Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRALJ SE NE DA

Vojska krenula tenkovima na prosvjednike u Bahreinu

Bahrein
afp
Autor
Zorana Bajt
17.02.2011.
u 19:01

Četiri osobe poginule, a najmanje 230 je ranjenih u sukobima policije i prosvjednika u Manami.

Vlada u Bahreinu danas  je zabranila sve prosvjede, a vojska je izišla na ulice pošto su četiri osobe poginule, a najmanje 231 osoba je ranjena u sukobima policije i demonstranata u Manami. Snage sigurnosti napale su prosvjednike na trgu još na spavanju.

Ulicama glavnoga grada patroliraju vojne ophodnje, na svim glavnim prometnicama razmješteni su tenkovi, a iznad grada kruže helikopteri, prenosi BBC. Svi pristupi središtu grada i Trgu bisera, na kojem se još od utorka okupljaju prosvjednici, ograđeni su bodljikavom žicom. Vojska je u cijelom gradu postavila kontrolne točke s barikadama. Ulice su prekrivene razbijenim staklom, kanistrima od suzavca i drugim otpadom. 

 Državna je televizija objavila kako će “vojska poduzeti sve mjere da se vrati sigurnost”, a građani su upozoreni da ne izlaze na ulice kako bi prosvjedovali. Prosvjednici već danima traže više političkih sloboda i smanjenje utjecaja sunitske vladajuće obitelji na donošenje odluka i postavljanje visokih dužnosnika u toj većinski šijitskoj zemlji. Kraljevska obitelj Kalifa vlada Bahreinom od 1783., a prema podacima UN-a 70 posto stanovništva su šijiti. U sukobima je ranije već je stradalo dvoje ljudi. 

Namiri u Bahreinu posljedica su prosvjeda u nekoliko arapskih zemalja, u kojima su svrgnuti predsjednici Tunisa i Egipta. Sadašnji vladar Bahreina, šeik Hamda bin Isa al-Kalifa na vlasti je od 1999. godine. Američki predsjednik Barack Obama pozvao je jučer bahreinske vlasti da poštuju prava prosvjednika. 

U Bahreinu, stiješnjenom između velikih i moćnih susjeda, sunitske Saudijske Arabije i šijitskog Irana, usidrena je moćna američka Peta flota. Bahrein je otočna zemlja površine nešto manje od one Krka i Cresa zajedno. Na otoku, koji je bankarski i financijski centar, živi oko 1,2 milijuna stanovnika.

Ključne riječi

Komentara 28

UT
utatica
20:15 17.02.2011.

Chicago USA, šta je tebi, kakvi te to bijesovi muče, zar je stvarno tako gusto?

OB
-obrisani-
19:29 17.02.2011.

Tako ce i kod nas.

AG
Agramer198
20:07 17.02.2011.

@Chicago USA fini, balkanski odgoj i maniri, nema kaj.. S retardiranim majmunima ne raspravljam tak da...a ako ti se nešto pali i razbija imaš punicu i svoju kuću... možeš pozvati i susjede pa si dajte svi skupa oduška...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije