završne odluke u interpretaciji umjetnosti. Mijenjanje repertoara zbog toga jer je Čajkovski bio Rus po nacionalnosti predstavlja novu razinu kr.....ma navodno moderne civilizacije. Po tome Wagnera nitko nikad više ne bi trebao slušati ni izvoditi, niti učiti o njemu i njegovim djelima u školama, zato što su ga nacisti preferirali u 2. svj. ratu i zato što se po njemu zove privatna vojna organizacija koja uz regularne trupe ruske vojske ratuje u Ukrajini. Jedini u povijesti koji je po takvim nakaradnim pokazateljima kreirao glazbeno - scenske predstave bio je A. H. Stvarno primjer za slijediti.

VL
MT
mtintilinic
14:40 03.11.2022.

Za početak, Čajkovski je bio gay. Pa sad, ako to samo po sebi već nije u dovoljnoj opoziciji Putinovom režimu, onda ja stvarno ne znam... Tim više što je navedeni pokojan već više od 100 godina pa ga je uopće idiotski dovoditi u vezu s ratom u Ukrajini.

VL
Avatar R2D2
R2D2
15:04 03.11.2022.

Petar Iljic Cajovski - je umro 1893., prije oktobarske revolucije, prije nastanka sssr-a, a inače je ukrajinac porijeklom, no to nas branimir baš i ne zna.

VL
Avatar Balkanska_Analitika
Balkanska_Analitika
13:06 03.11.2022.

banalizacija zla i to od Pofuka

VL
SZ
SZ123
16:18 03.11.2022.

Odluka o skidanju s reoertoara je najgluplja i uskogrudna budalastina koja govori o primitivizmu naseg drustva.

VL
ST
stomiovotreba
10:25 04.11.2022.

Zabrana izvodjenja kompozicija ruskih kompozitora je ekvivalent spaljivanju knjiga. A znamo dobro ko je to radio.

VL
TO
TORQUEMADA
07:55 04.11.2022.

Hoćemo li prognati ruske pisce iz lektira? Moramo li baš brzo i odmah pokazivati tu promptnu spremnost priklanjanja novim narativima bez promišljanja, kao da sve što smo dosad učili o umjetnosti i kulturi prestaje vrijediti zbog jedne političke situacije u koju nas je uvukao sin predsjednika jedne velesile svojim nevještim igrarijama s pokušajima zarade na nalazištima nafte i plina u Istočnoj Ukrajini?! Hoćemo li se odreći Skrjabina, Rahmanjinova, Prokofjeva, Šostakoviča, Puškina, Gogolja, Turgenjeva, Tolstoja, Dostojevskog, Gorkog, Solženjicina, Majakovskog, Glinke, Balakireva, Korsakova, Musorgskoga kao da nikada nisu postojali?! Hoćemo li odbaciti i jednog Mendeljejeva, Plehanova, Lomonosova? Jadna je i glupa odluka da se bojkotiraju vrhunski operni umjetnici ruskoga podrijetla po svijetu, ili da ih se maltretira izjašnjavanjem o Putinu, a i dirigenti i vrhunski instrumentalni solisti nisu u ugodnoj situaciji ako imaju stajalište o zbivanjima koje je različito od napumpane propagande Zapada, lišene ključnih detalja koji su pokrenuli sva trenutna zbivanja. Što ima jedan Čajkovski s današnjim zbivanjima da bi ga trebalo uklanjati s repertoara?! To može samo jadna malena duša zalutala u svijet umjetnosti, za koju je potrebna širina shvaćanja, elastičnost uma i emocionalna inteligencija. Ako je hrvatska nacija nakon iskustva s istočnim susjedima mogla do grla zaglibiti u bljuvotinama njihovog šunda što se izbjegava priznati, čemu iživljavanje na dokazano istinskoj kulturi?

VL
Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
07:44 04.11.2022.

A da se spale djela Tolstoja, Jesenjina, Dostojevskog, Gogolja...? Neki od njih su i ukrajinski pisci, ali za svaki sličaj.

VL
KO
Kološanin
06:35 04.11.2022.

Molim vas da moraliziranje utihne dok ne vratite porezni dug državi.

VL
DA
damascus
20:12 07.11.2022.

Čajkovski je bio ruski skladatelj i jedan od najvećih skladatelja romantizma. Čajkovski je podrijetlom iz ugledne ukrajinske kozačke obitelji Čajka. Dakle imaju ga pravo svojatati i Ukrajinci i Rusi.

VL
DJ
Dodaj Juri
11:42 03.11.2022.

Svatko ima svoj ukus. Ja vise volim slusati Cajkovskog nego onog gluhonijemog sto jedino zna udarati spolovilom po klaviru.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.