Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miroslav Škoro:

'Volio bih čuti što građani misle o uvođenju eura, gospodarskom pojasu, izbornom sustavu'

Miroslav Škoro
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
02.07.2019.
u 23:44

Mislim da netko tko dobije oko milijun glasova na izborima ima neka prava, kaže Škoro

– Drago mi je da su se baš ovakve reakcije dogodile jer podsjetilo me na djetinjstvo. Uvijek sam volio proći kraj osinjaka i malo ga protresti – komentirao je gostujući u RTL Direktu Miroslav Škoro čija je kandidatura za predsjednika RH izazvala brojne reakcije.

Pojasnio je što je mislio kada je rekao da treba povećati ovlasti predsjednika.

– Da ne bi bilo ozlijeđenih, ponovit ću ukratko... Naveo sam pet točaka koje žele birači prema istraživanjima. Direktan izbor predsjednika 90 posto, 64 posto njih je tražilo da predsjednik ima veće ovlasti. Moj prijedlog proizlazi iz prvog članka Ustava, koji kaže da vlast proizlazi iz naroda i da je za narod. Mislim da netko tko dobije oko milijun glasova na izborima ima neka prava. Činjenica jest da svi zakoni, kako ih ja vidim, protrčavaju kroz Sabor tako da se u 13 sati u petak okupe članovi parlamentarne većine i da odobre zakone koji su na drugom mjestu prodiskutirani i predloženi. Ovo što imamo je, u principu, kancelarski sustav tako da je moja želja da se povećanjem ovlasti predsjednika narod uključuje u upravljanje zemljom. Netko tko ima milijun glasova, trebao bi imati mogućnost, primjerice, raspisivanja referenduma – rekao je.

Prokomentirao je i želju imenovanja Ustavnih sudaca:

– Predložio sam situaciju u kojoj bi predsjednik inicirao neke stvari, ali odlučivanje bilo od strane naroda na referendumu, od strane parlamenta kod izbora i od strane Ustavnog suda. Očito nisu dobro razumjeli. Nisam samo tražio pravo da se predlažu kandidati za Ustavni sud već sam tražio i vetiranje zakona jer se znalo dogoditi da netko "zaglavinja" u neki zakon pa uvede PDV na tiskane medije po principu broja riječi. Sve su to plaćali građani. Da je netko to mogao vetirati, ne bi se dešavala silna blamaža. Ono na čemu ću inzistirati je da predsjednik u onom trenutku kad nekom od ustavnih sudaca istekne mandat, sa stručnjacima predloži pet novih vrhunskih stručnjaka pa Sabor odabere jednog od njih. Ovako su članovi Ustavnog sudaca možda prosječni pravnici, a ne vrhunski stručnjaci.

Otkrio je i koji bi referendum raspisao:

– Već smo to imali, ovo je pokušaj da narod participira u vlasti. Imamo nekoliko problema koji tište građane, a netko drugi odlučuje o njima. Iako nije zakonodavni referendum, volio bih čuti što građani misle o uvođenju eura, gospodarskom pojasu, izbornom sustavu... – kaže Škoro.

Ključne riječi

Komentara 82

AF
AfganistanskiHrvat
07:31 03.07.2019.

I ja bih volio čuti kada će institucije početi raditi svoj posao, lopovi i ratni profiteri završiti u zatvoru, kada će im se oduzeti lova koju su ukrali narodu RH a s njome osigurali i praunučad za nerad.

Avatar Behemot
Behemot
00:09 03.07.2019.

Apsolutnu vlast u zemlji ima premijer kojega nitko nije direktno birao. I zato su kod nas premijeri psihopati koji su na tu poziciju došli preko leševa svojih kolega.

ST
stefj
07:10 03.07.2019.

Dobra populistička kampanja. Pokušaj upravljanja direktnom demokracijom... Ono što mu ide u prilog, bar za sada, da se ne obazire na druge kandidate, već nameće teme i ne ulazi u sukobe. Pogledajte Milanovića ili Kolakušića, oni žive od sukoba i negativne kampanje. Da li je negativno dovoljno za pobjedu na izborima, vidjet ćemo na kraju godine. Ima jako puno javnih službenika i jaka je antipoduzetnička klima, tako da bi negativno moglo biti i dovoljno... A ta direktna demokracija kroz referendume, to je jako zgodno, no ako se pretjera s time, onda to dođe ko anketa i izgubi smisao. Onda je lakše složiti glasanje na nekoj društvenoj mreži, pa da se za svako pitanje "konzultira narod". Imali smo takve narodne sudove tamo poslije '45 pa znamo kako je to izgledalo... Nakon 50 godina komunizma, daleko smo mi još od demokracije u glavama, uvažavanja tuđeg mišljenja, pluralizma i sl.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije